GeriSeyahat 36 saatte Cinque Terre - İtalya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Cinque Terre - İtalya

36 saatte Cinque Terre - İtalya

İtalya’nın kuzeybatısında, acımasız Ligurya sahillerindeki Cinque Terre, yüz yıl önce beş küçük balıkçı köyünden ibaretti. Ulaşım gelişti, bölge popüler turizm rotalarına girdi. Akdeniz’in rengârenk kültürünü, uçurumlara asılı küçük kasabaları, yürüyüş parkurlarıyla kaplı tepeleri keşfetmek isteyenlerin ilgi odağına dönüştü.

2011’deki sel ve toprak kaymasından etkilenen Monterosso ve Vernazza kısa zamanda eski haline getirildi, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore arasındaki bağlantılar yenilendi. Kalabalıktan boğulmamak için bölgeyi sezon dışında gezmenizde yarar var. Az bilinen rotaları keşfedin, kuzeyde Levanto, güneyde Portovenere’ye kadar gidip az bilinen kasabaları da keşfedin. 

Cuma
15.00
Az kullanılan rota

Cinque Terre, beş kentin ötesinde 4 bin hektarlık bir ulusal park ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Nefes kesen doğal güzelliklerini görmenin en güzel yolu yürüyüşe çıkmak. Toplam uzunluğu 100 kilometreyi bulan parkurların en popüleri, sahil boyunca uzanan ve beş yerleşimi bağlayan Sentiero Azzurro. Bir uçtan diğerine yürümek 5 saat sürüyor. Kalabalığa katılmak yerine Corniglia’dan kırmızı-beyaz işaretleri takip ederek 587’nci parkura ulaşın. Tablo gibi panoramik manzaraları, kıyıda gittikçe küçülen biblo gibi kentleri seyredip kimi yerde taş merdivenlerden tırmanarak yukarılara çıkın. Rotaların kesiştiği noktaya geldiğinizde, tepenin üstündeki Volastra’ya uzanan 586 ve 506 numaralı rotaları takip edin. Teraçalanmış bağların, gölgeli koruların arasından geçip, 2.5 saatlik yürüyüşü Manarola’da tamamlayın.

18.00
Uçurum kıyısı kokteylleri

Kendinizi Nessun Dorma’da ödüllendirin. Bu açıkhava barı iki yıl önce hizmete girdi. Terasındaki Manarola manzarasını tasfir etmek zor: Uçurumlara asılı pastel renkli evler, küçük limandaki balıkçı sandalları, mendirekten çivit mavisi suya dalan çocuklar… Bahçeyi andıran bölgedeki masalardan birine oturun. Limoncino sipariş edin. Kokteyl limon likörü, prosecco şarabı, nane ve madensuyundan yapılıyor (26 TL).

21.00
Denizden yeni çıktı

Çevrenizdeki turistler rehber kitaplardaki restoranlarda yer kapmaya çalışırken siz bu yarışa girmeyin. Riomaggiore’de geçen yaz açılan Rio Bistrot’a gidin. Küçük dalgakıranın hemen üstündeki bölgede. Tabakları bölge denizinin zenginliğini gösteriyor. Taşlıktaki balkonuna oturun. Ağ temizleyen balıkçıları seyrederek Monterosso’da avlanıp tereyağlı ekmeklere kondurulmuş sardalyeleri (43 TL), Riomaggiore’den toplanan midyelerle yapılmış paccheri’yi tadın. Bu manzara ve lezzetlerin keşfedilmesi uzun sürmez, rezervasyonlu gitmenizde yarar var.

Cumartesi
09.00
Günaydın Vernazza

Vernazza’nın en fotojenik köy olduğu söylenir. Bu nedenle çok popüler. Günübirlik ziyaretçi akınına yakalanmamak için erken saatte gitmenizde yarar var. Batti Batti’ye uğrayıp kahvaltı için bol peynirli focaccia di Recco ya da pesto soslu pizza alın (12 TL). Sonra limon rengi kiliseyi, limandaki rengârenk balıkçı teknelerini seyrederek piknik için rıhtıma gidin.

36 saatte Cinque Terre - İtalya

10.00
Müthiş yolculuk

Bitişiğindeki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Portovenere’yle karşılaştırıldığında Cinque Terre’de keşfetmeye değer tarihi eser sayısı çok az. Vernazza’dan güneye giden ilk Consorzio Marittimo Turistico vapuruna atlayın (90 TL gidiş-dönüş) bir saat boyunca tablo gibi sahilleri denizden seyredip Portovenere’nin güzel marinasında mola verin. Rıhtım boyunca sıralanmış, birbirine bitişik rengarenk villaların önünden Chiesa di San Pietro’ya doğru yürüyün. 12’nci yüzyıldan kalma kilise Akdeniz’in hırçın dalgalarının La Spezia Körfezi’ne karıştığı kayalık bölgede sanki kendiliğinden açmış bir çiçek gibi. Sonra ismini 19’uncu yüzyıl şairinden alan mağarayı, Byron Grotto’sunu keşfedin. Söylenenlere göre Byron, mağadan başlayıp, körfezin karşında, 7 km. uzaktaki San Terenzo’ya kadar yüzmüş…

13.00
Adada yemek

İtalya’daki en havalı yolculuk Venedik gondollarıyla yapılır. Locanda Lorena’da yemek rezervasyonu yaptıranlara Portovenere limanından gondolla Palmaria Adası’na ulaşım ücretsiz. Restoranın geniş terasındaki beyaz keten örtülerle kaplı masalarda ıstakozlu ravioli, ızgara balık tabakları, jumbo karidesler birbirini izliyor. İki kişi ortalama 400 TL.

16.00
Portovenere ürünleri

Cinque Terre’ye son vapur kalkmadan önceki bir saatinizde Portovenere’nin tarihi merkezindeki dik merdivenli dar sokakları, küçük meydanları keşfedin. Taş döşeli, trafiğe kapalı Via Capellini boyunca yürüyün. Ağaç mutfak eşyalarından, yağına kadar zeytinden her tür ürününün satıldığı Olioteca Bansigo bu caddede. Caddenin karşısındaki Bajeico’nun kapısı fesleğenlerle süslü. Dükkanda fesleğenden yapılmış yerel soslar ve taze makarnalar satılıyor. Biraz daha ileride, merdivenlerin yakınındaki küçük seramik atölyesi La Bottega di Rena’nın vitrininde balıkçı kayığı şeklindeki meyve kasesi gibi usta işi ürünler dikkat çekiyor.

36 saatte Cinque Terre - İtalya

18.00
Kıyıda yudum

Riomaggiore’ye dönün, Via dell’Amore tabelalarını izleyin. Uçurumların tepesinden geçen bu patika Sentiero Azzurro’nun bir parçası ve süresiz olarak kapatıldı. Fakat benzer manzarayı A Piè de Mà’da bulabilirsiniz. Parkur başlangıcındaki kafe-barın konumu harika. Terasta, aşağıdaki dalgaları seyredeceğiniz bir masaya oturun. Bölgenin butik şaraphanelerinden Walter de Batte’nin beyaz kupajlarını tadın (kadehi 20 TL)

21.00
Liguria mutfağı

Turistik restoran yerine İtalyanlar arasında bir akşam yemeğine ne dersiniz? L’Articiocca’da rezervasyon yapın. Montererosso’nun kuzeyinde, trenle bir istasyon uzaklıktaki Levanto’nun sessiz sokaklarından birindeki bu samimi atmosferli restoran 2013’te açıldı. Önce Levanto mutfağından, puf böreğine benzeyen ıspanaklı, baharatlı gattafin’i deneyin. Ardından trofie al pesto isteyin. Ligurya burgu makarnası yanında taze fasulye ve patatesle servis ediliyor. Aromatik bitkilerden yeşil sos, masanızda eski bir havanla dövülerek hazırlanıyor. Bu arada tarifleri de isteyip akşam yemeğini ücretsiz mutfak kursuna dönüştürebilirsiniz… Servis çok keyif verici, fakat çok yavaş. Beklerken yerel butik biraları tadarak zamanınızı değerlendirin. Örneğin Ligurya’dan Birra del Bracco ve Cenova’dan Maltus Faber’i tavsiye ederiz. İki kişi ortalama 230 TL.

Pazar
09.00
Kumsal coşkusu

Cinque Terre, İtalyan Rivierası olarak bilinir. Buna karşın geniş kumsal çok az. En geniş sahili Monterosso’da. Deniz sezonunda kentin spiaggia di Fegina kumsalını her biri farklı bir beach club’a ait rengarenk şemsiyeler dolduruyor. Ücretsiz halk plajından yararlanmak için erken gitmekte yarar var. Paranıza kıyarsanız şezlong ve şemsiye kiralayıp sabahın keyfini böyle de çıkarabilirsiniz.

13.30
Yerel lezzetler

Tren istasyonu ile Corniglia arasında yüzlerce basamak var. Yerel mutfağın gerçek lezzetlerini tatmak için merdiveni tırmanmaya değer. 2013’te açılan Km 0, yerel malzemelerle çalışan küçük bir sandviççi. Örneğin Pignone sandviçi Ligurya sosisi ve Brugnato’dan stracchino peyniriyle yapılıyor (16,5 TL). Tatlı için sokaktan aşağıya yürüyüp butik dondurmacı Alberto Gelateria’ya gidin. Corniglia balından, fesleğeninden ve diğer aromatik meyve, bitkilerinden üretilen harika lezzetlerle serinleyin.

14.00
Tadıma devam

Belki kısa bir yokuş yukarı yürüyüş zorunluluğu belki de belirgin işaretlerin olmaması nedeniyle huzurlu Buranco Bağları’nı keşfedenlerin sayısı çok az. Asma ve limonlarla dolu taraçalar arasında kaybolan Bruranco Şaraphanesi aynı zamanda agroturizm merkezi. Bungalowlarda konaklamak mümkün. Tablo gibi bahçesinde şarap tadımı yapılıyor. Şiraz ya da Cinque Terre beyaz üzümlerinden yapılan şarapların kadehi 20 TL. Yanında çiftliğin zeytinleri, peynirleri, kızartılmış ekmek dilimleri üstüne yerleştirilmiş tadımlık lezzetler ikram ediliyor. Ahşap koltuğa kurulun, dalında kurutulmuş üzümlerden yapılmış bir kadeh sciacchetrà eşliğinde bağların, limon bahçelerinin ve sessizliğin tadını çıkarın.


Nasıl gidilir?
Cinque Terre’ye en yakın havalimanı Cenova’da. Buradan bölgeye büyüleyici manzaralar içinden geçen yerel trenlerle ulaşabilirsiniz. Eylülün son haftasında İstanbul’dan Cenova’ya bir aktarmalı AirFrance uçuşlarında gidiş-dönüş biletler 558 TL’den, THY’nin direkt uçuşlarında 761 TL’den başlıyor.

 

False