3 milyar YTL’lik pazar az geliyor dershane ’hızlı kurs’a yükleniyor

YILLIK hacmi 3 milyar YTL’ye ulaşan dershane pazarında, bazıları yarı yıl tatilini de eksikleri tamamlamak, ders tekrar yapmak ve öğrencilerini sınava en iyi şekilde hazırlamak için fırsat olarak görüyor.

Bazıları da bu fırsatı "hızlandırılmış kurs"la ek gelire dönüştürüyor. Bu dershaneler, 4 bin YTL’yi bulan yıllık kurs ücretlerine ek olarak "hızlandırılmış kurs" bedeli talep ediyor.

TÜRKİYE’nin çarpık eğitim sistemi yüzünden, her yıl 700 bin öğrenci, iyi bir lise, 1 milyon 730 bin öğrenci de üniversite eğitimi alabilmek için kendilerini acımasız sınav maratonu içinde buluyor. Çocuklarına sağlam bir gelecek hazırlamak isteyen velilerin imdadına da dershaneler yetişiyor. Bu da, dershaneleri Türkiye’nin en cazip sektörleri arasında ilk sıralara getiriyor. Türkiye’deki 3 bin 240 dershanenin 600’ü İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’daki dershanelerin sayısı, neredeyse orta öğretim kurumlarının sayısına ulaşıyor. Bu da, kurs ücretlerinin 1500 YTL’den başlayıp, 4 bin YTL’ye çıktığı dershanelerde, yıllık pazar hacminin 3 milyar YTL’yi bulmasından kaynaklanıyor.

FIRSATLARI KAÇIRMIYOR: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, haftada iki gün olmasına rağmen, ücrette özel okullarla yarışan dershaneler, aldıkları kurs bedellerine karşılık öğrencilerin açıklarını kapatmaları gerekirken, en ufak fırsatları bile kaçırmıyor. Paraya dönüştürme yoluna gidiyor. Bazı dershaneler, sömestr tatilini, eksikleri tamamlamak, ders tekrarları yapmak ve öğrencilerini sınava en iyi şekilde hazırlamak için fırsat olarak görürken, bazıları da bu fırsatı, "hızlandırılmış kurs" adıyla ek gelire dönüştürme yoluna gidiyor. Sömestr tatili boyunca bir önceki dönemde işlenen derslerin hızlı tekrarını yapan dershanelerde, derslerden sonra da etüdlerde soru çözme teknikleri anlatılıyor. Bazı dersaneler, 600 YTL’yi bastıran öğrencileri de bu sömestr tatili süresince düzenlenen kurslara kabul ediyor. Bazıları ise 10 günlük tatil döneminde sadece kendi öğrencilerine kurs açıyor. Kendi öğrencisi olsun ya da olmasın kapılarını ihtiyaç duyan tüm öğrencilere açan dershaneler de bulunuyor.

EK GELİRE DÖNÜŞÜYOR: İstanbul’daki 600 dershane, 100 bine yakın öğrenciyi OKS ve ÖSS’ye hazırlıyor. Sömestr tatilinde hızlandırılmış kurs için kendi öğrencilerinden 487 YTL’lik bedel talep eden dersanelerden biri olan Sevinç’in yetkilileri, bu uygulamanın kayıt sırasında düzenlenen sözleşmelerde de yer aldığına dikkat çekerek, "Eğitim yılına başlanmadan önce velilerden 380 saatlik eğitime karşılık ücret alıyoruz. Bazı dershaneler, yıl boyunca 4 ders yaparken, biz 5 ders yaparak, bu 380 saatlik süreyi tamamlıyoruz. Sömestr tatilinde de hızlandırılmış kurslar düzenleyerek, ayrı bir paket olarak velilere öneriyoruz. Katılım zorunluluğu olmayan bu kurslara da öğrencilerimizin 3’te 1’i ücretini ödeyerek kayıt yaptırma yoluna gidiyor. Böylece, hem konu eksiklerini gideriyor. Hem de bilgilerini pekiştiriyor. Soru çözme tekniklerinin de derinine inmiş oluyorlar" dedi.

Hangi dershane ara

tatilde ne yapıyor


BERK: OKS hazırlanan öğrencilerine 10 günlük hızlandırılmış kurs veriyor. Dışarıdan öğrenci kabul etmiyor. Yıllık kurs ücreti olarak 3 milyar 600 milyon lira alıyor. Haftada 2 gün, 6 saat ders veriyor. Dersten sonra da etüd çalışmaları ve sınav yapılıyor.

UĞUR: Bayramdan sonraki hafta kendi öğrencilerine ücretsiz kurs açıyor. Kurs 8 gün sürüyor.

PİSAGOR: Sadece kendi öğrencilerine ücret almadan hızlandırılmış kurs veriyor.

SEVİNÇ: 9 günlük hızlandırılmış kurs veriyor. Ancak, kurs ücreti olarak kendi öğrencilerinden 487 YTL alıyor. Dışarıdan katılanlar ise 600 YTL ücret talep ediyor. Yılda 380 saatlik ders programı uyguluyor. 3 milyar 400 milyon yıllık kurs ücreti alıyor.

ANAFEN: Sadece kendi öğrencilerine hızlandırılmış kurs açıyor. Kursun hangi öğrenci için kaç gün süreceğini rehber öğretmen belirliyor. Yıllık 3 milyar 60 milyon ücret alıyor. Yılda 371 saat ders veriliyor

KAVRAM: 21-29 Ocak arası 9 günlük kurs veriyor. Kendi öğremcilerinden ücret almıyor. Dışarıdan öğrenci kabul etmiyor.

BİREY: Sadece kendi öğrencilerine 11 günlük hızlandırılmış ücretsiz kurs açıyor. Yıllık ücret olarak 3 milyar lira alıyor. 470 saat ders veriyor.

FATİH: Kendi öğrencilerine tatilde ders vermiyor. Daha önce hazırladıkları çalışma ve soru kitapçıkları ile çalışmalarını istiyor. 16-28 tarihlerinde kendisine kayıtlı olmayan öğrencilere ücretsiz kurs veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları