30 milyar dolarlık gıdayı kayda almak için komite kurdular

TÜRKİYE’deki gıda ile ilgili 18 derneğin temsilcileri, Türkiye Gıda Sanayicileri ve İçecekçileri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz başkanlığında bir ekip olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a gitti.

Amaçları gıda sektöründeki katma değer vergisi (KDV) çelişkilerini ortaya koyup, indirim taleplerini iletmekti. Şemsi Kopuz, hazırladıkları raporu Unakıtan’a sunup, söze girdi:

"Türkiye’de 60 milyar dolarlık işlenmiş gıda üretiliyor ve tüketiliyor. Bunun yarısının, yani 30 milyar dolarlık bölümünün kayıtdışı olduğunu düşünüyoruz. Burada 3 milyar dolarlık KDV kaybı var."

Gıdada yüzde 1’den başlayıp, yüzde 8 ve yüzde 18’e uzanan üç değişik KDV oranı uygulamadaydı. Kopuz’un başını çektiği 18 derneğin buna itirazı vardı: "Birçok gıda ürünü için yüzde 18’lik oran yüksek. Bu oran ortalama yüzde 10’a çekilse, kayıtdışı üretimin önemli bölümü kayda girer."

Unakıtan, bu tezin pek doğru olmadığını ortaya koyan örnek verdi: "Kırmızı et ve ekmeğin KDV’sini indirdik. Hiç de dediğiniz gibi olmadı. Özellikle Anadolu’da kayıtdışı üretim aynen sürüyor. O zaman da KDV indirimlerini Uluslar arası Para Fonu’na (IMF) anlatmakta zorlanıyoruz."

Kopuz, Unakıtan’a tersi yanıtı verdi buldu: "Maden suyunda ise kayıt altına girenler arttı."

Gıda Sanayicileri ve İçecekçileri Federasyonu ekibi, turşunun KDV’si yüzde 8’ken, meyva suyunun KDV’sinin yüzde 18 olmasına anlam veremiyordu. Onlara göre işlenmiş gıda ürünlerinin KDV’si düzenlenirken sosyal boyut unutulmamalıydı: "Türkiye’nin nüfusunun yüzde 35’i yetersiz besleniyor. Vatandaşın sağlıklı gıdalar tüketmesine fırsat vermek lazım. Çocukların yoğun olarak tükettiği meyva suyu gibi ürünlerde KDV indirimi yerinde olur."

Gıdacılar KDV indiriminin gereğini anlatmaya çalışıyor ama Unakıtan ikna olacak görünmüyordu. Kopuz başkanlığındaki ekip, bu kez sağlıklı gıda çabalarını öne çıkardı, Avrupa Birliği’ne (AB) dönük çalışmalarını da aktardı: "Avrupa Gıda ve İçecek Sanayicileri Federasyonu’na (CIAA) üyelik başvurusu yaptık. İşlenmiş gıda üretiminde AB’ye uyumu kısa sürede sağlamak istiyoruz. AB ’gıda güvenliği’ne çok önem veriyor, çok sert yaptırım uyguluyor."

Görüşmenin sonunda Unakıtan, "Asla KDV indirimi yapamam" tavrı takınmadı: "Bürokratlardan ve sizden bir ekipten oluşan bir komite kuralım. Komite çalışıp bize yeni bir rapor hazırlasın. Gelecek bilgileri bir kere daha gözden geçirelim, gerekeni yapalım."

Kopuz ve arkadaşları, kısa vadede KDV indirimi sinyali alamasa da, içinde olacakları komiteyi şans olarak görüyordu. Komite şubat ayı ortalarında çalışmaya başlayacak. 30 milyar dolarlık kayıt dışı üretim ve 3 milyar dolarlık KDV kaybını önlemenin yollarını araştıracak...

Şemsi Kopuz, komitenin başarılı çalışmalar yapacağına inanıyor...

Madem öyle 30 milyar dolarlık kayıt dışı üretimi tümüyle bitiremezseniz de önemli ölçüde azaltın...

Halkın önüne gönül rahatlığıyla tüketebileceği "sağlıklı gıda ürünleri"ni koyun... Bunu yaparken faturaları da kabartmamaya özen gösterin...

Kuş gribiyle daha da tedirgin yiyip içen herkesi rahatlatın... Hadi buyurun...

Korsan müzik indireni anında işten atarım

GEÇEN
perşembe NTV’deki "Basın Odası"nda Murat Birsel’in konuğu Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan’dı. Program öncesi konu korsan yazılıma geldi, Arkan dertliydi: "300 personel çalıştıran bazı şirketlerde tümüyle korsan yazılım kullanılıyor. Bu hırsızlıktır. Korsan CD, kitap, yazılım gibi ürünlerin parası doğrudan teröre gidiyor."

Arkan’a göre evlerdeki 2.3 milyon bilgisayarın yüzde 95’inde korsan yazılım var. Arkan, korsanla mücadelede kendilerinden örnek veriyor: "Şirkette bilgisayarları denetleriz. Kesin kararım var. Bilgisayarına, MP3 çalarına korsan müzik indireni yakalarsam işten atarım."

Programda Bill Gates’in Türkiye ziyaretini konuştuk. Gates, öğrencilerle buluşmaları severmiş. Bugün İstanbul’da 2 bin 500 üniversite öğrencisiyle buluşup, sorularını yanıtlayacak. Bu öğrenciler 8-9 bin kişi arasından seçilmiş.

Ayağı alışmışken Gates, Türkiye’yi "yazılım çoğaltma merkezi" yapar mı? Arkan, Microsoft’un Türkiye’ye verdiği önemi vurguluyor: "Microsoft’ta 79 ülkeyi yöneten bölge merkezi Türkiye. Microsoft CEO’su Stave Balmer’ın Çin’den sonra en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye. Gates de ülkemize yoğunlaştı."

Öyleyse Microsoft’tan Türkiye için daha önemli sürprizler bekleyelim...
Yazarın Tüm Yazıları