GeriSeyahat 36 saatte Prag
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Prag

36 saatte Prag

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, bu yıl bayram tatilinde Türkiye’den en fazla ziyaretçi alacak şehirler arasında. Kent son birkaç yılda öylesine hızlı değişti ki, rehber kitaplar güncellemeye yetişemiyor. Keşfedecek pek çok kültür, sanat, alışveriş mekanı ve lezzet durağı var.

Cuma

15.00

1) Muhteşem vitraylar
Aziz Vitus Katedrali’nin vitraylı dev camları yüzyıllardır burayı gezen seyyahları kendine hayran bırakıyor. Eğer vitraya özel bir ilginiz varsa onlara yakından bakmak ve yapan zanaatkarla tanışmak için Eski Şehre uğrayın. Umelecke Sklenarstvi Jiricka-Coufal (U Milosrdnych 14; www.vitraz.cz) bu camların bir kısmının yapıldığı ve restore edildiği yer. Buradan vitrayların kopyalarını satın alabilirsiniz. Bir ortaçağ şövalyesini betimleyen rengarenk parça için ödemeniz gereken fiyat ortalama 30 bin kron yani yaklaşık 2 bin 800 TL.
19.00
2) Akşam yemeği
Kentin en önemli modern yapılarından Dans Eden Ev nehir kenarındaki iki “kıvrımlı” binadan oluşuyor. Frank Gehry ve Vlado Milunic’in tasarımı dans eden bir çifti hatırlatıyor ve genellikle Fred ve Ginger diye adlandırılıyor. Binanın terasında nehir ve kale manzaralı bir restoran hizmet veriyor: Céleste Manzaraya şef Gwendal Le Ruyet’nin imzasını taşıyan lezzetler eşlik ediyor. Mönüde lezzetlendirilmiş kadife marul, sarmısaklı salyangoz, kokulu tarhunotu köpüğü ve yeşil yengeç sosunda vatoz balığı gibi lezzetler var. Balığın porsiyonu 590 kron yani yaklaşık 56 TL. (Rasinovo Nabrezi 80; www.celesterestaurant.cz)
22.00
3) Panoramik manzaralı bar
Prag’lılar çoğunlukla otel barlarını tercih etmiyor. Çoğu sıradan mekanlar. Ancak aralarından biri var ki hem manzarası hem de ortamıyla benzerlerine fark atıyor. Şehrin modern bölümündeki Hilton Oteli’nin en üst katında üç yıl önce açılan bar ferah ve gözden uzak köşelere sahip. Vlata Nehri’ne ve şehrin birbirinden güzel çatılarına bakıyor. Birbirinden güzel alkollü ve alkolsüz kokteyller hem de lezzetli atıştırma tabakları servis ediliyor. Normalde kapanış saati gece 02.00 olan mekanda eğlence zaman zaman günün ilk ışıklarına kadar devam edebiliyor.
(www.hiltonprague.com)

/images/100/0x0/55eb3f4ff018fbb8f8b4d20c

Cumartesi

10.00
4) Modern anılar
Kristal ve cam eşyalar satan mağazaları boş verip sıradışı tasarımlara ev sahipliği yapan Futurista’ya göz gezdirebilirsiniz. Çekçe sloganlar, espriler yazılı tişörtleri 300 ila 500 krona (30 - 50 TL) satın alabilirsiniz. Çek tasarımcı Maxim Velcovsky’nin tasarladığı beyaz seramikten Çek Cuhmuriyeti haritası şeklindeki “Republica” adlı kase de hediyelik alternatiflerden biri. Fiyatı 1590 kron yani 150 TL. (Betlemske Namesti 51; www.futurista.cz) Eğer mutlaka kristal almak istiyorsanız geleneksel tasarımları alışılmışın dışında renk ve formlarda sunan tasarım mağazası Artel’i deneyebilirsiniz. Amerikalı tasarımcı David Wiseman imzalı asimetrik kase “Glacier-Buzul” biraz pahalı ama almaya değer. Fiyatı 82 bin 800 kron yani yaklaşık 8 bin TL. (Celetna 29, entrance
on Rybna; www.artelglass.com)
Öğle
5) Küçük atıştırmalar
Prag’da öğle yemeği yiyebileceğiniz ya da bir şeyler atıştırabileceğiniz birçok kafe, restoran ve pastane var. Soğuk mezeleriyle ünlü şarküteri Jan Paukert “chlebicek” adındaki kanepeleriyle tanınıyor. Rozbifli, salamlı, yumurtalı veya somon fümeli kanepeleri 19 ile 28 kron (yaklaşık 2 ile 3 TL) arasında ödeyerek tadabilirsiniz. (Narodni trida 17; www.janpaukert.cz) 1911’de açılan Mysak Pastanesi geçen yıl yenilendi. Burada önerimiz “karamelovy pohar” yemeniz. Karamel, çikolata ve fındıkla süslenen bir kase dondurmanın fiyatı 120 kron, yani 12 TL. (Vodickova 31; www.gallerymysak.cz) 40 dakikalık bir yürüyüş yapıp yediklerinizi biraz erittikten sonra Holesovice mahallesindeki Erhartova Cukrarna’da elmalı turta yiyebilirsiniz. 1937’den beri hizmet veren bu tarihi mekanın dekorasyonu 2007’de yenilendi ve bir porsiyon turta 28 krona, 3 TL’ye servis ediliyor. (Milady Horakove 56;www.erhartcafe.cz)
 16.00
6) Sanat kenti
Prag yıllar içinde müzeleri, sanat galerileri ve bienalleriyle modern sanatın kalelerinden biri haline geldi. Çağdaş Sanat Merkezi Dox alanının en önemli merkezlerinden. Geçen sonbahar açılan sergi mekanı 2 bin 800 metrekarelik bir alana yayılıyor. Mekanda Petr Motycka’nın “Shoe Christ - Ayakkabı İsa” adlı sergisi 31 Kasım’a kadar gezilebilir. (Osadni 34; www.doxprague.org) Daha küçük bir sergi mekanını tercih edenler üç yıl önce açılan Hunt Kastner Artworks’e gidebilir. Tek bir salonu olan galeride kasım ayında Genç Çek sanatçı Filip Cenek’in kişisel sergisi yer alacak. (Kamenicka 22; www.huntkastner.com)
 19.30
7) Şişenin dibi
Çek Cumhuriyeti’nde 100’den fazla bira fabrikası var ancak Prag’da dünyaca ünlü bira markaları dışında seçenek bulmak biraz zor. Özel bir bira tatmak için Namesti bratri Synku’ya giden 11 numaralı tramvaya binin ve Zly Casy’ye doğru yola düşün. Burası değişen bira menüsü ve lezzetli et yemekleriyle ünlü bir pub. Yakın zamanda menüye eklenen Milan Rambousek marka kestane ve bal aromalı bira denemeye değer. (Cestmirova 5; www.zlycasy.eu) Buraya beş dakika yürüyüş mesafesindeki biraevi Pivovar Basta kentin en zengin aromalı ve gövdeli bira çeşitlerini sunuyor. Mevsime göre değişiklik gösteren menüde turşulanmış sosis en beğenilen yiyeceklerden. (Taborska 49; www.ubansethu.cz) Geceyi bitirmek için tekrar 11 numaralı tramvaya binip son durak olan Sporilov’da inin. Burada istikametiniz Prvni Pivni Tramway (Na Chodovci 1a) ya da diğer adıyla “İlk bira tramvayı”. Bu tramvay temalı pub’da üç çeşit standart bira ve dönemsel olarak değişen bir bira listesi var. Eski tramvay koltuklarına oturulan mekanının erkekler tuvaletinde de hurda tramvay rayları kullanılmış. Son bir uyarı: Her müşteri mekanı terk ettiğinde garsonlar eski bir tramvay çanı çalıyor.

Pazar

11.00
8) Amerikan lezzeti
Önceki gecenin ağırlığını üzerinizden atabilmeninin yolu Bohemia Bagel’de krallara layık bir brunch yapmak. Burası hem kentte yaşayan yabancı uyrukluların uğrak yeri. Özellikle Amerikan mutfağından hoşlananlar için tam bir vaha. Mönüde bagel’lar, sandviçler ve hamburger çeşitleri bulunuyor. Açık büfe brunch fiyatı 199 kron, yani 20 TL. Eğer bir gece önceden hâlâ yeriniz varsa alkollü bir kokteyl olan Mimoza mekanın iddialı olduğu içeceklerden. 1,5 litrelik bir sürahide servis edilen içki yedi kişiye yetecek büyüklükte ve fiyatı 350 kron, 35 TL. (Dukelskych hrdinu 48; www.bohemiabagel.cz)

TEMEL BİLGİLER

* THY, İstanbul’dan Prag’a her gün direkt, diğer şehirlerden aktarmalı uçuyor. Kasımda gidiş-dönüş biletler 700 TL’den başlıyor. İstanbul’dan bir aktarmalı uçuşların fiyatı Lufthansa’da 179, Swiss Havayolları’nda 230, Air France 262 Euro’dan başlıyor.
* Prag Ruzyne Havaalanı’ndan şehir merkezine taksiyle ulaşmak 40 dakika sürüyor ve 600 kron, yani yaklaşık 60 TL tutuyor. 119 numaralı otobüs de şehir merkezine sizi ulaştırıyor.
* Kentin en yeni otellerinden biri 160 odalı Sheraton Prag Charles Square. Oda fiyatları 3 bin 500 kron yani 350 TL’den başlıyor. (Zitna 8; www.sheraton.com/prague)
* Farklı bir alternatif isterseniz Hotel Yasmin’i deneyebilirsiniz. 196 odalı otel 2006’da hizmete girdi. Odaları Barbora Skorpilova tasarladı. (Politickych veznu 12; www.hotel-yasmin.cz)

False