4 bin kişi başörtüsü için yürüdü

Güncelleme Tarihi:

4 bin kişi başörtüsü için yürüdü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2017 11:36

Avusturya’nın başkenti Viyana’da ‘Başörtüme dokunma’ protestosuna katılan lyaklaşık 4 bin kişi, Avusturya Dışişileri Bakanlığına yürüdü.

Haberin Devamı

VİYANA’da Azınlıklar Meydanında toplanan göstericiler, basın açıklaması yaptı. Kadınların giysileri üzerinden siyaset yapıldığını belirten konuşmacılar, kadınların Avrupa’da artan İslamofobik saldırıların başlıca kurbanları olduğunu söylediler. Ayrıca ülkede yükselen aşırı sağcı ve popülist söylemin etkisiyle ekonomik ve sosyal problemlerin suçlusu olarak Müslümanların hedef alındığına değinildi.
Dışişleri ve Entegrasyon Bakanlığının da bulunduğu Azınlıklar Meydanı’da basın açıklamasında konuşan Müslüman Sivil Toplum Ağı (NMZ) üyesi Nasfiye Yunusi,  “İçerdiği kısmi başörtüsü yasağı ile kabul gören yeni yasa tasarısı, azınlıkları ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda Avusturya’da yaşayan Müslüman azınlığı, özellikle de kadınları toplumun ve sosyal yaşantının dışına itiyor” dedi. Göstericiler, ‘Başörtüsü yasağına hayır’, ‘Avusturya’da Müslüman yasağı’, ‘Benim vücudum, benim seçimim’ yazılı pankartlar taşıdı.
İnsan hakları meydanında toplanan göstericiler burdan polis eşliğinde hareket ederek Ring’den Avusturya Federal Parlamento binasının önünden geçerken, ‘Bakan Kurz gör bizi, duy sesimizi’ sloganları attı. Haufbug Sarayı, Cumhurbaşkanılığı ve Başbakanlık konutu önünden geçerek Dışişleri Bakanlığına ulaşan göstericiler burada bir basın açıklaması yaptı. Protestocular, “Bakan, elini kız kardeşimin üzerinden çek”, “Benim vücudum, benim seçimim” sloganları atarak dağıldı.

Haberin Devamı

‘VAR OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Avusturya İslam toplumu adına konuşan Carla Amina Baghajati ise şunları söyledi: “Bugün burada başta Müslüman kadınlar olmak üzere, birçok sivil toplum kuruluşu önemli bir duruş sergiledi. Biz müslümanlar bu ülkenin bir parçasıyız, Müslüman kadınlar olarak var olmaya devam edeceğiz mesajı verildi. Uyum yasasıyla başörtüsü yasağı getirilmesi Müslüman kadınların toplumdan uzaklaştırılacak. Müslüman kadınlar toplumsal uyum için aktif şekilde hayatın her alanında yer almalıdır.”

TOPLU NAMAZ KILDILAR

Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon Merkezi üyesi ve öğretmen Elif Öztürk de şöyle konuştu: “Yüz yılı aşkın bir süredir İslam dininin resmi din olarak kabul edildiği bir ülkede, vucudun tamamını örten burka ve başörtüsü yasağı gerçekten çok üzücü. Kadınların giysileri üzerinden siyaset yapılması çok anlamsız.”
Dışişleri ve Entegrasyon Bakanlığının da bulunduğu Azınlıklar Meydanı’nda göstericiler saf tutarak ikindi namazı kıldı. Avusturya polisi ise namaz kılan müslümanları izledi. Viyana’daki birçok sivil toplum örgütünün katıldığı eylem yaklaşık 4 saat sürdü. Göstericiler meydandan olaysız dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!