3'te 2 yenilendi

Güncelleme Tarihi:

3te 2 yenilendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2003 01:40

Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi. Orgeneral rütbesinde olan 15 komutanlığın 10'unda değişiklik yapıldı.

YÜKSEK Askeri Şura dün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayından sonra açıklandı. YAŞ kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) orgeneral rütbesinde olan 15 komutanlığın 10'unda değişiklik yapılması dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon yerlerinde kalarak görevlerini sürdürecekler. Buna karşılık orgeneral düzeyindeki Genelkurmay II. Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, MGK Genel Sekreterliği, 1. Ordu Komutanlığı, 3. Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Donanma Komutanlığı, Harp Akademileri Komutanlığı ile NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı'nın başındaki isimler değişti. YAŞ sonuçlarına göre bu değişiklikler şöyle:

KİM, NEREYE?

Oramiral Özden Örnek Donanma Komutanlığı'ndan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi.

Orgeneral Halil İbrahim Fırtına Harp Akademileri Komutanlığı'ndan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı.

Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'ndan, Genelkurmay II. Başkanlığı'na getirildi.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt Genelkurmay II. Başkanlığı'ndan, 1, Ordu Komutanlığı'na atandı.

Orgeneral Oktar Ataman NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığın'dan, 3. Ordu Komutanlığı'na getirildi.

Korgeneral Fethi Remzi Tuncel orgeneraliğe yükseltilerek MGK Genel Sekreterliği Yardımcılığından, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına atandı.

Korgeneral Şükrü Sarışık orgeneralliğe yükseltilerek 5. Kolordu Komutanlığı'ndan, MGK Genel Sekreterliği'ne getirildi.

Korgeneral Orhan Yöney orgeneralliğe yükseltilerek NATO Türk Milli Askeri Temsili Başkanlığı'ndan, NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Komutanlığı'na atandı.

Koramiral Yener Karahanoğlu oramiralliğe yükseltilerek Güney Deniz Saha Komutanlığı'ndan, Donanma Komutanlığı'na getirildi.

Korgeneral Faruk Cömert orgeneralliğe yükseltilerek 1. Taktik Hava Kuvveti ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi Komutanlığı'ndan Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.

Yolunu açtılar

YAŞ kararlarıyla 1. Ordu Komutanlığı'na getirilen Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a, Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı. Bir yıl bu görevde kalması beklenen Orgeneral Büyükanıt'ın, gelecek yıl Orgeneral Aytaç Yalman'ın yaş haddiyle boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gelmesi öngörülüyor. İki yıl bu görevde kalacak olan Orgeneral Büyükanıt'ın 2006'da Orgeneral Hilmi Özkök'ten boşalacak olan Genelkurmay Başkanlığı görevine geçmesi bekleniyor. 1. Ordu Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 1940 yılında İstanbul'da doğdu. 1961 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında da Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1996 yılında korgeneralliğe terfi eden Büyükanıt, bu rütbe ile 7. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2000 yılında orgeneralliğe yükseldi. Genelkurmay II. Başkanlığı görevinde bulunann Orgeneral Büyükanıt, bu yıl 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. Bilge Filiz Büyükanıt ile evli olan Orgeneral Büyükanıt'ın 1 çocuğu var. Orgeneral Büyükanıt İngilizce biliyor.

Arınç: Tartışılmaz

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Yüksek Askeri Şûra kararlarını değerlendirirken, ‘‘YAŞ kararları ilgiyle izlenir, sonuçları tartışılmaz’’ dedi. Tatilini geçirdiği Manisa'da Anemon Otel'de AKP Manisa İl Teşkilatı'nca düzenlenen 1'inci Manisa Yerel Platform toplantısına katılan Arınç, ‘‘Bunlar bu Silahlı Kuvvetler'in kendi bünyesinde titiz bir çalışmayla ortaya koyduğu sonuçlar. Silahlı Kuvvetler'in daha çok güçlenmesine, kendi içinde olgunlaşmasına vesile olacaktır’’ dedi.

Bir üst rütbeye terfi edenler

KARA KUVVETLERİ

Orgeneralliğe yükselen Korgeneraller: Fethi Remzi Tuncel,
Şükrü Sarıışık, Orhan Yöney

Korgeneralliğe yükselen Tümgeneraller:
Necdet Özel, Abdullah Cahit Sarsılmaz, Metin Yavuz Yalçın, Hayri Güner, Saldıray Berk

Tümgeneralliğe Yükselen Tuğgeneraller: Muzaffer Cengiz Arslan,
Zekeriyya Öztürk, Emin Cihangir Akşit, Galip Mendi, Sabri Demirezen, Alaettin Parmaksız, Nuri Ali Karababa, Necdet Soyer, Naci Beştepe, Mustafa Korkut Özarslan, Abdullah Yaşar Cihansız

Tuğgeneralliğe yükselen Albaylar: Tahir Bekiroğlu,
Yüksel Öztekin, İhsan Uyar, Süha Tanyeli, Musa Avsever, Levent Ertürk, Berkay Turgut, Aslan Kılıçarslan, Mehmet Çetin, Ali Akdoğan, Caner Şenkardeş, Raşit Atilla Onkök, Tuncer Erinmezler, Seyhan Ceyhan, Ali Er, Selahattin Kısacık, Yaşar Bal, A. Tamer Büyükkantarcıoğlu, Veysi Sunal, İsmail Ercan, Naci Özdemir, Ahmet Sezer Şengül, İsmail Taner Akay, Mustafa Baki Cura

DENİZ KUVVETLERİ

Oramiralliğe yükselen Koramiral: Yener Karahanoğlu

Koramiralliğe yükselen Tümamiral: Alev Gümüşoğlu

Tümamiralliğe yükselen Tuğamiraller: Kadir Sağdıç,
Nusret Güner, Ali Deniz Kutluk

Tuğamiralliğe yükselen Albaylar: Haydar Mücahit Şişlioğlu,
Atilla Kezek, Serdar Dülger, Ergun Mengi, Veysel Kösele, Deniz Dağlılar, Albay Ufuk Arslan

HAVA KUVVETLERİ

Orgeneralliğe yükselen Korgeneral: Faruk Cömert

Korgeneralliğe yükselen Tümgeneraller: Bilgin Balanlı,
Erol Ortaç,

Tümgeneralliğe yükselen Tuğgeneraller: Mustafa Çotuksöken, Osman Yıldırım, Hikmet Çelik, Mehmet Erten

Tuğgeneralliğe Yükselen Albaylar: Beyazıt Karataş, Hasan Küçükakyüz, Muzaffer Karaca, Ergin Ersoy, Ali Yılmazer, Baynur Pekar, Hüseyin Belpınar, Orhan Uysal

JANDARMA

Tümgeneralliğe yükselen Tuğgeneral: Fikret Demirtaş.

Tuğgeneralliğe yükselen Albaylar: Tunay Bilgen,
Celal Çıtak, Mustafa İhsan Batı, Recep Onur, Osman Baykurt

GÜLHANE

Tuğgeneralliğe yükselen Albaylar: Kemal Dağalp,
Harun Tatar

Süreleri 1 yıl uzayanlar

KARA KUVVETLERİ

KORGENERALLER: Köksal Karabay,
Ahmet Özteker

TÜMGENERALLER: Beyzat Balta, Hasan Memişoğlu, Ünal Önsipahioğlu, Selahattin Uğurlu, Osman Doğu Silahçıoğlu

TUĞGENERALLER: Yılmaz Hızlı,
Şahap Tuncer, Süleyman Canpolat, Adem Demir, Mahir Kök, Haluk Alper, Mustafa Çelik, Mehmet Akçay, Yurdaer Olcan, Mehmet İhsan Ongun, Adem Huduti, Adem Aydın İnağ, Ümit Kalender, Orhan Özlü, Hüseyin Bülent Matsar

DENİZ KUVVETLERİ

TÜMAMİRAL:
Taner Balkış

TUĞAMİRALLER: Arif Vehbi Alpman,
Kadir Nazif Özdağdeviren, Mehmet Tayfun Uraz, Hüseyin Hoşgit

HAVA KUVVETLERİ

KORGENERAL: Aydoğan Babaoğlu

TÜMGENERALLER: Selahattin Şener,
Aktuğ Atay, Mehmet Yalçınkaya, Yılmaz Oğuz

TUĞGENERALLER: Mehmet Pınar, Yılmaz Üçer, Özkan Anıl, Bora Çağlar

JANDARMA

KORGENERAL: Hakkı Kılınç

TÜMGENERAL: Ali Akgöz

TUĞGENERAL: Mecit Korkut,
İsmail Evci

GÜLHANE

TUĞGENERALLER: Ömer Yüksel Öztürk,
Erdal Gökçay, Ali Haluk Kaplan

TUĞAMİRAL: M. Yalçın Özkaptan


Emekli oldular

YAŞ'da yaş haddi nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Tamer Akbaş ve MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç emekliye ayrıldı. YAŞ kararlarına göre, TSK'da 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 44 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı, 54 amiral ve general emekliye ayrıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!