38 bedenin geri dönüşü

Güncelleme Tarihi:

38 bedenin geri dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2007 00:00

Genç kızlar ve kadınlar arasında ölüme bile yol açan aşırı zayıflığa karşı modacılar bir oldu. Fransa, İtalya, ABD ve İngiltere moda federasyonları sıfır bedenle mücadele etme konusunda anlaşmaya vardı. İspanya’da ise Sağlık Bakanlığı ile masaya oturan Zara, Mango gibi hazır giyimciler, vitrin mankenlerinin bile 38 beden ve üstü olmasını kabul ettiler.

İSPANYA’da bir moda evinin kötü örnek oldukları gerekçesiyle aşırı zayıf mankenlere podyum yasağı getirmesiyle başlayan kampanya meyvelerini vermeye başladı. İspanya’da modacılar ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri vitrin mankenlerinin bile 38 beden ve üstünde olması konusunda anlaştı. Fransa, İtalya, ABD ve İngiltere moda federasyonları da podyumdaki sıfır bedenle mücadele etme konusunda anlaştı.

İspanyol hazır giyimciler Cortefiel, Mango, El Corte Ingles ve Zara markasının sahibi Inditex, İspanyol Sağlık Bakanlığı’nın konfeksiyon bedenlerinin standardize edilmesi projesine destek verdi. Söz konusu şirketler aynı zamanda vitrinlerinde 38 bedenden zayıf manken kullanmamayı kabul etti. Sözkonusu anlaşma, Pasarela Cibeles modaevinin zayıf mankenleri defilesine çıkarmayacağını açıklamasının ardından geldi. Sıfır bedene karşı yürütülen kampanyanın bayraktarlığını yapan Sağlık Bakanı Elena Salgado, "Toplumun sosyal gerçekliğinden uzak güzellikle ilgili tiplemeler yaratmak modern ve ileri bir toplum için sorumlu bir davranış değildir" dedi.

Beş yıl içinde bütün vitrin mankenlerini şişmanlatma kararı alan modacılar, 46 bedene de koleksiyonlarında yer verecek.

ÖLÇÜLERE STANDART

İspanya Sağlık Bakanlığı, yaşları 12 ile 70 arasında değişen 8500 genç kız ya da kadının ölçüsünü alarak modern kadının ölçüleri konusunda bir standart belirlemeye çalışıyor. Anlaşmaya göre bundan böyle hazır giyimciler, aynı beden giysiler için aynı ölçüleri kullanacak, ayrıca etiketlerde, göğüs, bel ve kalça çevresiyle ilgili bilgiye yer verilecek. Böylece müşterilerin kendi ölçülerine göre giysileri bulması da kolaylaşacak. Avrupa’da ve dünyada bir ilke imza atacak olan İspanya’nın diğer ülke modacılarına da örnek olması bekleniyor. Uruguaylı aşırı zayıf model Luisel Ramos’un kalp yetmezliğinden, Türkiye’de de tanıtımlara katılmış Brezilyalı model Ana Carolina Reston’un anoreksianın yol açtığı enfeksiyondan hayatını kaybetmesi modacıları harekete geçirmişti.

Sıfır bedene karşı işbirliği

FRANSA Modacılar Federasyonu’nun yaptığı açıklamaya göre Fransız, İtalyan, Amerikan ve İngiliz modacılar da sıfır bedene karşı harekete geçti.

Federasyon modacıların nasıl bir işbirliği içinde olacağına açıklık getirmezken, konuyla ilgili son durum şöyle:

Fransa: Modacılar Federasyonu Başkanı Didier Grumbach, aşırı zayıf modellere karşı ekstradan önlem almayacaklarını, ancak sağlıklı olmanın gerektiği kurallara uyacaklarını söyledi. Grumbach, "Genç kadınlar için özenli olmalı, onları bilgilendirmeliyiz, ancak bu alanda yeni kurallara gerek yok" dedi.

İtalya: İtalyan yetkililer ve modacılar, ultra zayıf modellerin podyumdan uzak tutulması konusunda anlaşmıştı.

Brezilya: Anoreksia olan model Ana Carolina Reston’un 21 yaşında hayata veda etmesi üzerine Brezilya’da da 18 yaşın altında ve aşırı zayıf mankenlerin podyuma çıkarılmaması için kampanya başlatılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!