TİGEM 300 koyun başvurusu için süreci başlattı.. Hedef 5 milyon koyun

Güncelleme Tarihi:

TİGEM 300 koyun başvurusu için süreci başlattı.. Hedef 5 milyon koyun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2018 16:00

300 koyun başvurusu ile hayvancılığın geliştirilmesi ve et üretiminin arttırılmasını amaçlayan devlet, üreticilere yeni bir fırsat sundu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bünyesinde yer alan TİGEM tarafından yönetilecek olan süreçte maddi destek, Ziraat Bankası tarafından sağlanacak. Peki, 300 koyun başvurusu nereden ve nasıl yapılacak? İşte, Tigem.gov.tr üzerinden yapılan 300 koyun başvuru şartları ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

300 koyun projesi TİGEM tarafından başvuruya açıldı. En az bin 666 kişinin üretici olarak destekleneceği proje, Ziraat Bankası tarafından finanse edilecek. 300 koyun başvurusu sonrası müracaatı kabul gören üreticiler ise eğitime tabi tutulacak. Peki, 300 koyun proje başvurusu nasıl yapılacak? İşte, TİGEM üzerinden gerçekleştirilecek 300 koyun desteği başvuru şartları ve detaylı bilgiler

8 YIL SONUNDA 5 MİLYON DİŞİ HEDEFLENİYOR

Projeye katılımın yeterli düzeyde olması halinde 8.yılın sonunda toplam 5 milyon dişi hedefleniyor. Bu süreçte 3 milyon 250 bin baş erkek hayvanın kesimiyle 52.300 ton et üretimi ise projenin diğer hedefleri arasında yer alıyor.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Projeye başvurular TİGEM internet sitesi üzerinden gerçekleştirilecek. En az bin 666 üreticinin dahil edileceği projede, üretici başına toplam 300 başa kadar küçükbaş hayvan verilecek.

Haberin Devamı

BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

300 KOYUN BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?

300 Koyun projesi kapsamında destek verilecek üretici kriterleri yayımlandı. Başvuruda bulunacak olan üreticilerde şu kriterler aranacak;

- Üretim yapacağı yerin mera alanı,
- Kaba yem üretebilirliği,
- Hayvan varlığı,
- Cinsiyet ve yaşı (Genç çiftçi olması önemlidir),
- Hayvan barınağına sahip olması,
- Halen hayvancılıkla uğraşıyor olması gibi kriterler göz önüne alınıp değerlendirilecek.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Tigem, Ziraat Bankası aracılığı ile;

Sözleşme imzalayacağı yetiştiriciye 300 başa kadar küçükbaş hayvanı ücreti karşılığında satacak.

Bakım, besleme ve hayvan sağlığı masrafları için avans verecek.

Tigem, doğacak kuzuların alımını garanti eder ve taban alım fiyatını önceden belirleyecek.

Üretilecek yapağı ve süt yetiştiricinin olacak.

Ziraat Bankası aracılığı ile üretim sürecinde, yetiştiriciye bakım ücreti ve sigorta bedelini avans olarak verilecek.

Sözleşme imzalayacağı yetiştiricilere kendi işletmelerinde eğitim verilecek.

Sütten kesimi müteakip kuzular alınır, masraflar düşülerek hak edişi üreticiye ödenecek.

Alınan dişi kuzularla üretim zinciri büyüyerek devam edecek.

Üretici hayvanlara TARSİM sigortalarını yaptıracak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

300 koyun projesi için ilk detaylar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Tarım Bakanlığı ve TİGEM tarafından koordine edilecek olan 300 koyun projesi, Ziraat Bankası tarafından finanse edilecek. İşte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 300 koyun desteği hakkındaki ilk açıklamalar;

"Sığır yetiştiriciliğini geliştirmek, damızlık sığır sayısını artırmak ve kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak üzere Ziraat Bankası kanalıyla yetiştiricilerimize hayvan ve yem temini için yüzde 10 sübvansiyonlu kredi sağlıyoruz.

Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla damızlık düve veriyor, bu düvelerin, koyunlarda olduğu gibi, veterinerlik, aşı ve küpe hizmetlerini bedelsiz karşılıyoruz.

Haberin Devamı

Talep eden Tarım Kredi Kooperatifleri üyesi yetiştiricilerimize Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) aracılığıyla Ziraat Bankası'ndan kredi kullandırarak 300 başa kadar damızlık koyunu ve yemini temin ediyoruz. Üreticinin bakım hizmet bedeli ve sigortasını avans olarak ödüyor, doğacak kuzulara da alım garantisi veriyoruz."

TARSİM sigortasının yetiştiriciye düşen kısmını devletin ödemesini sağlıyor, yetiştiricimizi sosyal güvence kapsamına alıyoruz.

Yetiştiricimiz kredi borcunu, ilk 2 yılı geri ödemesiz 7 yılda bankaya ödüyor. Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yepyeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."

Haberin Devamı

Başvuruyla ilgili detaylar, ilerleyen günlerde açıklanacak.

KOYUN KAÇ AYDA KUZULAR?

Koyunlar çiftleşmenin ardından gebe kalınma durumuna göre ortalama 5 ay içerisinde doğum yapar. Koyunda gebelik 150 gün kadar sürer. İkiz doğumlarda ise bu süre birkaç gün daha kısa olmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında dışarıdan fark edilebilecek şekilde gebelik belirtileri gözlenemez. 4 ve 5. aylarda ise meme gelişimi ve arka bölgelerde karın hacminin artması ile gebelik gözlenebilir düzeye gelmektedir.

BAKMADAN GEÇME!