4.5G için en geniş iddia Vodafone'dan geldi

Güncelleme Tarihi:

4.5G için en geniş iddia Vodafonedan geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 18:46

Sahip oldukları 800 bandındaki frekansların çok geniş bir alana hizmet verme özelliğine sahip olduğunu öne süren Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, “900 MHz bandından da hizmet vereceğiz. Türkiye’nin en geniş 4.5G kapsamasını gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de1 Nisan’da devreye girecek 4.5G teknolojisine sayılı günler kala telekomünikasyon şirketleri rekabet kılıçlarını çekmeye başladı. Vodafone Türkiye CEO’SU Gökhan Öğüt, 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle Türkiye’de en geniş kapsamayı sunmayı taahhüt ettiklerini açıkladı. Vodafone Türkiye’nin davetlisi olarak gittiğimiz, Dünya Mobil Kongresi’ne ev sahipliği yapan İspanya’nın Barcelona kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Gökhan Öğüt sahip oldukları 800 bandındaki frekansların çok geniş bir alana hizmet verme özelliğine sahip olduğunu söyledi. Öğüt, “İhale öncesinde özellikle televizyonlar ve bazı askeri uygulamalar tarafından kullanılıyordu. Şu an temizlenmesi bitmek üzere ama kirlilikler kalabiliyor. Bu yüzden de en yüksek bedeli verme pahasına 800 bandındaki A1’i aldık. Bu bant hem aşağıdan hem yukarıdan en temiz olduğuna inandığımız bant” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

Öğüt, 1 Nisan’dan itibaren 900 bandında da 4.5G hizmeti vereceklerini söyleyerek, “Türkiye’de en geniş 4.5G kapsamasını gerçekleştireceğimize güvenmenizi istiyoruz” dedi. 2009 yılından bu yana abonelere dağıttıkları SIM kartların sadece 3G’ye değil, 4.5G’ye de uygun olduğu için abonelerinin yüzde 90’a yakınının 4.5G’ye hazır olduğunu belirten Öğüt, abonelerindeki akıllı telefonların yüzde 30’una yakınının da 4.5G’ye uyumlu olduğuna dikkat çekti.

4,5G KAPSAMA HARİTASI
1 Nisan itibarıyla kapsama alanlarını da tüm abonelerine açacaklarını belirten Öğüt, “Abonelerimizin Türkiye’nin neresinde 4.5G’ye girileceğini görmesini istiyoruz. Bunun için bir harita hazırladık. Adresi girip şebeke arayabileceğiniz bir harita olacak” diye konuştu. Öğüt, 4,5G’nin abonelerin cebine nasıl yansıyacağıyla ilgili bir soruyu ise “1 Nisan’dan itibaren telefonu, SIM kartı uygun olan herkes onay vererek 4,5G’ye geçebilecek. Tarifeleri aynı kalacak. İlave bir maliyet olmayacak. Ancak kullanımın artmasından dolayı data gelirleri artacak. Geriye dönük olarak baktığımızda kullanım kadar gelir artmıyor. Biz abonelerimizin daha rahat kullanabilmeleri için aslında fiyatı aşağıya indirmeye devam ediyoruz” şeklinde cevaplandırdı.

SABİTTE REKABET OLMALI
“Ülke olarak mobil pazarda şu anda dünya ile yarışır durumdayız” diyen Öğüt, Türkiye’nin 1 Nisan itibarıyla daha ileri bir noktada olacağını söyledi. Öğüt, şöyle devam etti:

“73 milyon SIM kartın 40 milyonu internet kullanıyor. Avrupa’da ortanın üstünde olan rakamlar. Akıllı telefonda oran yüzde 57’ye çıktı. Avrupa ortalama yüzde 60 civarında. Sabitte yüzde 70’in üzerinde paya sahip bir operatör var. Mobil tarafında paylar yüzde 42,1 Turkcell, yüzde 36,9 Vodafone, yüzde 21 Avea şeklinde. Mobilde dengeli bir pazar var. Aynı rekabetin sabit tarafta da olması lazım.”

BAKIRDAN FİBERE TÜRKİYE
TÜRKİYE’de 21 milyon hanenin yüzde 98’ine bakır kablo gittiğini, 11 milyon evin yakınına fiber ulaştığını anlatan Öğüt, 4,5 milyon evde ya binanın içine ya da daireye kadar fiber gittiğini, bunun 1,7 milyonunda da fiberin kullanıldığını kaydetti. Fiberin her binaya gitmesi için iki regülatif engel olduğunu öne süren Öğüt, “Önce Türkiye’nin altyapı sağlayıcısına sormanız gerekiyor. Ondan cevap almanız gerekiyor. Süreler gecikebiliyor. Aldığınız cevaplar ‘var’, ‘yok’ değil. ‘Şuradan şuraya var, şuradan şuraya yok, istersen arayı da sen yap’ gibi cevaplar. Bu paylaşımın bedelinin üstüne bir de 10 katı kadar bakım bedeli var. Toplam maliyeti kazmaktan daha yüksek rakamlara geliyor. Bu bir engel. Bir de açık var; kim fiber kazmaya izin verir? Bakanlık mı verir, belediyeler mi verir? Belediyeler kendilerinden izin alınması gerekiyor. Halihazırdaki her binaya gitmesi için bu yönetmeliklerin, yasaların çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bunun vücuda gelmesi için Ulusal Genişbant Stratejisinin yazılıp tamamlanması gerektiğini kaydeden Öğüt, 2016 yılı içerisinde de bitirilmesinin beklendiğini aktardı.

Haberin Devamı

26 MİLYAR TL YATIRIM

FİBER altyapının büyük bir yatırım gerektirdiğini vurgulayan Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an 256 bin km olan fiber hattını 500 bin km’ye çıkarmak için 26 milyar liralık yatırımdan bahsediyoruz. 10 milyon eve daha gidilmesi demek. Bunun için 5 yıl ideal bir zaman. Yılda 5 milyar liralık bir yatırım demektir. Sadece Türk Telekom’a bırakılmamalı herkes bu işin altına girmeli. Şirketlerin karlılıklarına baktığınızda bu yatırımı tek şirketin yapması hem mümkün değil, hem de adil değil. Bu altyapı konusunda rekabet değil, altyapıda daha önemli olan yatırım, bu yatırımın da paylaşılması. Tek başına yaparsak da bu 5 yılda değil, 15 yılda yapılır. O zaman da geri kalırız.”

Haberin Devamı

ARENA’YA EKSTRA 5 MİLYON DOLAR

BEŞİKTAŞ’ın yapımı devam eden Vodafone Arena stadının açılışı için rakamsal olarak da önemli bir noktaya işaret eden, 19.03.2016 tarihi adına çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Stadın teknolojik altyapısına oldukça önem verildiğini kaydeden Gökhan Öğüt, başlangıçta 5 milyon doları teknolojiyle olmak üzere, toplamda 145 milyon dolarlık anlaşma yaptıklarını hatırlatarak, yeni teknolojileri getirme adına bir 5 milyon dolar daha bütçeye ekleyerek, toplamda 150 milyon dolara çıktıklarını söyledi. 15 yıllık anlaşmanın, 2 yılının geçtiğini geriye 13 yıl kaldığını ifade eden Öğüt, bu noktada Beşiktaş kulübü ve taraftarıyla ortaya konan sinerjiden oldukça memnun olduklarını anlattı. Öğüt, yapılacak yatırım ve işbirliğine atıfla, bu stadın İngiliz Vodafone adına da ilk olacağını hatırlattı.

Haberin Devamı


Mobil gelirde  pazar payları

Turkcell % 42,1
Vodafone % 36,9
Avea % 21

Kaynak: Vodafone Türkiye’nin BTK verilerine göre hesaplandığını belirttiği sunum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!