3 yıl sonra dönüyorlar

Güncelleme Tarihi:

3 yıl sonra dönüyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 21:45

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ‘Türkiye piyasasında işlem yapıyorsa bilgilerini de ülkede saklamalı’ kararı sonrasında ülkeden çıkan 5 online ödeme sistemleri geri dönüş yolunda. Türk elektronik para, online ödeme sistemi Papara, şirketlere teklif sundu ve kendi altyapılarını kullanarak Türkiye’de işlem yapmaları için anlaştı. İlk gelen Webmoney oldu. Paypal’ın da görüşmeleri sürüyor.

Haberin Devamı

Kimlik bilgilerini aldığı kişilerin işlemlerini Türkiye’de kurdukları ‘server’lar üzerinden yapmadığı için BDDK’dan ret alan Rus menşeli Webmoney dönüş için kolları sıvadı. PayPal, WebMoney, Netteller, Skrill ve Paysafecard geçtiğimiz yıl BDDK’nın 2014 yılında yayınladığı yönetmelik ile zorunlu kıldığı yasal sorumluluklara uymadıkları için pazardan birer birer çıkmak zorunda kalmıştı. Paysafecard faaliyetlerini tamamen sonlandırmayıp sadece oyun pazarında devam etmişti. Şirketlerin Türkiye’de faaliyete devam edebilmeleri önündeki en önemli engel BDDK’nın müşteri verilerini yurtiçinde bulundurma zorunluluğu getirmesi olmuştu. Bu şirketlere bir yıl uyum süresi veren BDDK, koşulları yerine getirmedikleri için lisans başvurularını onaylamamıştı. Yıllık 30 milyar doların üzerinde hacmi olan ve 65 ülkede  faaliyet gösteren Webmoney dönüş yolunu yerli dijital ödeme şirketi Papara’da buldu.

Haberin Devamı

LİSANSSIZ GERİ DÖNÜŞ

Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed F. Karslı, uluslararası ödeme şirketlerinin Türkiye’de faaliyet göstermelerini sağlayacak bir altyapı geliştirdiklerini ve bu anlamda da ilk olarak Rus WebMoney ile anlaştıklarını söyledi. Karslı, Webmoney’nin önümüzdeki ay pazara gireceğini söyledi. Şirketin ‘sunucuların yerel olması ve kişisel verilerin dışarı çıkarılmaması’ şartına Papara’nın altyapısını kullanarak uyum sağlayacağını aktaran Karslı, uluslararası bir şirketle daha görüşmelerinin sürdüğünü aktardı. Karslı, Webmoney ile Türkiye’ye gelen Rus turistlerin nakit para taşıma zorunluluğu ortadan kalkacağını ve Türkiye’den herhangi bir vatandaşın Rusya’dan veya Webmoney’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde ödeme yapabileceğini söyledi. Karslı, internet üzerindeki en yaygın kullanıma sahip para transfer ağlarından biri olan ve Türkiye’den çıkışı olay yaratan Paypal’ın da bu şekilde dönüş yapabileceğine dikkat çekti. Karslı, şunları söyledi: “BDDK’nın kriterleri belli, Papara’nın yapabilecekleri belli. Orta noktada buluşturup, ‘acaba bu şirketlere biz hizmet vererek Türkiye’de faaliyet göstermelerini sağlayabilir miyiz’ diye düşündük ve kendimize bir alt yapı geliştirdik. Bu alt yapı sayesinde yabancı kuruluşlar Türkiye’de lisans almadan faaliyetlerini Türkiye’de geliştirebiliyorlar. Webmoney’nin ardından isterlerse Paypal da geri gelebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!