4 bin 300 seçmenlik hata

Güncelleme Tarihi:

4 bin 300 seçmenlik hata
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2015 11:02

Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında yaşayan Türklerin son işlem yaptırdığı temsilciliği adres kabul edince, 4 bin 300 seçmenin oy kullanacağı yer yanlış yazıldı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanlığı’nın, yurt dışı seçmenleri işlem yaptırdıkları son temsilciliği adresleri kabul ederek seçmen yazması yüzünden, 4 bin 300 vatandaşın oturmadıkları yerlerde listeye yazıldıkları ortaya çıktı.


Yurt dışı seçmenlerinin başvurusu üzerine bu durum ortaya çıkarken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçerek, seçmen listelerinin askıdan indirileceği 27 Mart tarihine kadar gerekli uyarıların yapılarak, seçmen kayıtlarına ilişkin bu hataların düzeltilmesini istedi.

Yurt dışı seçmenlerden bin 400’ünün hatanın düzeltilmesi için yurtdışında ilgili konsolosluklara başvurduğu belirlendi.

HATA NEREDEN KAYNAKLANDI

Yurt dışı seçmelerin yazımında Aralık 2016’da Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne geçilecek. Ancak bu seçimde son cumbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği liste esas alınarak yurt dışı seçmen listesi oluşturulacak.

Seçmenler, listeye yazıldıkları yurtdışı konsolosluklarda oy kullanabilecekler. Seçmen listeleri ise YSK’nın belirlediği takvime göre 27 Mart’ta askıdan indirilecek.

Dışişleri Bakanlığı ilginç bir uygulamayla 8 Kasım 2014 ve 10 Mart 2015 tarihleri arasında yurtdışı temsilciliklerine başvurup işlem yapılan temsilcilikleri o seçmenin oturduğu adres kabul ederek yurt dışı seçmen listesi oluşturdu.

Böylece 4 bin 300 yurtdışı seçmeni oturdukları yerde değil bir işlem yaptırmak için başvuru yaptıkları temsilcilikleri adresleri kabul ederek, kayıt altına aldı ve böylece bu seçmenlerin oturmadıkları kentlerde oy kullanmaları durumu ortaya çıktı.

Bu nedenle vatandaşların 27 Mart’a kadar YSK’nın sitesinden listeleri kontrol etmeleri, hata varsa oturdukları yerdeki konslosluklara düzeltme için başvurmaları gerekiyor. Aksi halde 7 Haziran’daki seçimde oturdukları yer yerine yazıldıklara yere gidip oy kullanmak zorunda kalacaklar.

KONSOLOSLUĞA BAŞVURUP KONTROL EDİN

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakuoğlu da seçmenleri, listeleri kontrol etmeye, hata varsa oturdukları yerlerdeki konslosluklara giderek düzeltirmeye çağırdı.

Yakuoğlu, şunları söyledi:
“Listelerin askıdan inmesine az bir zaman kaldı. Yurtdışı seçmenlerden 4 bin 300’ü bu durumdaydı. Bu seçmenlerden bin 400 kişi hatalı kayıtlarının düzeltilmesi için başvuruda bulundu. Kalan seçmenlere Dışişleri Bakanlığı ulaşmaya çalışacağı gibi basın aracılığıyla bütün yurtdışı seçmenlere YSK sitesi üzerinden seçmen kayıtlarını sorgulamalarını öneriyorum. Hatalı bir durum varsa, konsolosluklara bizzat giderek bu hataları düzelttirmeleri gerekiyor. Bir an önce vatandaşlarımız gidip seçmen listelerini kontrol edip bu hatayı düzelttirsinler.”

4 bin 300 seçmenlik hata

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!