34’üncü İstanbul Kitap Fuarı: Yayıncılar için ‘gözü dört açma’ günleri!

Güncelleme Tarihi:

34’üncü İstanbul Kitap Fuarı: Yayıncılar için ‘gözü dört açma’ günleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 13:31

Edebiyat tutkunları için İstanbul’da şölen tadında günler bugün başlıyor. Bir hafta sürecek 34’üncü İstanbul Kitap Fuarı’nda da her zamanki gibi ‘Tolstoyevski’ eseri soranlar da olacaktır, stantlardan kitap yürütecek olanlar da... Peki kitap hırsızlarına karşı ne yapılıyor?

Haberin Devamı

Kıvanç Koçak, İletişim Yayınları’nın editörü. Kitap fuarlarının hem kitapseveri hem yayıncıyı bir araya getiren ve mutlu eden ortamlar olduğunu söylerken bir de ‘ama’ ekliyor cümlesinin sonuna: “Yayınevi çalışanları açısından aynı zamanda gözü dört açma ortamları!” Zira Koçak’a göre, bu fuarlar, enteresan biçimde bir tür hırsızlık fuarlarına dönüşebiliyor: “Dört bir yayınevinin standını gezip sırt çantalarını ağzına kadar kitapla dolduran ‘ekipler’, daha bireysel takılıp 3-5 kitap ‘çıkartan’lar... Bazı ‘ekiplerin’ okumakla falan ilgisi olmadığını, çaldıkları kitapları sattıklarını biliyoruz. Kitap çalan birini yakaladığımızda hiçbir şey olmamış gibi sırıtıp yoluna devam edenler olduğu gibi, sahici bir yüzsüzlükle ağız dalaşına girenler de oluyor. ‘Ödeme yapmadınız’ dediğinizde, ‘Unutmuşum’ cevabını alınca gösterdiğiniz iyi niyetli yaklaşım, ‘E, buyurun kasaya gidelim’ lafınıza ‘Yok, al kitabı’ cevabıyla kayboluyor haliyle. Okur olarak kitapların pahalı olduğundan, okumak istediğiniz bir kitabın fiyatının bütçenizi aştığından tabii ki söz edebilirsiniz ve kimi durumlarda haklı da olabilirsiniz ama hırsızlık yapmak yerine bunu açıkyüreklilikle ifade ettiğinizde daha fazla indirim almanız mümkün olabiliyor. Lafa gelince hırsızlıktan bu kadar yakınılan bir ülkede stantlardan kitap çalmanın hırsızlık olarak değerlendirilmiyor oluşuna ne demeli bilmiyorum.”

 

Haberin Devamı

34’üncü İstanbul Kitap Fuarı: Yayıncılar için ‘gözü dört açma’ günleri

 

İSTEDİM AMA ÇALMADIM

Siren Yayınları’nın kurucularından Erol Aydın, bir kitap için nasıl bir emek sarf edildiğini çok iyi bildiğinden kitap çalma mevzuuna romantik ya da sıcak bakılmaması gerektiğini söylüyor: “Öğrencilik yıllarımda almak isteyip de alamadığım ve çalmayı düşündüğüm kitaplar mutlaka olmuştur ama galiba çalamayanlardanım, buna hiç yeltenmedim. Geçen yıldı, bir kitap hırsızının beni faka bastırmasına izin verdim; kitap, çalanın çantasına giriverdi, görmezden geldim. Belki o kitap, o çantada okunmak üzere beklerken, araklayanın yüzünü çoktan unutuvermiştim. Hırsızlığa karşı olduğumu söyledim ama kitap hırsızlığının farklı bir yanı olduğunu inkâr edemem. Kitap diğer tüketim metalarından ayrılan ve her okumada çoğalabilen bir şeyse eğer, kitap çalmak da başka bir şey çalmakla aynı sınıfa girmez. Bundan daha kötü şeyler vardır muhakkak; bunlardan biri de kitap okumamak olabilir.”

 

Haberin Devamı

34’üncü İstanbul Kitap Fuarı: Yayıncılar için ‘gözü dört açma’ günleri

 

ÜZMESİNLER BİZİ 

Destek Yayınları Depo ve Dağıtım Müdürü Taner Çetinkaya, kitap çalan kişinin onu okuduğunu hiçbir zaman düşünmediklerini söylüyor: “Fuarlarda öyle olaylar yaşadık ki kitap çaldığı için yakalanan, daha sonra mahalleliyi toplayıp stant görevlisine saldıranlar, tehdit edenler, çıkışa gel diyenler... Kitap mutlaka çalınıyor, gün sonunda bunu görüyoruz fakat fuarın kalabalığı, telaşı olay anında müdahale etmemize engel oluyor. Hırsızlığa da ‘korsan’dan alışığız. Kitapları yüzde 25 indirimli satıyoruz, yazarımızı getirip imzalattırıyoruz... Hırsızlık kötüdür, kitap okumak iyidir. Üzmesinler bizi.”

 

Haberin Devamı

34’üncü İstanbul Kitap Fuarı: Yayıncılar için ‘gözü dört açma’ günleri

 

GÖRMEZDEN GELİYORUZ 

Doğan Egmont Pazarlama Direktörü Ayşegül Kirpiksiz Yılmaz, en çok kitabın çocuk kitapları reyonundan ‘araklandığını’ söylüyor: “Çocukken hatta ilkgençlik yıllarında çoğumuzun böyle anıları vardır. Biz de karşılaşınca görmezden geliyoruz. Deşifre etmek derin yaralar açabilir, bırakalım o heyecan ve gururla uzaklaşsın, nasılsa sonra geçecektir. Kitap fuarlarında amaç, kitapla yazarla okurun buluşması, bunu gölgelememek lazım.”

 

 

İSTANBUL KİTAP FUARI'NDA KAÇIRMAMANIZ GEREKEN 5 ETKİNLİK 

1- Yemek yazarlarının interaktif yemek sunumları yapacakları ve söyleşecekleri etkinliklerden önerimiz, yemek arkeoloğumuz Sevim Gökyıldız ve Hubert Bourdon’un bir araya geldiği. İkilinin konusu, sanatçıların renkli sofraları. Büyüteç altındaysa Proust var.
7 Kasım, Mutfak Uluslararası Salon/ 1. Hol, 17.15-18.15

Haberin Devamı

2- Türk Wattpad yazarları kendi hikâyelerini bu etkinlikte anlatacak. Popüler Wattpad yazarları Koray Yersüren, Burcu Demet ve Gamze Aydeniz’in katılacağı etkinliğin ağır topu ise Wattpad’in kurucu ve CEO’su Allen Lau.
13 Kasım, Interexpo Salonu, 16.45-17.45

3- İstanbul Kitap Fuarı, 100. yaşını kutladığımız Aziz Nesin’i anmak üzere Nesin Vakfı ve Nesin Yayınları işbirliği ile bir program hazırladı. Bizim önerimiz ‘Edebiyatımızın Bir İkon Kişiliği: Aziz Nesin’, Turgay Fişekçi moderatörlüğünde Feridun Andaç, Doğan Hızlan, Yüksel Pazarkaya Nesin’i anlatacaklar.
7 Kasım, Heybeliada Salonu, 17.45-18.45

4- Çok satan listelerini önemseyenlerdenseniz Sarah Jio ismini ve ‘Agapi Ölümsüz Aşk’ adlı romanını kesin duymuşsunuzdur. Kendileri bu kez aşkı anlatacak. New York Times çok satanlar listesinin müdavimini merak ediyorsanız...
7 Kasım, Interexpo Salonu, 14.00-15.00

Haberin Devamı

5- Bu yılın onur konuğu karikatürist Tan Oral. Onsuz dikkat çeken 5 etkinlik elbette olmaz. Doğan Hızlan’ın deyişiyle “onun karikatürleri gıdıklamaz, düşündürür”.
8 Kasım, Kınalıada Salonu, 12.00-12.45

BAKMADAN GEÇME!