GeriSeyahat 36 saatte Şikago
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Şikago

Şikago, mevsimlere ayak uydurabilen bir şehir. Sıcak aylarda sonsuz bir güzelliğe kavuşuyor. Kaldırımlar kafelerle doluyor. Nehrin kenarında birçok kişi bisikletiyle geziyor. Sıcaklık düştükçe bu neşeli oyun alanı kültürel bir bölgeye dönüşüyor. Lezzetli yiyecekler, yaratıcı tiyatrolar ve ülkenin en büyük ve güzel canlı müzik performansları bu kültürün önemli parçaları.

36 saatte Şikago

15.00
RUSYA'DAN SEVGİLERLE

‘Russian Tea Time’ klasik, beyaz masaörtülü, zarif bir restoran (russianteatime.com). Klasik lezzetler sunuyor. Ukrayna usulü borş çorbası (13 TL), Rus usulü ringa balığı (30 TL) önerdiğimiz lezzetler. Yoğun cadde üzerindeki restoran Moldov, Özbek ve Azerbaycan spesiyallerini başarıyla hazırlıyor. Çay servisi (65 TL) 30’un üzerinde çay çeşidi, tatlı ve tuzlu kurabiye ve atıştırmalıklar denemeniz için birebir. Siyah frenküzümlü, yabanturplu, zencefilli ve votkalı kurabiyeleri tatmadan ayrılmayın. Michigan Caddesi’nin karşısında, Şikago Sanat Enstitüsü’nün sergilerine göz atın. Sergi takvimine sitesinden ulaşabilirsiniz (artic.edu).

17.00
HAVAYA DOĞRU

36 saatte Şikago

Şikago Sanat Enstitüsü’nün üçüncü katı ve Nichols Köprüsü Renzo Piano tarafından tasarlandı. Köprü Monroe Sokağı ve Millenium Park’ı birbirlerine bağlıyor. Parktaki Lurie’nin bahçesi kış mevsiminde de ziyaret edilebiliyor ancak yazın daha büyüleyici. Gezintiden sonra parkın Frank Gehry tarafından tasarlanmış yaya köprüsüne yürüyün. Maggie Daley Parkı’na bağlanıyor. Vertigo yaşatacak bir deneyim için kuzeydeki Hancock Kulesi’nin 96’ncı katındaki Signature Lounge’a gidin (signatureroom.com). Böylece Willis Kulesi’ne çıkarken verilen 40 liralık giriş ücretini ödemekten kurtulacaksınız. Dekor biraz eski ve servis biraz yavaş ancak manzara ve Şikago silueti sabrınıza değecek türden. Martiniyle de çok uyumlu.

19.00
SANAT OLARAK YEMEK

Şikago, yenilikçi restoranlarıyla uluslararası bir üne sahip. Moleküler yemek uzmanı Grant Achatz’ın ünlü Alinea’sı bunlardan biri. Hayatınızda bir kere deneyimleyeceğiniz bu lezzetli yemek için savurganlık yapmaya değer. Batıdaki Grace, şehrin en yenilerinden. Ancak yeni olmasına rağmen iki Michelin yıldızına layık görüldü. 8-12 kaplık fiks mönüsü (406 TL) herkesin favorisi. Sebze severler ve vejetaryenler Flora mönüyü, etçillerse Fauna mönüyü sipariş etmeli. Gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırın (grace-restaurant.com).

21.00
DANS PARTİSİ

Buz gibi bir bira ve isterseniz daha ucuz bir yemek için iki sokak ötedeki Au Cheval’e gidin (auchevalchicago.com). Salaş restoranın mönüsünde hazırlanması ve yenmesi daha kolay yiyecekler var. Bologna sandviçi (bologna salamı, hardal, yeşillik vb. malzemelerle hazırlanan sandviç – 24 TL) veya matzo topu çorbası (17 TL) deneyebileceğiniz lezzetler arasında. Bira seçeneği çok fazla. Dilediğiniz birayla serinledikten sonra Maria’s Packaged Goods and Community Bar’a gidin (community-bar.com). Bridgeport’taki bar aynı zamanda şişe satan bir mağaza. Her ay gizli disko konseptiyle partiler veriyor. Yemeğiniz erken biterse öncesinde Lincoln Meydanı’ndaki ‘Old Town Halk Müziği Okulu’nu ziyaret edin (oldtownschool.org). 35 milyon liralık bir renovasyon geçirdi. Cuma geceleri DJ veya müzik gruplarının canlı performansıyla dans partileri düzenleniyor.

36 saatte Şikago

09.00
POP ŞİKAGO

36 saatte Şikago

Kahvaltı için, dev bisküvileri veya mevsimlik meyvelerle hazırlanan tartları deneyin (11 TL). Logan Meydanı’ndaki Bang Bang’te bulabileceğiniz karamelli elma, balkabağı, çikolata ve kremalı tartlar günlük hazırlanıyor (bangbangpie.com). Daha az yol parası vermek isterseniz River North Bölgesi’ne veya Lakeview’e gidin. Bow Truss, kahveci ve pastane (bowtruss.com). Donutlar, kurabiyeler, tartlar ve daha birçok leziz hamurişi bulabilirsiniz. Ardından Pop Up Art projesinin dönemlik galerilerini gezin (popupartloop.com). Loop Bölgesi’ndeki mağazaların önlerini sanat alanlarına
dönüştürüyor.

13.00
YAZARLARLA BULUŞUN

Edgewater Mahallesi’ndeki Sauce and Bread gideceğiniz yola değer bir restoran (sauceandbread.com). ‘Crumb Bakery’ ve ‘Co-op Hot Sauce’un işbirliğiyle açılmış. Leziz sandviçleri var (13 TL’den başlıyor). Izgara patlıcanlı ve yenibaharlı sandviç önerimiz. Paper Machete için kuzeyde kalın (thepapermacheteshow.com). Canlı bir dergi etkinliği var. Yazar Christopher Piatt tarafından sunuluyor. Her cumartesi saat 15.00’te komedyenler, gazeteciler ve daha birçok konuk popüler kültür ve güncel konuları tartışıyor.

17.30
BİRA SAATİ

‘Revolution Brewing’ bir birahane (revbrew.com). Yönetmen Joe Swanberg’in ‘Drinking Buddies’ filmindeki sahnesiyle ölümsüzleşti. Bir bira için ve saat 18.00’deki tura katılın. Avondale Brewery’de düzenlenen tura gitmek istemezseniz Map Room’a gidebilirsiniz (maproom.com). Biralarıyla ünlü. Rafları eski National Geographic’lerle dolu. Mönüsünde dünyanın her yerinden çeşit çeşit bira var. 50 musluğundan 300’ün üstünde farklı bira akan Hopleaf’te keyifle leziz patates kızartmaları yiyebilirsiniz (28 TL - hopleaf.com).

19.00
ŞİKAGO'DA SEUL

36 saatte Şikago

Noble Meydanı’ndaki Ruxbin mütevazı bir mekân (ruxbinchicago.com). ‘Kendi içkini getir’ konseptindeki restoranda şaşırtıcı derecede zarif tabaklar hazırlanıyor. Kapasitesi 32 kişi. Sahibi Edward Kim. Şikago doğumlu, Cordon-Bleu mezunu, Koreli ve Amerikalı bir şef. Daha önce Per Se’de Thomas Keller’la çalışmış. Asya tatlarını Ortabatı malzemelerle karıştırarak harikalar yaratıyor. Rezeneli, kuru domatesli, beyaz fasulyeli, otlu ve limonlu ve aioli soslu (sarmısaklı mayoneze benzer sos) somon leziz bir ana yemek (61 TL). Nohutlu, yeşil soğanlı, siyah soya fasulyeli, üzümlü ve zencefilli ızgara ahtapot favori başlangıçlardan (26 TL). Daha rahat bir ortam ve yiyecekler için şehrin favorilerinden ‘Fat Rice’a gidin (eatfatrice.com). Balichang tamarindo, demirhindi ve ananasla hazırlanan ekşi tatlı soslu domuz eti. 35 lira karşılığında kalabalık ve ortak masalarda deneyebileceğiniz bir lezzet.

21.00
ŞOV ZAMANI

Roscoe kasabasındaki Constellation şehrin canlı müzik gözdelerinden (constellation-chicago.com). Davulcu, besteci ve Pitchfork Müzik Festivali’nin prodüktörü Mike Reed tarafından açıldı. Duke Ellington ve John Cage’in ilham kaynağı olduğu mekânın misyonu caza ve klasik müziğe bakış açısını geliştirmek. Lookingglas Tiyatro Şirketi kuzeyde Water Tower Su İşleri binasının içinde konuşlanmış bir şirket (lookingglasstheatre.org). Steppenwolf ve Goodman tiyatroları kadar fazla bilinmese de ziyarete değer.

23.30
GECENİN GEÇ SAATLERİ

Gece hayatının daha geç bitmesi bazı barlara verilen geç saat içki ruhsatıyla mümkün oldu. Bu mekânlar pazar sabahı beşe kadar açık kalabiliyor. Underground Wonder Bar az bilinen, renkli bir bar (undergroundwonderbar.com). Canlı blues, caz, funki rock, reggae, soul performansları sergileniyor. Herkesin katılabildiği şovlar da var. İsteyen fıkra anlatıyor, isteyen şarkı söylüyor. Barın sahibi Lonie Walker. Kendini jcazın kraliçesi ilan etmiş. ‘Lonie Walker and her Big Bad Ass Company’ grubunun solisti. Cumartesi geceleri 22.30’dan geç saatlere kadar
çalıyorlar.

36 saatte Şikago

10.00
ULUSLARARASI BRANÇ

36 saatte Şikago

Güneydeki Maxwell Sokak Pazarı’ndaki satıcılarda aradığınız her şeyi bulmanız mümkün. Rubi’de leziz tacolar (et, peynir, sebze ve tortilla ile hazırlanan Meksika yemeği) ve salsa sosları hazırlanıyor. Başka bir branç seçeneği olarak güneyde, Çin mahallesindeki Yan Bang Cai’ye gidin (yanbangcaichicago.com). Bebek mavisi kabinlerinde Zibong Bölgesi’ne özgü yemekler yiyebilirsiniz. Baharatlı, acılı haşlanmış balık (33 TL) veya acılı zencefilli tavşan (30 TL) favori lezzetler.

13.00
GEZİN GÖRÜN

Diğer şehirlerin kendilerine özgü müzikleri kaybolup giderken Şikago’nunki gün geçtikçe serpiliyor. Wicker Park’taki ‘Reckless Records’a (reckless.com) veya Ukrayna Kasabası’ndaki ‘Dusty Groove’a gidin (dustygroove.com) ve buna tanık olun. ‘Logan Hardware’deki Eski Atari Müzesi’ne giderek nostalji yapıp atari oynayabilirsiniz (logan-hardware.com). Wicker Park’taki Milwaukee Caddesi şık ve modaya uygun butiklerle dolu. Pilsen’in 18. Sokağında eski eşyalar satan çok sayıda mağaza var. Modern Cooperative bunlardan biri (moderncooperative.com).

NASIL GİDİLİR?
Eylülün son haftasında İstanbul’dan Şikago’ya direkt uçuş, gidiş dönüş biletler Türk Hava Yolları’nda 1.819 TL’den başlıyor.

 

False