4 bin yaşındaki porsuk ağacının bulunduğu Tabiat Anıtı’nda fotokapanla karaca görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

4 bin yaşındaki porsuk ağacının bulunduğu Tabiat Anıtı’nda fotokapanla karaca görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2016 11:10

4 bin yaşındaki porsuk ağacının bulunduğu Tabiat Anıtı’nda fotokapanla karaca görüntülendi

Haberin Devamı

Durmuş SEVİNDİK/ ZONGULDAK, (DHA)- ZONGULDAK’ın Alaplı İlçesi'ne bağlı Gümeli Beldesi'nde, 4112 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacından birisinin bulunduğu ‘Tabiat Anıtı’nda kurulan fotokapanla karaca ve yavrusu görüntülendi.
Orman ve Su İşleri Zonguldak Şube Müdürlüğü ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında yaklaşık 2.5 yıl önce imzalanan protokol ile kentte yaban hayatı popülasyonlarının çeşitliliğine yönelik envanter çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında yaban hayvanlarının yoğun yaşadığı alanlara fotokapan kuruldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca, 2008 yılında 1987 ve 1164 yaşlarındaki iki porsuk ağacı ile yaşları 300- 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacının bulunduğu 2500 dekarlık alan Gümeli Tabiat Anıtı ilan edildi. Bu alanın yanında ise tespit edilen 4112 yaşındaki anıt ağacı kapsayan 1500 dekarlık alan da geçen 14 Temmuz’da Gümeli Tabiat Anıtı sınırlarına dahil edildi.
Dünyanın bilinen en yaşlı porsuk ağacından birisinin olduğu alanda da yaban hayvanları fotokapan yöntemiyle takip ediliyor. Ayı, karaca, kızıl geyik, kurt, çakal, yaban kedisi gibi yaban hayvanlarının yer aldığı alanda fotokapanla karaca ve yavrusu görüntülendi.
Şube Müdürü Sezgin Örmeci, yaşlı porsuk ağaçlarının bulunduğu Tabiat Anıtı’nın ihalesinin yapılarak koruma altına alındığını söyledi. Örmeci, alan da porsukun yanı sıra kayın, sarıçam, göknar gibi birçok ağaç türünün bulunduğu belirterek, şöyle dedi:
“Alanın tabiat alanı ilan edilmesiyle hem ağaçlarımızı koruyoruz hem de bölgeye gelen ziyaretçilerimizin taleplerini karşılıyoruz. Tabiat alanımız turizme de büyük katkı sağlayacak.”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!