4 büyük banka yeni bir dijital para hazırlıyor

Güncelleme Tarihi:

4 büyük banka yeni bir dijital para hazırlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2016 08:59

Uzmanlar zamanla yürürlüğe girmesi beklenen dijital paralarla ödemeler konusunda küresel çapta yeni bir sayfanın açılacağına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Habertürk'ün haberine göre dünyanın en büyük 4 bankası yeni bir dijital para geliştirmek için işbirliği yapma kararı aldı. Financial Times’ın haberine göre, İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in başını çektiği yeni dijital para geliştirilmesi planında Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon yer alıyor. Bu 4 banka, geliştirilecek yeni para birimini 2018 başlarında ticari kullanıma sunmayı hedefliyor. Kısaca ‘blockchain’ adı verilen bu teknolojide dijital para akıllı algoritmalar tarafından üretiliyor. Dijital para birimlerinin potansiyel faydaları FED, BOE ve Kanada MB tarafından da inceleniyor. Ayrıca sektörün önde gelen kuruluşları da benzer teknolojiler üzerinde çalışıyor. ABD’li Citigroup ‘Citicoin’, yatırım bankası Goldman Sachs ise SETLcoin adını taşıyan dijital ürünler geliştiriyor. Uzmanlar zamanla yürürlüğe girmesi beklenen dijital paralarla ödemeler konusunda küresel çapta yeni bir sayfanın açılacağına işaret ediyor.

Haberin Devamı

GÜVENLİK KORKUTUYOR

Ancak bu sistemlerin güvenlik konusundaki zaaflarının giderilmesi için yeni önlemlerin alınması gerekiyor. Son olarak 72 milyon dolarlık Bitcoin’in çalınması bu endişeleri daha da artırdı. Dijital ödeme sistemlerini hayata geçirme konusunda İskandinav ülkeleri dünyada ilk sırada yer alıyor. İsveç’te halk günlük finansal işlemlerini mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyor. Nakit kullanımı ise neredeyse yok kadar az hale geldi.

NAKİT KULLANANA CEZA

Kuzeyli ülkelerde nakit kullanma konusunda ısrar edenlere ise ceza faizi veya ek ödeme cezası uygulanıyor. Buna göre elektrik veya su gibi faturalarını dijital olarak değil banka aracılığı ile nakit olarak ödemek isteyenler fatura başına yaklaşık 8 Euro (26 TL) işlem bedeli ödemek zorunda kalıyor. Özellikle yaşlıları kötü etkileyen bu durum karşısında ise İsveç hükümeti geri adım atmayı düşünmüyor. Yetkililer dönüşüm için bu geçiş sürecinin kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!