GeriSeyahat 36 saatte Stockholm
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Stockholm

36 saatte Stockholm

Stockholm, sabah saat 03.30’da şafakla başlayan, saat 22.00’ye kadar gün ışığının kaybolmadığı uzun günlerin sonuna yaklaşıyor.

Kentin üçte ikisini kaplayan birbirinden güzel parklarda konserler, sergiler, sanat gösterileri devam ediyor. 14 ada üstüne kurulan, köprülerle birbirine bağlanan bu güzel kenti keşfetmek istiyorsanız, karanlık kış günlerini beklemeyin.

Stephen Whitlock / The New York Times

CUMA

16.00
Dairede yürüyüş

Şehrin adalardan oluşan merkez bölgesi, çevresi 8 kilometre olan bir çemberin içinde. En rahat ayakkabılarınızı giyip, keşif yürüyüşüne çıkın. Nobel ödüllerinin de verildiği konser salonu Konserthuset’le başlayın. Karşısındaki Riddarholmen, asırlar boyunca kralların gömüldüğü kilise. Güneydeki geniş Sodermalm Adası’na yöneldiğinizde Bastugatan’ın parke taş kaplı sokaklarından geçeceksiniz. Kentin en güzel kahvelerini sunan Melqvist Kaffebar’da (Hornsgatan No: 78) kısa bir mola verin. Bu kafe, genç yaşta ölen ünlü polisiye yazarı Stieg Larsson’un uğrak yeriydi. Sonra yüksek köprüden güzelim manzarayı seyrederek Kungsholmen Adası’na geçin. Kentin en popüler kafesi Malarpaviljongen’in yüzen iskeleler üzerindeki masalarından birine kurulun. Stockholm’lülerin arasına karışın (malarpaviljongen.se).

36 saatte Stockholm

19.30
Yerel kahramanlar

Stockholm’de gastronomi modaları çoğunlukla ithaldir. Şimdilerde en popüler mekânlar Fransız bistrosu Zink Grill (zinkgrill.se) ve gösterişli suşi bar Rakultur (rakultur.se). Neyse ki yerel ürünleri sunan, İsveç mutfağının gelişmesini sağlayan birkaç kuruluş var. Bunlardan biri yerel mutfağın yıldızı Restaurang Volt (restaurangvolt.se). Ülkenin en ünlü restoranlarında çalışan dört aşçının açtığı Volt’ta 3.5 ya da 7 tabaklık tadım mönülerinden sipariş edin. Havuçlu tavşan, likörlü ve anasonlu beyaz çikolata gibi tatlar sizi bekliyor. Mönü fiyatları 160-250 TL arasında.

22.00
Doğruca yukarı

Panoramik kent manzarasına karşı içkinizi yudumlayabileceğiniz birkaç nokta var: Gondolen, Sodermalm semtinin kıyısında tarihi merkez ve limanı görebileceğiniz bir gözlem platformunda (eriks.se). Daha çarpıcı bir manzara için Sodermalm gökdeleninin tepesindeki bar ve restoran Och Himlen Dartill’i deneyebilirsiniz (www.restauranghimlen.se).


CUMARTESİ

11.00
Hikâye zamanı

Yazar Astrid Lindgren’i ve meşhur kahramanı Pippi Longstocking’i tanıyorsanız, eğlence parkı Junibacken’in size bir sürprizi var. Pippi’nin evini ziyaret edin, ‘Öykü Kitabı Treni’ne atlayıp yazarın eserlerinin içine girin. Lindgren’i tanımayanlar için bile çok eğlenceli bir tur bu. Çocuklar için müthiş bir macera (junibacken.se). Çıkışta keçikulağı otlu börek, mangolu ve kakuleli cheesecake (13 TL) için Helin & Voltaire’e uğrayın. Bu kafe sanki masallara açılan bir kapı... (helinvoltaire.com)

13.30
Ada sofrasında

Kenti tanımak isteyen herkesin Stockholm takımadalarını görmesinde yarar var. Adaların merkezine denizden ulaşmanız yaklaşık birkaç saat alabilir. Oysa Fjaderholmarna’ya giden hızlı deniz otobüsüyle 20 dakikanızı alır. Suyun kıyısındaki Fjaderholmarnas Krog’da öğle yemeği için yola çıkmadan rezervasyon yaptırmalısınız. Yaz mönüsü uskumru, tütsülenmiş somon, istiridyelerle zenginleştiriliyor. Ortalama hesap 70 TL civarında geliyor (fjaderholmarnaskrog.se).

15.00
Ana caddede

Alışveriş caddesi Hamngatan’da iki büyük mağaza dikkat çekiyor. Bir yanda 1902’de açılan İsveç mağazası NK (nk.se), diğer yanda Danimarkalıların 90 yıllık Illums Bolighus’u (illumsbolighus.dk). İlki yemek ve modada en ilginç ürünleri arayanlara, ikincisi İskandinav tasarımlarının en zarif ürünlerinin peşine düşenlere hitap ediyor.

16.00
Doğuştan kuzeyli

Grand Hotel’deki Raison d’Etre’den randevu alın, kuzeyin SPA felsefesiyle tanışın. Takımadalar manzarası eşliğinde, granitlerin üzerinde rahatlayın. Tüm paketler boyun, sırt, omuza odaklanan İsveç masajını da içeriyor. Fiyatı 275 TL (grandhotel.se).

17.30
Hayvansı içgüdü

Kentin merkezindeki tarihi bölge turistik restoran dolu. Bazılarının fiyatları çok uygun. Et restoranı Djuret (Hayvan) şarap mönüsüyle de iddialı. Bordeaux’yu kuzu, danayı Barolo ve Barbaresco ile öneriyorlar. Üç tabak yemek, şarap dahil 160 TL (djuret.se).

22.00
Klasik içecekler

Bar ve restoran Riche’nin şöhreti 1893’ten bu yana artıyor. Mesai saatleri biter bitmez zarif, hoş bir kalabalıkla doluyor (riche.se). Kentte en çok şampanya mantarı patlamasını burada duyacaksınız. Eğer çok kalabalıksa karşıya geçin. KB, 1930’lardan günümüze ulaşan klasik bir Stockholm restoranı. Vikingler ve Benediktin rahipleri burada karşılıklı yeşil likör Chartreuse kadehlerini tokuşturuyor (konstnarsbaren.se).


PAZAR

11.30
Brunch sanatı

Stockholm pazar günleri geç uyanıyor. Brunch servisi yapan restoran sayısı sınırlı. Moderna Museet’teki restoran Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa mutfaklarından zengin seçeneklerle hazırlıyor açık büfesini. 80 TL. Rezervasyon zorunlu. Yer bulamazsanız kafesine çıkın, geniş terasta benzer bir mönü sizi bekliyor (modernamuseet.se).

13.00
Mükemmel fotoğraf

Köprü gişesinde üç yıl önce açılan Fotografiska, görülmesi gereken bir fotoğraf galerisi. Açılışta Annie Leibovitz’in kareleri sergilenmişti. Üst kattaki kafesinden tarihi bölgenin nefes kesen panoramik manzarasını seyredin. Öyle güzel bir manzara ki galerideki fotoğrafları sevmeseniz bile buradan manzaranın fotoğrafını çekmekten kendinizi alamayacaksınız. Giriş 30 TL (fotografiska.eu).

Nasıl gidilir

Ağustosun ikinci haftasında İstanbul’dan gidiş-dönüş Stockholm biletleri THY ile Air Baltic’in bir aktarmalı ortak uçuşlarında 689 TL’den, THY’nin direkt uçuşlarında ise 950 TL’den başlıyor.

False