32 yıllık kural değişiyor

Güncelleme Tarihi:

32 yıllık kural değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 23:03

Maliye Bakanı Naci Ağbal, ‘Türkiye Finans Forumu’nda hazırlıkları hemen hemen tamamlanmış olan yeni KDV kanununda reel sektöre destek için 32 yıllık kuralın değişeceğini vurguladı. Ağbal, devreden KDV’nin kalkacağını açıkladı.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, enflasyonla mücadelenin maliye politikasının da en önemli gündemi olduğunu belirterek, “Maliye politikası harcamalarında ve vergi toplamada daha ekonomiyi destekleyecek yerlerde kullanılacak işte KDV reformunu anlatıyorum. Bu bedava bir reform değil. Bir miktar kamu maliyesinin yatırım üretim istihdam lehine fedakarlıkta bulunmasını getiren reform. Bir mali alan oluşturabileceğimiz ölçüde yapacağız. Devreden KDV uygulamasına son vereceğiz. Bugüne kadar değişmemiş 32 yıldır bu kural. Aslında Türkiye ekonomisinde yatırım ve üretimi baltalamış. Ne yapıyoruz, bunu değiştirmek istiyoruz. Bu sayede reel sektöre güçlü destek vereceğiz” diye konuştu. ‘Türkiye Finans Forumu’nun öğleden sonraki ikinci bölümünün açılış konuşmasını yapan Ağbal, üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisinin yüzde 10’un üzerinde büyüme performansı kaydedeceğini belirterek “Bu gelişmeler kendiliğinden olmadı. Bütün sektörler darbe girişimi sonrası dönemde ekonomide yeniden büyüme ivmesi kazanmak için hükümetten beklentilerini ifade ettiler. Acil karar almalı kapsayıcı olmalı etkin tedbirler olması gerekiyordu. 2016 Ağustos-Kasım ve 2017 Ocak ayında arka arkaya önemli kararlar aldık. Kredi Garanti Fonu (KGF) çok önemli inisiyatifti, bir miktar kamu maliyesine yükü geldi ama bu yükten çok daha fazla katmadeğer üretti, ekonominin düzenlenmesine katkı verdi” dedi.

Haberin Devamı

MAKİNE TEÇHİZATA DESTEK

Yatırım harcamalarının 2017 ilk yarısında başta inşaat olmak üzere önemli ölçüde arttığını belirten Ağbal, makine teçhizat yatırımında daha düşük harcama gerçekleşse de 2017’de yapılan inşaat harcamalarının eninde sonunda makine teçhizat harcamaları getireceğini söyledi. Ağbal, kamu maliyesi göstergelerinde yakalanan performansın korunarak devam edileceğini söyleyerek, dezenflasyonist politikaların uygulanıyor olmasının önemli olduğunu vurguladı. Ağbal, “Para politikasının hedeflerine varması için Merkez Bankası kendi araçlarını bağımsızca kullanırken maliye politikası para politikasının bu hedeflerine varması için aynı yönde hareket edecek. Önümüzdeki kamu fiyat ayarlamaları ve vergi düzenlemeleri bu açıdan para politikasıyla tam uyumlu şekilde yürüteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ağbal, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile de kayıt dışı ekonomi ile daha fazla mücadele ederek, vergi toplamanın öncelikli olacağını söyledi.

SAVUNMADAN FORVETE GEÇTİK

MALİYE Bakanı Ağbal, İstanbul Finans Merkezi Kanun tasarısının da çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, dünyada uluslararası finans sisteminde hangi kural, kaide ve ürün çeşitliği varsa aynısını Türkiye’de sağlamak istediklerini belirtti. Ağbal, şöyle devam etti: “Güzel binalar yapıyoruz ama tam liberal sistemi getirmek zorundayız. Hangi kuralları uyguluyorsa onları yapmamız lazım. Bu çalışmayı maliyenin yapmaması lazım ama  ben talep ettim. Maliyeciler yapmaz da başkaları yaparsa maliyet buna engel olur. Her gelene engel olur, maliyeyi savunma oyuncusundan çıkarıp forvet oyuncusu yapmak için yasa tasarısına talip olduk.”

Haberin Devamı

90’LI YILLARDAKİ BAKANLARA ÜZÜLÜYORUM

“90’lı yıllardaki maliye bakanlarına üzülüyorum bütçe açıkları almış gitmiş, enflasyon yüksek. Öyle dönemde maliye bakanı olmak gerçekten zor. Maliye politikası alanında millet olarak sağladığımız başarılar bizi içeride dışarıda güçlü kılıyor. Çok kemer sıktık, 90’lı yılların hovardalığının 2000’li yıllarda bedelini ödedik, üzerine yatırım yapan üretim yapan hizmet getiren kamu maliyesi çerçevesini oluşturabildik.”

BAKMADAN GEÇME!