3 milyon ton sebze heba oldu

Hürriyet Haber
18.05.2010 - 13:08 | Son Güncelleme:

Türkiye'de 2008/2009 döneminde 25 milyon 130 bin ton sebze üretimi gerçekleştirilirken, bunun 3 milyon tonu üretim ve tüketim aşamasında heba oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008/2009 dönemi bitkisel üretim denge tablolarını açıkladı. Buna göre, Türkiye'de söz konusu dönem itibariyle sebze üretiminde yeterlilik yüzde 106,9 olurken, kişi başına tüketim 287,37 kg düzeyinde gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, 2008/2009 döneminde 25 milyon 130,1 bin ton sebze üretilirken, bunun yaklaşık yüzde 3'ü üretim aşamasında heba oldu. Aynı yıl, 12 bin 747 tonu AB'den olmak üzere 47 bin 117 ton ithalat yapıldı.

Toplam 24 milyon 458 bin 920 ton sebze tüketime sunulurken, bunun 20 milyon 551,7 bin tonu tüketildi, 2 milyon 283,5 bin tonu tüketim aşamasında heba oldu. Buna göre, 2008/2009 döneminde 25,1 milyon tonluk üretimin 3 milyon 1,1 bin tonu tüketilemedi.

Söz konusu dönemde, toplam üretimin yüzde 6,7'si ihraç edildi. İhracatın yüzde 46,32'sine karşılık gelen 756 bin tonu AB ülkelerine yapıldı.
Türkiye'de 2008-2009 döneminde sebze üretiminde yeterlilik yüzde 106,91 olurken, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde en yüksek yeterlilik yüzde 112 ile domateste kaydedildi. Biberde yeterlilik yüzde 111,62, hıyarda yüzde 109,49, patlıcanda yüzde 101,21, bamyada yüzde 101,73, kabakta yüzde 100,78, karpuzda yüzde 100,07, kavunda ise yüzde 100,49 olarak hesaplandı.

KİŞİ BAŞINA 119,11 KG DOMATES, 22,85 KG KURUSOĞAN TÜKETİLDİ

Türkiye, söz konusu dönemde, 10,9 milyon ton domates, 1 milyon 796 bin ton biber, 4 milyon 2,2 bin ton karpuz, 1 milyon 749,9 bin ton kavun üretti. Kişi başına domates tüketimi 119,11 kg, karpuz tüketimi 48,97 kg, kavun tüketimi 21,32 kg, bamya tüketimi ise 0,46 kg oldu.

Kök ve yumru sebze üretiminde de yeterlilik oranı yüzde 100 civarında. Kişi başına 22,85 kg soğan, 6,64 kg havuç, 2,01 turp tüketilirken, kişi başına 0,84 kg tüketimin olduğu sarımsakta yeterlilik oranı yüzde 99,03 düzeyinde gerçekleşti. Aynı yıl 824 ton sarımsak, 317 ton kuru soğan, bin 416 ton havuç, 4 bin 667 ton taze soğan ithal edildi.

Verilere göre, 2008/2009 döneminde, baklagil üretiminde en düşük kendine yeterlilik oranı yüzde 89,85 ile bezelyede gerçekleşti, 88,8 bin tonluk üretime ek olarak, 12 bin 323 ton ithalat yapıldı.

Ispanak, lahana, marul, pırasa, semizotu gibi ürünlerde de kendine yeterlilik oranı yüzde 100'ün üzerinde gerçekleşmekle birlikte, 420 ton ıspanak, 149 ton marul ve 2 ton lahana ithalatı dikkati çekti.
Etiketler:


EN ÇOK OKUNAN HABERLER

    Sayfa Başı