GeriSeyahat 36 saatte Hong Kong
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Hong Kong

36 saatte Hong Kong

En kozmopolit kentlerden Hong Kong, kontrastlarla çevrili. Gucci çantalı şık kadınlar, bir çanak noddle (mantı) için dar sokaklarda tam iki saat ayakta bekleyebiliyor.

Tütsü kokulu Budist tapınakları gökdelenlerin arasından parlıyor. İddialı sanat galerileri, işporta işi mallar satan mağazalarla yan yana. 24 saat yaşıyor; sürekli değişim, dönüşümde. Örneğin geçmişin karakolu, 1881 Heritage adıyla AVM, butik otel olmuş. Damak tadına düşkün zenginler şehre ünlü şefleri çekiyor. Naomi Lindt

Cuma
17.00
Sanatla başlayın

Sanat konusunda New York, Londra gibi kentlerin gerisinde Hong Kong. Buna karşın Ben Brown Fine Arts ve Gagosian Gallery gibi önemli markaların şube açması, 10 yılda tamamlanması planlanan Batı Kowloo Kültür Bölgesi projesinin başlaması yaratıcı uyanışın işaretleri. Gözde semtlerden Sheung Wan’a gidin, özgün galerilerinde dünyanın dört bir yanında yıldızı yeni parlayan sanatçıların eserlerini görün. Fotoğrafta uzmanlaşan Upper Station’da kentin kimlik değişimine tanık olun (theupperstation.com). Para/Site Art Space ticari odaklı olmayan bir galeri. Çoğunlukla Endonezyalı, Taylandlı sanatçıların politik eserlerini sergiliyor (para-site.org.hk).

20.00
Mutfakta Rönesans

Colin Cowie, Charles Allem gibi ünlü mimarların tasarımıyla 65 milyon dolara restore edilen 50 yıllık Hotel Miramar, Mira Hotel ismiyle yeniden doğdu. Tsim Tsa Shui semtindeki otelin odaları kadar kanton restoranı Cuisine Cuisine de çok konuşuluyor. Şef Ken Yu’nun taze malzeme kullanımı, özel yapım sosisleri restorana iki Michelin yıldızı kazandırdı. Havada asılı cam baloncukların altındaki masalarda bala bulanıp fırınlanmış domuz (33 TL), domates soslu morina balığı (62 TL) gibi yemekler sunuluyor (themirahotel.com).
22.30
Şarkı söyleyin

Kowloon semtinde karaoke barlarının her türünü bulacaksınız. En popüleri, 20-30 yaş kuşağına hitap eden Cloudnine. Minden Caddesi’nde (No: 8) eğlence mekânlarının bulunduğu bölgede. Arka bölümündeki loş salonlarda markalı jean pantolonlar, spor ayakkabılarla dans pistinde boy gösteren, koltuklara uzanıp etrafı seyreden erkeklere, mini etekli genç kızlar eşlik ediyor. Johnnie Walker şişeleri birbiri ardına açılırken, şiddetli romantik Cantopop şarkılar söyleniyor. Biraz temiz hava, bir bardak iyi şarap içmek isterseniz yolun karşısına geçip The Minden Hoteli’ndeki Courtney’in terasına oturun (theminden.com).

Cumartesi

09.00
Geleneksel hat

Çift katlı tramvaylar 100 yıldır Hong Kong Adası’nda bir aşağı, bir yukarı gidip geliyor (hktramways.com). Kentin günlük hayatını görmek, kuşbakışı manzarayı seyretmek için en ucuz, en akılcı yöntem halkın arasına karışıp tramvaya atlamak. Üst katta bir koltuğa kurulup, rengârenk panoramayı seyredin: Lahanaların, ıspanakların renklendirdiği pazar tezgâhları, iştah açıcı pekinördeklerinin asıldığı restoran vitrinleri, semt berberleri, tepelerde yükselen gökdelenler... Bilet ücreti 50 kuruş.

36 saatte Hong Kong
11.00
Mantı çılgınlığı

Central MTR istasyonunda inip D’Aguilar Caddesi’ne doğru yürüyün. Bir Hong Kong tutkusuna tanık olacaksınız: Butao Ramen’de bir kâse çorba 19.2 TL. Hong Kong’lu Meter Chen, en sevdiği Japon şefi şehrinde küçük bir restoran açmak için tam 15 yıl uğraştı, bu uğurda 800 kâse erişte çorbası içmesi gerekti. 15 masalı restoranda, her gün yenilenen 200 çeşit çorbayı kaşıklamak için meraklıları kimi zaman iki saat kuyruk bekliyor. Çorbalar etsuyu, mantı, mantar, dilimlenmiş et, yeşil soğan içeriyor (Wo On Lane, No: 11-12).

12.30
İngilizler geliyor

İngiliz modacı Gareth Pugh ilk mağazasını üç yıl önce Ice House Street’te (No: 10) açtı. Komşuları ise Comme des Garasons ve Ann Demeulemeester. Çengelli iğneden kazakları, deri pantolonları ürpertici bir dekorda sergileniyor. Yürüyüş mesafesindeki bir başka mağazada ise Rupert Sanderson’ın İngiltere dışında açtığı ilk şubeyi göreceksiniz. Giymesi zor da olsa gökdelenlerle yarışan topuklu kadın ayakkabıları, Oxford stili rugan erkek ayakkabıları görülmeye değer. (Lan Street No: 8; rupertsanderson.com).

15.00
Çay zamanı

Havuzlarla, kuşlarla dolu Hong Kong Parkı’ndan geçip keyifli bir yürüyüş sonrasında ulaşacağınız Flagstaff Çayevi Müzesi’ne giriş ücretsiz. 170 yıllık binada, üç bin yıllık çay kültürünü öğrenecek, büyüleyici desenlerle, sedefle süslü çay takımlarını göreceksiniz. Daha sonra antikalarla dolu Lock Cha Çayevi’nde nadide fincanlarda sunulan çay (8 TL) sizi bekliyor (lockcha.com).

19.30
Şefin masası

Astronomik kiralar, acımasız mağaza sahipleri, şeflerin yönettiği butik restoranlardan bunalanlar konutların bulunduğu binalarda açılan ev tipi mekânların hızla yayılmasını sağladı. En yenilerinden biri TBLS. Genç Vietnam kökenli Amerikan şef Que Vinh Dang, altı yemekten oluşan standart mönüsünü (150 TL) her ay yeniliyor. Küçük dairenin merkezine açık mutfak yerleştirilmiş. Burada ev yapımı sosisle hazırlanmış güveçte fasulye, fesleğen ve domatesle tatlandırılmış çorba eşliğinde biftek, meyveden gökkuşağı şeklinde sorbe ve güzel bir şarapla akşamınızı taçlandırabilirsiniz. 26 kişilik restorandaki yerinizi garantiye almak için bir ay önceden rezervasyon yaptırmanızda yarar var (tbls-kitchenstudio.com).

22.00
Salla, salla

Kokteyl devrimi Hong Kong kıyılarına ulaştı. Öncüsü üç yıl önce açılan Lily & Bloom (lily-bloom.com). Amerikalı bir firmanın dekore ettiği braseri, restoran, gece kulübü karışımı mekân siyah koltukları, metal şamdanları, klasik yemek takımlarıyla dikkat çekiyor. Mönü Christy Pope’un danışmanlığında hazırlanmış. 23 yıllık rom, taze nane ve yeşil limonla hazırlanan Old Cuban 30 TL, yabanmersini ve ananas kokteyli ise 28 TL. Erotik temalı Varga Lounge’da absint ve ananas kokteyli Green Fairy’yi (15 TL) klasik dekorasyon ve 50’li yılların seksi kızlarının fotoğrafları arasında yudumlayabilirsiniz (greenflashgroup.com.hk).

Pazar

10.00
Sıcak francala

Günün en önemli hedefi Tim Ho Wan’da yer bulmak olsun. Şef Mak Pui Gor, bu mini restoranı açmak için dört yıl önce Four Seasons Lung King Heen’den ayrıldı. Çabasının sonucunu kısa zamanda aldı. Yıldızlı restoranında her şey müthiş güzel, fakat şekerle kaplanıp ızgara yapılan et (3,5 TL) gerçekten sıradışı. Gor’un lezzetlerini tatmak için dört saate kadar kuyrukta beklemek gerekebilir. Sıra numarası alıp, tahmini bekleme süresini öğrenip, daha sonra tekrar gelebilirsiniz; inanın bu çabaya değecek (Kwong Wa Street No: 2-20).

13.00
Bu bahçenin ruhu var

Huzurlu, bonzai dolu, lale tarhlarıyla güzelleştirilen Chi Lin Manastırı 1934’te inşa edildi. Yapı 1990’larda yenilendi. Geniş saçaklı, Tang Hanedanı stili ahşap bölmelerden oluşan zarif tapınak kompleksi tek çivi kullanılmadan inşa edilmiş. Kahverengi ve gri giysiler içindeki rahibeler, günün belirli saatlerinde, altın kaplamalı tanrı heykellerinin dibine törenle meyve ya da orkide dolu kâseler bırakıyor. Şanslıysanız bu seremoniye tanık olabilirsiniz (chilin.org).

Nasıl gidilir

Kasımın üçüncü haftasında İstanbul’dan bir aktarmalı gidiş-dönüş Hong Kong biletleri Katar Havayolları’nda 1412 TL, Emirates’te 1486 TL, British Airways’te 1614 TL. THY’nin direkt uçuşları 2414 TL’den başlıyor.

False