350 bin kişiye ek gelir

Güncelleme Tarihi:

350 bin kişiye ek gelir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 09:58

Türkiye’de yaklaşık 1.5 milyon doğrudan satışçı var. Çoğunluk ek gelir kazanmak için bu işi yapsa da, geçimini doğrudan satışla sağlayanlar da var, hatta bu işten ayda 100 bin TL kazandığını iddia edenler de var. Uçuk kazançlar bir tarafa sektörün bu yıl 350 bin kişiyi daha bünyesine katması bekleniyor.

Haberin Devamı

350 bin kişiye ek gelir
DOĞRUDAN satış, bir ürünün veya hizmetinin satış noktası olmayan bir yerde tüketiciye bir satışçı tarafından anlatılarak ve/veya gösterilerek satışının gerçekleşmesine deniyor. Çoğunlukla bir müşterinin ev sahibi olarak arkadaşlarını biraraya toplaması ve satışçının bu kişilere tanıtım yapması, ya da broşür üzerinden iş arkadaşlarına, eşe, dosta satış yapmak şeklinde yapılıyor doğrudan satış işi. Kişi satış yaptığı ürünlerden ve/veya sisteme kattığı yeni üyelerden prim alıyor, dolayısıyla kazançlar çok değişkenlik gösteriyor. Büyük çoğunluk bu işten ek gelir elde ediyor, birçok kadın bu sayede kocasının eline bakmıyor, fakat bu işten çok ciddi paralar kazananlar da var.

Selcan Güleryüz bunlardan biri. LR Health & Beauty Platin Organizasyon lideri olan Güleryüz, 32 yaşında iki kız çocuğu annesi ve üçüncü çocuğuna hamile. LR ile 2.5 sene önce tanışmış. O dönem kocası dışarıda çalışmasına izin vermemiş, ‘ya evden çalışabilirsin, ya da gelir dükkanda durursun’ deyince, eşinin arkadaşı vasıtasıyla LR’ye adım atmış. LR’ye üye kattıkça kazanç elde eden Güleryüz’ün organizasyonunda bugün 70 bin kişi var. Güleryüz’e aylık kazancını sorduğumuzda, geçen ay net kazancının 150 bin, bir önceki ay ise 100 bin TL olduğunu söylüyor. Güleryüz yıllık kazancının 1 milyon lirayı geçtiğini de belirtiyor. Güleryüz sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlatıyor: “Biz satış yapmıyoruz, ekip kuruyoruz, insanları kaydediyoruz, onlar kendileri indirimli alıyor, şirket de müşteri kazandırdığımız için belli oranda bize pay ödüyor. Ben ekip kurarak bu kazancı elde ettim, hiç al-sat yapmadım.” Güleryüz, bu geliri elde edeceğine başlangıçta hiç inanmış: “Bırakın bu geliri, 6 bin TL kazanıyorum diyene bile inanmadım. Bir deneyelim dedik, çalıştık oldu.”

Artık parayı düşünmüyorum
Yılda 1 milyon kazanan, şirketin kendisine verdiği Porsche’a binen Güleryüz’e, hayatında nelerin değiştiğini sorduğumuzda ise, “Özgürlüğümü aldım, artık alışveriş yaparken etikete bakmıyorum, yarını düşünmüyorum, çocuklarımın geleceğini düşünmüyorum, evimi alabildim, villa aldım mesela. Artık parayı düşünmüyoruz. Ekibimde birçok insanın hayatına, bir çok annenin çocuklarının geleceğinin kurtulmasına aracılık ettim. Her sabah kadınlardan gelen teşekkürlerle uyanıyorum, belki o kadınlara aileleri, eşleri değer vermedi. Ben onlara inandım, destek oldum onlar da başardılar. Birçok kişi için belki 100 lira hiç önemli değil, bir yemek parası ama ona muhtaç olan, kocasının eline bakan çok kadın var” diyor.

SİSTEMDE 1.5 MİLYON KİŞİ VAR
Türkiye’de doğrudan satış, yarattığı esnek çalışma olanakları ve iş fırsatları ile hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyor. Türkiye’deki doğrudan satışçı sayısı 2015 yılında 1.5 milyonu buldu. Her yıl yüzde 28 büyüyen sektörün 2016’da 1 milyon 850 bin kişiyi bünyesine katması bekleniyor. Yani yaklaşık 350 bin kişiye ek iş imkanı doğacak. Sektördeki satışçıların yüzde 80’ini ise kadınlar oluşturuyor. Doğrudan Satış Derneği Başkanı ve aynı zamanda Herbalife Orta, Doğu Avrupa, Afrika Bölgesi ve Türkiye Başkan Yardımcısı Ozan Özsavaşcı, “Türkiye’de doğrudan satış işine ilgi her geçen yıl artıyor. Türk insanı girişimci bir ruha sahip ve doğrudan satış işinin getirdiği bağımsızlık duygusu işe olan ilgiliyi artırıyor” diyor.

KİMLER ÇALIŞABİLİR
Doğrudan satış her kesimden insana yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve deneyim gibi ayrımlar yapmadan gelir fırsatı sağlıyor, bu işi yapabilmek için 18 yaşını geçmiş olmak yeterli. Doğrudan satışın herkese eşit fırsatlar sunduğunu söyleyen Özsavaşcı, “Hayatta yeteri kadar şanslı olmamış olabilirsiniz, imkansızlık yüzünden okuyamamış olabilirsiniz. Ama doğrudan satışa dahil olduktan sonra kabiliyetinizle, çalışma azminizle bir şeyler başarabiliyorsunuz” diyor.

182 milyon dolarlık sektör
Doğrudan satış sektörü Türkiye’de 2010 yılından bugüne istikrarlı bir büyüme trendi yakaladı ve net satışlar 1.2 milyar TL’ye ulaştı. Dünyada ise 2014 yılında yaklaşık 100 milyon bağımsız satış temsilcisi tarafından, 182 milyar dolardan fazla perakende satışın gerçekleştiği tahmin ediliyor.

400 TL kazanan da var 100 bin TL kazanan da
LR Health&Beauty, sağlık ve güzellik ürünleriyle, 1985’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Dünya çapında 28 ülkede faaliyetteler, toplam 400 bin kayıtlı iş ortakları (doğrudan satışçı) var. Türkiye’de ise 60 bin civarında aktif iş ortağı mevcut. İş ortaklarının yüzde 85’i kadın. Şirketin aylık cirosu 6 milyon TL. Doğrudan satışın vergilendirmesi ise şu şekilde oluyor: Doğrudan satışçılar vergiden muaf esnaf statüsünde olduğu için prim gelirlerinden yüzde 20 stopaj kesiliyor.LR Health & Beauty, satılan ürünlerin yüzde 43.7’e kadar payını iş ortaklarına prim olarak veriyor. Ayrıca belli bir satış performansı sürekliliği gösteren iş ortakların Opel’den Mercedes’e kadar şirket aracı temin ediyor.LR Health & Beauty Genel Müdürü Ömer Barış Turan, “LR’de evine bir pazar parası, ekstra bir gelir sağlamak isteyen ev hanımlarından, kendini ilerletmek isteyen girişimcilere kadar geniş bir profil var. Türkiye’deki iş ortaklarımızın kazançları şu anda 400 TL’den 100 bin TL’ye kadar değişiyor” diyor. LR Türkiye’de, 2016’da 100 bine yakın kişiye ek gelir imkanı sunmayı hedefliyor.

Amway’e bu yıl 50 bin kişi daha katılacak
1959 yılında ABD’de kurulan Amway, bugün 21 binin üzerinde çalışanı, 3 milyon’dan fazla serbest girişimcisi (doğrudan satışçı) ile 100’den fazla ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor. 1994’de faaliyete geçen Amway Türkiye’nin 330 binden fazla Amway serbest girişimcisi var. Bu sayının 2016 sonu itibari ile 380 bine çıkması hedefleniyor. Serbest girişimcilerinin yüzde 80’i kadın. Bu girişimci listesinin başında ev kadınları bulunuyor. Ama geçmiş yıllardaki ekonomik krizle Amway serbest girişimci profili de çeşitlendi. Bugün ev kadınları ve genç emeklilerin yanında, bankacıdan mühendise, doktordan akademisyene, birçok kişi Amway serbest girişimcisi olarak doğrudan satışı kendine ek meslek edindi.Ortalama kazançlar bu işi biraz daha kalıcı yapmayı hedefleyen kişiler için 2.500 – 3.000 TL civarında. 

Haberin Devamı

Dünyada 6 milyontemsilcisi var
Doğrudan satışın öncülerinden AVON, David H. McConnell tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. Tam 130 senelik bir firma. Günümüzde 100’den fazla ülkede toplam 6 milyonun üzerinde temsilciye ve 10 milyon dolarlık ciroya sahip. AVON’un Türkiye’de 300 bine yakın temsilcisi var. Türkiye’de dakikada AVON markalı 26 parfüm, 9 ruj, 8 eyeliner, 7 maskara satılıyor. 

HERBALIFE’ın Türkiye’de 30 bin üyesi var
HerbalIfe, 1980 yılından bu yana faaliyette olan global bir beslenme şirketi. Herbalife’ın ürünlerini öğün yerine geçen shake’ler, takviye edici gıdalar, aktif yaşam ve sporcu beslenmesi ürünleri, içecekler, saç ve cilt bakım ürünleri olarak 5 ana grupta toplanıyor. Dünyada 90’ın üzerinde ülkede faaliyet gösteren Herbalife, Türkiye’ye ise 1998 yılında operasyona başladı. Dünya genelinde 5 milyar doların üzerinde cirosu ve toplam 7 bin 400 çalışanları var. Türkiye’deki üye sayıları ise 30 binin üzerinde. Üyelerin yüzde 70’ten fazlası kadın. En çok üye İstanbul, Ankara, İzmir’de bulunuyor. Herbalife üyesi olmak için, 95 lira tutarında bir başlangıç paketi satın alınması gerekiyor. Kişi, bunu isterse kendisi, kullanabilir, isterse başkasına satabiliyor. İnternet sitesine giren herkes Herbalife üyesi olabilir. Çoğunluk üyeler müşteri olarak başlıyor, önce ürünleri kendisi kullanıp tanıyor, sonra da başkalarına pazarlıyor. 

18 yaşını doldurmuş her kadın Tupperware’de ek gelir sağlayabilir
Tupperware, Türkiye’de 1996 yılından bu yana ev gereçleri ile doğrudan satış sektöründe hizmet veriyor. Türkiye genelinde toplam 50 bine yakın danışmanları var ve tamamı kadınlardan oluşuyor. Bu yıl 70.000 kişinin daha Tupperware’e katılması bekleniyor.İlk adım, danışman başvuru formunun doldurulması ile başlıyor. Yeni üyeler, merkezlerde aldıkları ücretsiz eğitimlerin ardından Tupperware ürünlerini tanıttıkları “tarif günleri” düzenliyorlar. Sattıkları her ürün üzerinden yüzde 20-25 oranında kazanç elde ediyor, danışmanlar arasında ayda 100 lira kazanan da var 1000 lira kazanan da. Ayrıca danışmanlar Tupperware fırsatlarından da yararlanma olanağı yakalıyorlar, hediye, gezi, toplantı etkinliği, takdir ve özel davetler gibi... Danışmanlıktan sonra süper danışmanlık, grup liderliği, yıldız grup liderliği, yönetici grup liderliği ve distribütörlük gibi farklı kariyer basamakları mevcut. 

Huncalife’ta 5 lidere 100 ila 300 bin TL prim
HuncalIfe, Türkiye’nin her bölgesinden 70 bin temsilciyle tüketicilere ulaşıyor. Temsilcilerin yüzde 75’i kadınlardan oluşuyor, buna karşın en yüksek gelir ve kariyer elde eden liderler erkekler. Temsilcilerin yüzde 30’u kısmi zamanlı olarak başka işlerde çalışıyor, Huncalife işini ek gelir elde etmek için yapıyor.Temsilcileri aylık olarak hazırlanan kataloglar vasıtasıyla satış yapıyorlar. Müşterilerinden aldıkları siparişleri, web sitesinden katalog fiyatı üzerinden ekstra indirimli olarak temin edip yaptıkları her satıştan gelir elde ediyorlar. Temsilciler her ay yaptıkları toplam satış üzerinden yüzde 30’a varan ekstra prim elde ediyorlar. Kendileri gibi ek gelir elde etmek isteyen tanıdıklarını da sisteme kaydedip ekip kurabilir, ekiplerinin satışlarından da yüzde 22.25’e varan prim kazanabilirler. Prim almaya hak kazanan kişiler aylık 12 TL’den 60.000 TL’ye varan kazançlar elde edebilir. 2015 yılında en yüksek performansı gösteren ilk 5 lidere yılda 100 bin ile 299 bin arası prim dağıtıldı.  Kazanç planında kariyer basamaklarında yükseldikçe, temsilciler araç kullanım hakkı da elde ediyorlar. 2016 yılında hedef, mevcut temsilci sayısını 2 katına çıkarmak.

Eşler önce karşı, sonra birlikte satış yapıyorlar
Kozmetik, deterjan, mikrofiber bezleri, sıvı slikon mutfak gereçleri, beslenme destek ürünleri ve aksesuarları alanında hizmet veren Farmasi, 220 bin kişiye ek gelir sağlıyor. Bu sene bu sayıyı 300 bine çıkarmayı beklediklerini söyleyen firma sahibi Hakan Tuna, 2-3 yılda aylık kazancı 30 bin, 40 bin, 50 bine çıkan kişiler olduğunu söylüyor. Tuna, “Ortalamada ortaokul mezunu, 40 yaş üzeri ev hanımları ağırlıklı bir profilimiz var. Hızlı bir şekilde de başarılı olan tüm kadınların da kocaları önceleri çok fazla karşı olmasına rağmen sonraları eşlerle birlikte yapıyorlar. Dünya doğrudan satış ve e-ticarete her geçen gün yaklaşıyor. 20 sene sonra zincir mrketlerin kalmayacağını lojistik merkezleri üzerinden herkesin internetten alışveriş yapacağını öngörüyorum” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!