36 saatte Manchester

Güncelleme Tarihi:

36 saatte Manchester
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2018 09:00

Bu şehirde görecek, yapacak çok şey var. Hem de şaşırtacak kadar çok. Manchester bir portakala benziyor. Bugünkü ışıltılı görünümü doğru kavramak için öncelikle tarihin zorlu katmanlarını kabuk gibi soymak, sulu iç bölüme ulaşmak gerekiyor. Kentin Romalılara uzanan geçmişinin izleri sur yıkıntılarında… Dev tuğla binalar 19’uncu yüzyılda gelişen pamuğa dayalı tekstil endüstrisinden miras. Gökdelenler, ışıltılı oteller ise futbol ve pop yıldızları çağının simgeleri. Kuzeyin Londra’sına dönüşen şehir geçen mayısta terör saldırısıyla sarsılmıştı. Yarasını hızla sarmayı başardı.

Haberin Devamı

Cuma 16.00
Halkın gücü

Endüstri devrimi sırasında sendikacılık ve seçme-seçilme hakkı konusunda Manchester’da önemli savaşım verilmişti. Halkın Tarihi Müzesi’nde 200 yıllık sosyal mücadele tarihi tematik renkler ve interaktif ekranlarla anlatılıyor. Oy hakkı isteyen işçileri hedef alan ‘Peterloo Katliamı’yla başlayan süreç, ilk sosyalistler, gizli örgütlerin artışı, İşçi Partisi’nin doğuşuyla devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde eşcinsel hakları, göçmenler konusundaki sosyal mücadeleler ele alınıyor. Ayrıca sosyal hayattan kesitler yansıtılıyor. Giriş ücretsiz.

36 saatte Manchester


18.00
Göze, mideye şölen

Irwell Nehri’ndeki Santiago Calatrava Trinity yaya köprüsünden Salford’a, Manchester’e bitişik diğer şehre geçin. The River Restaurant’ta üç tabaklık yemek 125 TL. Lowry Hotel’in zeytin ve üzüm tonlarının hâkim olduğu, beyaz örtülü masaların sıralandığı salonunda Yorkshire kuşkonmazı ızgarası, saman ateşinde pişirilmiş tavuk ve İngiliz peynirinin tadını çıkarın.

Haberin Devamı

36 saatte Manchester


19.30
Perde açılıyor

Yemeği fazla uzatıp akşamın sanat olaylarını kaçırmayın. Manchester Opera House (1912’de yapıldı) ve The Palace Theater’da (1891) her akşam bir konser, müzikal ya da dans gösterisi sahneleniyor. Yeni oyunları Royal Exchange Theater’da (1976) ünlü pop, caz, klasik müzik solistlerini The Bridgewater Hall’da (1996) dinleyebilirsiniz. Çıkışta kalabalığa katılıp Spinningfields semtindeki The Oast House’da yerel biraları tadın. 16. yy’da şerbetçiotu kavrulan binada bugün ahşap masaları, metal iskemleleri, fabrika tipi aydınlatmasıyla modern bir bar hizmet veriyor. Geniş bira mönüsüne göz atarken Mancunians’a rastlarsanız tadım fırsatını kaçırmayın.

36 saatte Manchester

Haberin Devamı

Cumartesi 9.00
Kuzey Bölge’yi keşfedin

North Tea Power’dan Aeropress kahvesi ve avokadolu tostunuzu kapın ya da Manchester usulü güçlü bir kahvaltı için Home Sweet Home’a uğrayıp bir tabak kuşbaşı doğranmış, kurutulmuş but etini kaşıklayın. Alışveriş için 1960’ların atmosferini yaşatan dört katlı Afflecks’e gidebilirsiniz. 1970’lerin yün ceketleri ya da 1980’lerde şehirde kurulmuş Stone Roses, Smiths gibi ünlü rock topluluklarının plaklarını burada bulacaksınız. Daha güncel ürünler Manchester Craft and Design Center’da. Tuğla ve camdan yapılmış Viktorya Çağı’nın balık pazarı artık sanat mekânı. Seramik, resim, mücevherat atölyelerinde hediyelik pek çok ürün sizi bekliyor.

Haberin Devamı

36 saatte Manchester


11.00
Amaç spor

Manchester United ya da Manchester City gibi birinci lig takımlarının maçını izlemek futbolseverler için hafta sonunu unutulmaz kılacaktır. Eğer maça rastlayamazsanız Ulusal Futbol Müzesi’ni görmek de benzer sevinci yaratabilir. İngiltere’nin 1966’daki Dünya Kupası zaferinin detaylarını öğrenebilir, şampiyon takımlarla hatıralık fotoğraf çektirebilir, penaltı atışlarıyla yeteneğinizi sınayabilirsiniz.

13.00
Kitap tapınağı

Nadir kitap, el yazması metin meraklılarına John Ryland Kitaplığı’nın katedrali andıran Nadir Kitap Okuma Odası’nı görmelerini öneririz. Zengin tekstilcinin eşi Enriqueta Rylands bu kitaplığı 117 yıl önce kurmuş. Gotik mimarili yapının taş merdivenleri ve hâlâ orijinal haliyle kullanılabilin Viktorya çağı tuvaletleri kitapla ilgilenmeyenlerin de dikkatini çekecektir. Kitaplıkta papirüse yazılmış, Yeni Ahit’in bilinen en eski örneği de sergileniyor.

Haberin Devamı

36 saatte Manchester

13.00
Kumanya

Mr. Thomas’s Chop House, kitaplıktan birkaç sokak ileride. 1870’de pub olarak açılmış. Günümüzde ise İngiliz mutfağının püreli sosis, böbrekli et ezmesi, kızarmış patatesli balık gibi klasiklerini sunuyor. Dekorasyonu görülmeye değer: Yeşil tonlarda Art Nouveau stili duvar karoları, tarihi atmosferi bütünleyen mobilyalar. Kuzu pirzolalı öğle yemeği yaklaşık 75 TL.

36 saatte Manchester


15.00
Mucitin onuruna

Kentin sokak ve meydanlarındaki çok sayıda görkemli heykelde Kraliçe Viktorya, Wellington Dükü, hatta Abharam Lincoln gibi tarihi karakterler öne çıkıyor. Sackville Bahçeleri’ndeki mütevazı helkel ise bir mucite ithaf edilmiş. Bankta oturan, gerçek boyutlardaki kişi Alan Turing… İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin iletişimde kullandığı Enigma Şifresi’ni çözen ekipte yer alan Tuning, aynı zamanda bilgisayarların öncüsüydü. Manchester Üniversitesi’nin bilgisayar laboratuvarlarının kurulmasında, yürütülmesinde önemli rol üstlenmişti.

Haberin Devamı

36 saatte Manchester

17.00
Çay vakti

İkindi vaktinin bu keyifli ritüelini aristokrat zarafetinde ya da fazlasıyla gösterişli, çafcaflı bir atmosferde yaşayabilirsiniz. Tercih sizin. Manchester Town Hall’daki Sculpture Hall Café’nin gotik kemerli salonunda beş çayı ölçülü bir zarafetle sunuluyor. Yanında keçi peyniri, tere, yumurtalı mini sandviçler ikram ediliyor (75 TL). Alice Harikalar Diyarında benzeri masal atmosferinde çay partileri Gay Village’daki Richmond Tea Rooms’da düzenleniyor. İki kişilik demliğin (30 TL) yanında gösterişli şekilde süslenmiş pastadan bir dilim (22,5 TL) tadabilirsiniz.

36 saatte Manchester


18.00
Akşam yürüyüşü

Kalorileri yakmak, açıkhavada şehri keşfetmek için yerel rehberle yürüyüşe çıkmaya ne dersiniz? New Manchester Walks firması Kentin Saklı Mücevherleri, Büyük Sanat Hazineleri, Le Corbusier’nin Manchester’ı, Manchester Müziği: Hacienda Yılları, Kentin Bohem Edebiyat Çevresi temalı turlar düzenliyor (40 TL’den başlıyor). Sonuncusunda Anthony Burgess, George Orwell gibi kentte yaşamış yazarların anekdotları anlatılıyor, önde gelen pub’lar geziliyor.

36 saatte Manchester


21.00
Şampanya ve şamdanlar

Kapıdaki plakete bakılırsa ünlü otomobil firmasının kurucuları Charles Rolls ve Henry Royce yüz yıl önce ilk kez bu restoranda buluşmuştu. Midland Oteli’ndeki The French, o gün olduğu gibi bu gün de seçkin damaklara hizmet veriyor. Hararetli sohbetlerin yapıldığı oval salonda restoranın Manchester’lı şefi ve sahibi Adam Reid’in hazırladığı tadım mönüsü sunuluyor. Dokuz tabaktan oluşan modern İngiliz mutfağı temalı mönüde damakta iz bırakan lezzetler yer alıyor: Lancashire peynirli, soğan çörekli, selam otuyla pişirilmiş yılan balığı… Enginar ve fesleğenle sunulan, badem sosuyla lezzetlendirilmiş kalkan balığı… Klementin mandalinası kabuğu, beyaz çikolata ve alıç ile yapılmış tatlı…

Pazar 10.00
Damien Hirst’ten el işi duvar kâğıdı

The Whitworth sanat galerisine kent merkezinden kısa bir otobüs yolculuğuyla ulaşabilirsiniz. Koleksiyonunda J.M.W. Turner, L.S. Lowry gibi İngiliz ressamlar, Barbara Hepworth, Henry Moore gibi heykeltraşların işleri bulunuyor. Bunların da ötesinde Outsider Art başlığı altında Müslüman işi oyalar, 17’nci yüzyıldan başlayıp Niki de Saint Phalle ve Damien Hirst’e uzanan el işi duvar kâğıtları sergileniyor.

36 saatte Manchester



13.00
Sözcükler evi

Elizabeth Gaskell’s House’a Whitworth’tan 10 dakikalık yürüyüşle ulaşılıyor. Bayan Gaskell, Viktorya Çağı yazarlarından. Romanı 2007’de BBC tarafından “Cranford” adıyla TV’ye uyarlanmıştı. Judi Dench ve Imelda Staunton rol almıştı. 2004’teki “North and South”ta ise Richard Armitage başroldeydi. Gönüllülerin rehberlik yaptığı müze binasında bir zamanlar Elizabeth Gaskell ve rahip olan eşi William’ı ziyaret eden ünlülerin arasında Charles Dickens, Charlotte Brontë ve Harriet Beecher Stowe gibi isimler bulunuyor. Müzeyi gezdikten sonra yazarın kitaplarının satıldığı zemin kattaki kafede kısa bir mola verin. Sıcak çayın yanında ev yapımı pastaları tadın.

36 saatte Manchester


Nasıl gidilir

THY, İstanbul’dan Manchester’a direkt uçuyor. Yeni yılın üçüncü haftasında gidiş-dönüş bilet fiyatları 747 TL’den başlıyor. Bir aktarmalı uçan Lufthansa’da aynı dönemde gidiş-dönüş biletler 781 TL’den başlıyor.

 

Fotoğraflar:The Independent, Alamy

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!