GeriSeyahat 36 saatte San Francisco
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte San Francisco

36 saatte San Francisco

San Francisco tepeler ve kartpostal manzaralarıyla karşılar gezginleri. Yokuşlardan inip çıkan tramvaylar sizi eski günlere götürür.

Pasifik Okyanusu kıyısı boyunca uzanan liman ve geçmişin endüstriyel tesisleri bugün keyif mekanı. Keşfe doğudan, Bay Bridge’in güneyinden başlayın. Batıya doğru kıvrılıp Golden Gate’e, Ocean Beach’e ulaşın.

Cuma

16.00
Deniz boyunca

Bay Bridge’in güneyindeki China Basin, 2000’lerdeki dönüşümle yepyeni bir görünüme kavuştu. California Üniversitesi Mission Bay Kampüsü’nü bu bölgeye kurdu. Richard Serra’nın iki çelik gökdeleniyle güzelleştirirken, sanatı da semte taşıdı. Basketbol takımı San Francisco Giants’ın yeni mekanı AT&T Park, şampiyonalarla enerji taşırken, Willie Mays ve Willie McCovey gibi geçmişin efsanevi oyuncuları heykellerle anılıyor. Pier No: 40’taki Bike Hut’tan (thebikehut.org) bir bisiklet kiralayın, liman bölgesinde gezintiye çıkın. Denize yakın olmak isterseniz City Kayak’tan kano da kiralayabilirsiniz (citykayak.com).

17.30
Embarcadero’yla açılış

Bir zamanlar yüksek ayaklar üstünden otoban geçerdi. Fakat 1989 Loma Prieta depreminde yıkıldı. Şimdilerde körfezin Embarcadero semti cuma geceleri kentin en hareketli merkezi. Waterbar (waterbarsf.com), Epic Roasthouse (epicroasthouse.com) gibi samimi, çekici pek çok mekan var burada. Bay Bridge manzarasının üstüne yok. Waterbar’ın leziz istiridyeleri akşamınıza enerji katacak (Saat 18.00’den önce tanesi 2 TL).

20.00
Tekneyle bistroya

Forbes Island (forbesisland.com) bir ada değil, başlıbaşına bir tecrübe. 700 tonluk tekneye kurulmuş bir yüzer restoran. Sualtındaki egzotik yemek salonu, yanıbaşındaki deniz feneri, çevresinde yüzen deniz aslanlarıyla sıradışı bir mekan. Sahibi, yaratıcısı Forbes Thor Kiddoo, misafirlerini limandaki iskeleden gemiye kendi kullandığı tekneyle taşıyor. Deniz ürünleri tabağı (20 TL) zengin ve leziz. Konyak krem soslu biftek (60 TL), somon (70 TL) diğer cazip seçenekler. Fenerin üstünden 360 derece koy manzarasını seyretmeyi unutmayın.

Cumartesi

9.00
Açıkhavada egzersiz

Cumartesi sabahı gözünüzü açık hava, spor arzusuyla güne açtıysanız Crissy Field sizi bekliyor. Bir zamanların deniz uçağı iniş bölgesi şimdilerde koşucuların, yürüyüşçülerin, bisikletçilerin gözdesi. İsterseniz Golden Gate’in altındaki Fort Point’te yengeç yakalama kursuna katılabilir (Tel: 415-556-1693) ya da Beach Hut Cafe’nin terasında güzel bir kahveyle dinçleşebilirsiniz. House of Air (houseofairsf.com), Presidio bölgesinde adrenalin meraklılarına trombolinle kanatsız uçuş fırsatı sunuyor. Binada kapalı bir de yüzme havuzu var.

12.30
Çov zamanı

Günbatımında Presidio’da akşam yemeği kentin eski keyiflerinden biri. 1990’ların ortasında bu semt Ulusal Park ilan edilince kuzey doğu ucunda kaliteli restoranlar açıldı. Geçmişin askeri atmosferini koruyan Presidio Social Club (presidiosocialclub.com), mönüsünde de dünün lezzetlerine yer veriyor. Örneğin sert Sazerac birası (20 TL) 1840’lardan kalma... Uygun fiyatlı brunch (20-30 TL) ya da bir bardak sıcak kakao eşliğinde yiyebileceğiniz kekler (14 TL) size gün boyu yetecek enerji verecektir.

14.00
Union Street’te volta

Küçük butiklerin, ev eşyası satan mağazaların sıralandığı Union Street, kentin en gözde alışveriş bölgesi. Chloe Rose’un sahibi cazip ipekli elbiseler ve altın mücevherleri eşleştirme konusunda özel bir yeteneğe sahip (chloeroseboutique.com). Yakınlardaki Sprout San Francisco (sproutsanfrancisco.com) doğal, organik malzemeden üretilen çocuk giysileri, Ambiance ve (ambiancesf.com) Marmalade (marmaladesf.com) kadın giysilerinde uzmanlaşmış. Bir sörfçü tarafından işletilen The San Francisco Surf Company (sfsurfcompany.com), mumlar ve suyla ilgili aksesuvarlar satıyor.

16.00
Doğa ve sanat

Presidio’nun kilometrelerce uzunluğundaki yürüyüş yolları, Pasifik kıyısında kartpostalları andıran manzaralar içinden geçiyor. Tepeler, korular birbirini izliyor. Bu güzelliğe heykeller, enstalasyonlar güzellik katmış. İngiliz doğa dostu heykeltraş Andy Goldsworthy’nin Spire ve Wood Line heykelleri görülmeye değer. Sürekli sergi Presidio Habitats’ta sokak sanatının ilginç ürünleri yer alıyor. Haritaları parkın web sayfasından bulabilirsiniz (www.presidio.gov).

20.00
Uçurumda akşam yemeği

The Cliff House (cliffhouse.com), Sivil Savaş günlerinden kalma bir restoran. Balkonundan baktığınızda önünüzde Fok Kayaları’nı ve kıyıya vuran bembeyaz dalgaları göreceksiniz. 10 yıl önce köklü bir restorasyondan geçen yapı yenilendi. Her iki katından okyanus manzarasını seyredebilirsiniz. Üst kattaki bistroda, kokteylinizi meşhurların fotoğrafları altında yudumluyorsunuz. Örneğin Judy Garland, “en iyi dileklerimle” yazmış... Alt katta ise çift yengeçli sandviç (60 TL), ızgara deniz tarağı (55 TL) sizi bekliyor. Portakal suyu, yumurta akı ve cinle yapılan Ramos (10 TL) aşırı alkol alanlara iyi geliyor.

22.30
Sahilde şenlik ateşi

California’nın birkaç gurur vesilesinden biri sahildeki şölen ateşleri. Gençler Baker Beach’te toplanıp geniş kumsalda eğlenceler düzenliyor. Cliff House’un altındaki bölgede, Nevada’daki Burning Man Festivali benzeri etkinlikler yapılıyor. Hava serin olsa bile gitar eşliğindeki sıcacık şarkılar ruhları ısıtıyor. Yanınıza kalın bir mont ya da battaniye alın. Ateşten saçılan kıvılcımları, yıldızları, mehtapta sörf yapanları izleyin.

Pazar

9.00
Günbatımında gündoğumu

Kentin güney batı ucundaki huzurlu Sunset semti, butikleri, kafeleri, sokaklara açılan sanat mekanlarıyla pazar sabahları görülmeye değer. Mollusk Surf Shop’tan (mollusksurfshop.com) yeni yada kullanılmış sörf tahtaları, the General Store’dan şık jean pantolonlar (visitgeneralstore.com), dört sanatçının birlikte açtığı Woodshop’tan (woodshopsf.com) özel yapım tahta iskemleler, elle boya süslemeleri yapılmış ahşap objeleri alabilirsiniz.

12.30
Parkın öteki tarafı

Golden Gate Park’ın batı ucunda yer alıyor Ocean Beach. Buradaki Rodney Dangerfield, parkın kente yakın bölgelerine oranla az bilinen bir yer. Sunduğu hizmetler etkileyici: Halka açık 9 delikli golf sahası, alabalık avcılığı ve bizon gözlem bölgeleri... Park Chalet’yi de bu heyecana katabilirsiniz (parkchalet.com). Burada ebeveynler brunch ve “içebildiğin kadar şampanya”nın (50 TL) tadını çıkarırken, çocuklar sahilde özgürce
koşuyor.

Nasıl gidilir

Aralık ayının ilk haftasında İstanbul’dan San Francisco’ya bir aktarmalı, gidiş-dönüş biletler KLM’de 1433, Air France’da 1507 TL’den başlıyor.

False