3 Türk uzmana göre kalbin 6 düşmanı

Güncelleme Tarihi:

3 Türk uzmana göre  kalbin 6 düşmanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2001 02:15

Sigara

Yüksek tansiyon

Kolesterol

Aşırı kilo

Hareketsizlik

Aşırı stres

Kalp hastalıkları alanında dünyaca ün kazanmış 3 Türk doktoru, ortaklaşa verdikleri konferansta sağlıklı yaşam, koruyucu hekimlik ve tıpta yeni gelişmeleri açıkladılar. Dr. Özgen Doğan, Dr. Hasan Garan ve Dr. Mehmet Öz, kalbin 5 düşmanına dikkat çekti.

Amerika'nın ileri gelen tıp merkezlerinden Columbia Presbyterian'da mesleklerini sürdüren Dr. Mehmet Öz, Dr. Özgen Doğan ve Dr. Hasan Garan, insanların genel sağlık ilkelerine bağlı kaldıkları takdirde kalp hastası olmayacaklarını bildirdiler.

AKDENİZ DİYETİ

Dr. Doğan, ‘‘Kalp hastalığı lotarya gibi insana isabet etmez. Yüksek tansiyon, kolesterol, aşırı kilo, egzersiz eksikliği ve sigara kalp hastalıklarının beş sorumlusu’’ dedi. Dr. Doğan ‘‘Akdeniz diyeti kalp için ideal. Aşırı tüketilmemek şartıyla balık, sebze meyve ve zeytinyağı tüketimi, kalp ve kalp damarlarının açıklığı açısından çok yararlı’’ diye konuştu.

11 EYLÜL STRESİ

Soya ürünlerinin vücuttan toksinlerin temizlenmesine, kolestrolün düşmesine yardım ettiğini belirten Dr. Doğan, ‘‘Türkiye'de 1999 depremi, Amerika'da da 11 Eylül terör saldırılarından sonra kalp hastalıklarındaki artışta stres faktörünün önemi var’’ dedi. Dr. Doğan ayrıca kalp sorunu olanların günde 160 mm.dan fazla aspirin almalarını, sağlıklı kişilerin ise önleyici ilaç diye aspirine ihtiyacı olmadığını da belirtti.

BALIKÇI JAPONLAR

Dr. Hüseyin Garan, ‘‘70 yaşına kadar bir insanın kalbi 90 milyar kez atış yapıyor. Bu organı iyi korumalıyız’’ dedi. ABD'de her yıl 300 ile 400 bin arasında insanın aniden kalpten öldüklerine işaret eden Dr. Garan, bunun nedenini ‘‘bol yağlı ağır gıdalar, hareketsiz yaşam, stres ve sigara’’ya bağladı. Dr. Garan, çok sigara içen Japonların sürekli balık tükettikleri için et rejimi yapan Amerikalılardan daha az kalp hastalığına yakalandığını kaldığını söyledi.

YILDA 500 AMELİYAT

Dr. Mehmet Öz, ‘‘Ben yılda 500 kalp ameliyatı, bir Japon cerrahı ise ancak 10 ameliyat yapıyor. Nedeni ise iki ülke arasındaki yaşam farkından kaynaklanıyor. En popüler olan by-pass ameliyatlarının yüzde 98'i başarılı oluyor. İdealimiz bu oranı yüzde 100'e çıkarmak’’ dedi. Dr. Öz, Amerika'da 75 bin hastanın organ nakli beklediğini, yüzde 10'unun bekleyiş sırasında öldüğünü açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!