35 yaş kilolarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

35 yaş kilolarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Genellikle 40 yaşındaki bir kadının 20 yaşlarındaki hemcinsinden yaklaşık 8 kilo fazlasının olacağı belirtiliyor. Fiziksel faaliyetin azalması, kilo almada birinci derecede rol oynuyor.

Bildiğiniz gibi ağaçlar, yaşlandıkça gövdeleri kalınlaşır. Çiçekler de öyle. Zamanla sapları uzar ve kalınlaşır. Ya insanlar? Onlar da doğanın bu yasasına uygun bir şekilde değişim geçirirler. Bazı kadınlar 20'li yaşlardan sonra fazla kilolarından yakınırlar. Bazı kadınlar hamilelik döneminde aldıkları kilolardan asla kurtulamazlar. Bazı kadınlar ise diğerlerinden daha şanslıdırlar. Menopoz dönemine kadar ince bir vücuda sahip olmayı başarırlar. Uzmanlar genellikle 40 yaşındaki bir kadının 20 yaşlarındaki hemcinsinden yaklaşık 8 kilo fazlasının olacağı belirtiliyor. Fiziksel faaliyetin azalması, kilo almada birinci derecede rol oynuyor. Zamanla daha az hareket etmeye başlayınca vücuttaki yağ tabakaları artıyor. Yağ oluşturmak için fazla kaloriye de ihtiyaç yoktur. Bu yüzden o yaşlarda metabolizma da yavaşlamaya başlıyor.

Hormon faktörü

Kuşkusuz hormonlar da vücudun kalınlaşmasında önemli rol oynuyorlar. Menopoz başlamadan bir iki yıl önce vücuttaki östrojen hormonunun miktarı azalmaya başlıyor. Bu da vücutta yağın birikmesine neden oluyor. Menopoz dönemine yaklaşan kadınların kalori yakmaları da yavaşlıyor. Bu durumdaki bir kadının her gün yaktığı kalorinin miktarı, kendisinden daha genç olan bir kadının yaktığı kalori miktarından en aşağı 100 kalori daha az.

Orta yaşlı bir kadının sürekli diyet uygulaması ve egzersiz yapması gerekmez. Kilolar artmadan önlem alınmalı. Örneğin günde 45 dakika yürüyüş yapmak, otuz beş yaşını geçen bir kadın için en ideal spordur. Bu arada sıkı diyet uygulamak yerine dengeli ve ölçülü beslenmeye özen gözsterilmeli. abur cuburdan uzak durulmalı. Meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme düzeni benimsenmeli.

Ağırlık kaldırmak vücutta yeni kasların oluşmasını sağlar. Size halterci olmanızı önermiyoruz. ama evinizde çöp kutusunu bir yerden bir yere taşımayı erkeklere bırakmayın.Giyeceklerle dolu çamaşır sepetini kucaklayıp evin içinde dolaşın. Televizyon izlerken oturduğunuz yerde basit vücut egzersizleri yapın. Ekran karşısında dakikalarca,. hatta saatlerce hareketsiz oturmayın. İş yerinde , masa başında otururken, hiç bir şey yapamasanız da bacaklarınızı hareket ettirin. arasıra yerinizden kalkıp oda içinde gezinin ya da koridorda yürüyün. Sürekli hareket etmek, sizi fazla kilolardan koruyacaktır.

Giriş menüleri

Evinizde yemek yediğiniz zaman tabağınızdaki yiyeceğin miktarını kendiniz kararlaştırırsınız. Ama lokantada durum farklıdır. Lokantada yemek yerken ana yemeklerden çok iştah açıcılara rağbet edin. Kızartmalardan, ekmekten ve soslu yiyeceklerden uzak durun.

Evinizde yemek yediğiniz bölümde bir ayna bulundurun. Yemeklerinizi mutfakta yiyorsanız mutfağa, yemek salonunda yiyorsanız, yemek salonuna bir ayna asın. Ve her zaman o aynanın karşısına oturun. Karnınızı doyururken kendinizi seyretme olanağını bulursanız, yaptığınız işin ne büyük bir hata olduğunu anlayacaksınız. Örneğin patates cipsleri birer ikişer ağzınıza atarken hiç de hoş bir görüntü sergilemedeğinizi farkedeceksiniz.

Hareketliliğin gençlere özgü olduğuna inanılır. Kadınlar yaşları ilerledikçe daha az hareket etmeye başlarlar. Oysa uzmanlar, yaş ilerledikçe hareketliliği artırmak gerektiğini belirtiyorlar. Hareketsizlik yüzünden gövdeler zamansız kalınlaşıyor ve fazla kilolardan kurtulmak için çare arıyoruz. Oysa belli bir yaştan sonra daha çok hareket edip vücutta daha az yağ birikmesini sağlarsak sorun kalmaz. Üstelik malum, hayat 35’inde başlar...

Önlem kutusu

Sporsuz bir hayat düşünmeyin bile. Bisiklet, koşu, yürüyüş veya dans etmek. Hangisi size uyarsa!

Uyku düzenine dikkat edin. Yorgun gözlerle dolaşmayın.

Ya aşık olun, ya da eşinizle aşk hayatınızı canlandırmanın formüllerini bulun.

Hiçbir şeyi çok dert etmeyin.

Neşeli olun, hayattan keyif alın.

Sadece kendinize ait zamanlar yaratmaya çalışın.

Abur cuburdan uzak durun.

Bol bol meyva ve sebze yiyin.

Sigarayı bırakın, alkolü az kullanın.

Cilt bakımını düzenli olarak her ay yaptırın.

Ve en az yılda bir kere check-up yaptırmaktan kaçınmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!