GeriSeyahat 36 saatte Şikago'da gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Şikago'da gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

36 saatte Şikago'da gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

Şikago'da nereleri gezmeli, Şikago gezi rehberi, gidilecek restoranlar, nerede konaklamalı gibi Şikago hakkındaki tüm sorularınızın cevapları bu yazıda...

Şikago’nun kuzeybatı semtleri yaratıcı kültür mozaiğiyle öne çıkıyor. Ukrayna, Polonya, Porto Riko’lu ailelerin kültürü, yaşadıkları bölgenin müzelerinden kiliselerine, kafelerde sunulan yemeklerine kadar her yere yansımış. Birbiri ardına açılan restoranlar, barlar, dondurmacılar, tiki kafeler bu çeşitliliği zenginleştiriyor. 

Cuma 

13.00 Ukrayna lezzetleri

Küçük bir kâse sebze çorbası, yarım düzine tombul Leh mantısı... Öğle yemeği için yetmez mi? “Ne kadar aç olduğunuza bağlı” diyor Ukrainian Village’daki Shokolad Pastry & Cafe’nin garsonu.  “Patlayıncaya kadar yemek istemezsiniz herhalde...” Haksız sayılmaz. Bu sayede tatlıya da yer kalacak (Shokolad Çikolatası). Birinci sınıf pancar çorbası (11 TL), yanında zeytinli taze pideyle getiriliyor. Patatesli, mantarlı Leh mantısı (12 TL) afiyetle yeniyor. Tanesi 1,5 TL’lik tarçınlı, cevizli kurabiyelerden bir torba alabilirsiniz.

14.00 Müzede öğleden sonra

Ukrayna Modern Sanat Enstitüsü’nün (giriş ücreti yerine 15 TL bağış) daimi sergisinde Anton Skorubsky Kandinsky, Olga Antonenko, Alexandra Diachenko gibi Ukrayna doğumlu sanatçıların eserleri yer alıyor. Şu anda nükleer faciayı konu alan ‘30 yıl sonra Çernobil’ sergisi var. Müze 30 Şikagolu sanatçının eserlerine yer vermiş. Yakındaki Şikago Ukrayna Ulusal Müzesi’nde doçentler rehberlik yapıyor. 

20.00 Humboldt Cenneti 

Humboldt Parkı’nda leziz yemekler sunan Haywood Tavern’a gidin. Yanında patates kızartmasıyla getirilen tütsülenmiş yayınla başlayın (20 TL). Viski, limon, zencefil birasıyla yapılan Sneeze Guard kokteylini yudumlayın (24 TL). Sonra ızgara alabalığa geçin (55 TL) ya da Slagel Çiftliği’nden özel etle yapılan  husky double cheeseburger (42 TL) alın. Ardından caddenin karşısına geçip 1911’den kalma binada hizmet veren California Clipper’ın huzur veren atmosferine kendinizi atın. Şansınız varsa gitarcı Joel Paterson’un Modern Sounds üçlüsü sahnededir. 

00.30 Şikago'da gece hayatı

Söylenenlere bakılırsa Wicker Park’taki The Rainbo Club, Nelson Algren’in ‘Altın Kollu Adam’ına ilham kaynağı olmuş. Yazarın da bir zamanlar buralarda yaşadığı söyleniyor. Bir zamanların striptizcilerinin ruhu hâlâ etrafta. Kokteyllerden A Pabst Blue Ribbon 6 TL,  3 Floyds Yum Yum 15 TL. Plaklar pikapta çalınıyor. Her türden muzır espriye hazır olmalısınız. Örneğin garage-rock klasiklerinden “Pushin’ Too Hard”ın meşhur bas solosuyla ortalık sarsılırken patron ayağa kalkıp “Bu Seeds mi yoksa” diye bağırabilir.

36 saatte Şikagoda gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

36 saatte Şikagoda gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

ŞİKAGO'DA GEZİLECEK YERLER

Cumartesi

9.00 Eskiden demiryoluydu

Caffé Streets’ten mis gibi kokan bir fincan espresso alın, 606’nın Wood Street’teki girişine yönelin. Geçmişin demiryolu viyadüğü şimdi manzaralı park. Koşucular, yürüyüşçüler, bisikletçiler, kuzeybatı mahallelerine doğru gidiyor, geliyor.  Şehir ve doğa iç içe. North Humboldt Bulvarı No: 1667’de şu plakayı göreceksiniz: L. Frank Baum ‘Oz Büyücüsü’nü burada yazmıştı... (Ev çoktan yıkıldı). North Avenue’daki 1911’den beri hizmet veren Roeser’s Bakery’ye gidin.  Servis için numara almadan önce kahveli İsveç pastalarını, eklerleri, kremalı mini pastaları seyredin (tanesi 3,5 TL’den başlıyor). 

11.00 Parkta sanat

Porto Riko Sanat ve Kültürü Ulusal Müzesi, Humboldt Parkı’nda ayakta kalan en eski bina. Çatı pencereleri, kulelerle süslü yapı 1890’larda inşa edilmiş. İlk katındaki ‘Las Caras Lindas’ bölümünde hindistancevizi kabuğu ve kâğıt hamurundan yapılmış rengârenk maskeler göreceksiniz. Bunlar kıtaya gelen Avrupalı sömürgecileri simgeliyor. Sergi 30 Temmuz’a kadar açık. 

36 saatte Şikagoda gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

36 saatte Şikagoda gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

13.00 Jibarito ve Cabrito

Humboldt Parkı’ndaki neşeli kafelerden La Palma’nın açık büfesinden yemek seçebilir ya da restoran bölümüne geçebilirsiniz (duvar resmindeki gülen kurbağalar bongo çalıyor). Yardımsever garsonlara hangi malzemeyle doldurulmuş jibarito’nın daha iyi olduğunu sorabilmeniz için restorana girmenizde yarar var (23 TL).  Bu sandviçin ekmeği muzdan yapılıyor. Fırınlanmış etten yapılan pernil’i tattığınıza pişman olmazsınız. Yumuşak carito (keçi tandır) tadılması gereken özel hafta sonu lezzetlerinden (garnitürlerle 39 TL). 

14.00 Dondurma rüyası

Geçen yıl açılan Spinning J’in ilginç barında bir tabureye oturun. Mermer tezgâh 1920’lerden kalma bir Milwaukee eczanesinin kasa tezgâhıydı. Barın sahibi Dinah Grossman harika çörekler pişiriyor. Karamelli, limonlu, muzlusu (15 TL), ayrıca dondurmaları (19.5 TL) nefis. Kendi yaptıkları bira da...

ŞİKAGO'DA NEREDE YEMEK YENİR

19.00 Girit usulü kuzu çevirme / Şikago'da restoranlar

Şef David Schneider, Yunan mutfağı ve kültürünün karikatürleşmesinden çok rahatsızdı. Yunanistan’daki yerel farklılıkları sergilemek için harika restoran Taximin Wicker Park’ı açtı. Çırpılmış beyaz peynir soslu karnabahar kızartmasını (24 TL), süzme yoğurttan dereotlu, salatalıklı cacığı (18 TL),  nar ekşili ördek madalyonu (75 TL), Yunan şarapları harika. Schneider’in annesi Yunan, uzun yıllar orada yaşamış, bu bilgiyle kendi yoğurdunu, leziz pidesini yapıyor. Ahşap tavanı, bakır kaplı masaları, enerjik görünümüyle çekici bir mekân. 

21.00 Blues projesi

Logan Meydanı’ndaki Rosa’s Lounge’da “Mutlu yıllar” yazısı nisan ayına kadar kaldırılmamıştı. Kapıda slide gitar çalan Ed Williams, Rosa Mangiullo ve davulcu oğlu Tony’den kurulu  Lil’ Ed & the Blues Imperials’ın (hafta sonu biletleri 36-60 TL) özel şovuyla karşılandığınızda şölen havasının hâlâ sürdüğünü fark ediyorsunuz. Milano’dan Şikago’ya yerleşen aile bu kulübü 32 yıl önce açmış. Mangiullo “Bence blues en samimi ifade biçimidir” diyor. 1993’te Çek Cumhuriyeti’nin başkanıyken Vaclav Havel bu kulübe gelmiş ve Magic Slim ona konser vermiş. 

36 saatte Şikagoda gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

36 saatte Şikagoda gezilecek yerler / Illinois gezi rehberi

23.30 Tiki çağı

Kokteyl dergisi Imbibe, Lost Lake’i  2016’nın en iyi barı ilan etti. İki ölçü rom, hindistancevizi, çarkıfelek, yeşil limondan yapılan Tic-Tac-Taxi’den iki yudum aldığınızda kararın oybirliğiyle alındığını anlıyorsunuz.  Kentin en takdir edilen barmeni Paul McGee ve eşi Shelby Allison’ın geliştirdiği ‘Blue Hawaii’ damağınızda lezzet patlaması yaratıyor.  Rom, şeker, meyve suyuyla yapılan daiquri kokteylinin içine konulan muz, gülümseyen bir yunus şekline dönüştürülmüş. İçkiler çok iyi dengelenmiş. Örneğin dinlendirilmiş rom, ananas ve bir kapak Campari’yle yapılan Lost Lake (36 TL)...  

Pazar

9.00 Omletinizi nasıl istersiniz?

Buranın somonu tütsülenmiş. Pastırması da... Bezelye garnitürlü maitake mantarına dökülen hollandez sosu mevsimine göre değişiyor. Charlie Trotter ve Bruce Sherman gibi ünlülerin şefi Jeffrey Mauro (Jam), Logan Square’deki kafesinde kahvaltı ve öğle yemeklerine yaratıcı bir dokunuş katmış. Tütsülenmiş somon tabağı harika pişirilmiş çılbır yumurta ve pırasalı patates çöreğiyle sunuluyor (48 TL). Eski usul pastırma 27 TL. Kahvaltının üstüne sindirim için Logan’dan doğuya doğru yürüyün. Şehrin en güzel bulvarlarından biridir bu. 

11.00 Logan Meydanı Çiftçi Pazarı

Tezgâhlar her hafta taze yiyeceklerle donatılıyor. Cevapcici Chicago’daki Hırvat sosislerini tatmak için çok tok olabilirsiniz. Fakat Katherine Anne Şekerlemeleri’nden hediyelik şekerlemeler, Stamper Peynircisi’nden “Günü selamla” etiketli gauda peyniri alabilirsiniz.

False