3. Havalimanı Projesi'nin CEO'sundan önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

3. Havalimanı Projesinin CEOsundan önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2015 12:33

3 Havalimanı projesini üstlenen İGA Havalimanları’nın CEO’su Yusuf Akçayoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA’nın CEO’su Akçayoğlu, ormanların zarar gördüğü yönündeki yaygın eleştiriye ilişkin “Dünyanın neresinde iş yaparsanız yapın, maalesef uygarlık ile doğanın çelişkisi var. Bunun önüne geçilemez” dedi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet gazetesinden Çiğdem Toker’in sorularını yanıtlayan Akçayoğlu, bataklık zeminden, Kuzey Ormanlarına tahribatına, haksız kazanç iddialarından projenin maliyetine değin bir dizi soruya muhatap oldu.

Akçayoğlu, Toker’in “Projenin, doğada, orman ve su kaynaklarında geri dönülemeyecek tahribat yaratacağı eleştirisinden başlayalım?” yönündeki sorusuna “Bütün STK’lara saygılıyız. Ama kaçı gelip bizimle konuşmak istedi? Bize ‘girdiler, talan ediyorlar, su kaynakları mahvediliyor’ diyorlar. Sokaktaki vatandaş olsam ben de inanırım” şeklinde yanıtladı. Akçayoğlu, göletlerin kurutulduğu yönündeki tartışmalara ilişkin ise “Maden ocakları çalışmaya başlamadan, coğrafi yapıda bir tane bile doğru dürüst göl yok. Maden ocakları burayı terk ettikten sonra 64 tane göl denen birikintiyi biz kuruttuk” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

3. Havalimanı Projesinin CEOsundan önemli açıklamalar

RİSKİ SIFIRA İNDİRDİK
Toker’in “Peki balçık zemin kurutulsa bile riskli değil mi?” yönündeki sorusuna ise Akçayoğlu’nun yanıtı “Jeolojiyi çözdükten sonra, toprak hareketlerini küçültmek için master planda değişiklik yaptık. Eski planda kayma, kuzeye doğruydu. Güneye aldık; daha sağlam bölgeler. Terminalin yeri değişti. DHMİ onayladı. Şimdi hızlandık. Dolgu ve zemin iyileştirme metotları çözüldü. Dolgunun yapılacağı alan eski maden atıkları üzerinde. Biz önce çukurlardaki toprağın birazını atarak bazı yöntemlerle dolduralım diyorduk. Fakat baktık ki risk var, vazgeçtik. Komple çürüğü alıyoruz, söküyor, atıyor ve sıfırdan dolduruyoruz. Artık riski sıfıra indirdik. Terminal zaten kazıya oturuyor orada dolgu operasyonu yok. Sağlam zeminde çalışıyorsunuz” şeklinde oldu.

UYGARLIK İLE DOĞANIN ÇELİŞKİSİ...
Akçayoğlu, Toker’in “İstanbul’un akciğerleri denilen ormanların zarar görmesi size ne düşündürüyor?” yönündeki sorusuna ise “Dünyanın neresinde iş yaparsanız yapın, maalesef uygarlık ile doğanın çelişkisi var. Bunun önüne geçilemez. Mesele bunu minimuma çekmeye çalışmak. Çölde iş yaptığınızda, kertenkeleleri kaktüsleri yok ediyorsunuz. Burada da başka yerleri ağaçlandırarak, başka işler yaparak telafi etmeniz gerekir. Şunu belirteyim: Burada orman diye bahsedilen ağaçlar meşe. kısa ve ince gövdeli. Kesin rakam çıkarmak çok kolay değil. Yanısıra, madenci arkadaşlar endüstriyel ormanlar yapmış. Burada sökülen her ağacın karşılığını dikme taahüdümüz var zaten” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

'KAYBI KARŞILAR DERSEM YALAN SÖYLEMİŞ OLURUM'
Akçayoğlu, açıklamasının devamında gelen “Ama Kuzey Ormanları bir tane. Başka yerlerde yapılacak dikim , buradaki kaybı nasıl karşılar?” yönündeki soruyu ise “Karşılar dersem yalan söylemiş olurum. Ama neler yaptığımızı anlatabilirim: 7650 hektarın, 2750 hektarı orman. 20 bin fidanı, saha dışındaki ağaçlandırma alanlarına bozmadan taşıdık zaten. Bir kısmını yok etmeden nakil yapacağız. bir kısmını mecburen proje sonrasında peyzaj anlamında. Bire beş taahhüdümüz var. Mecbur değiliz ama yapmak istiyoruz” şeklinde yanıtladı.

3. Havalimanı Projesinin CEOsundan önemli açıklamalar

'SİZE NEFES ALDIRMAZLAR'
Akçayoğlu, “Kotun düşürülmesiyle ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasına ne diyorsunuz?” yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi: “Bir kere düşürülen kot 75 değil, 93, 94 m. Daha önemlisi, kotun düşürülebileceği ihale sürecinde sorulmuş, kamu da teyit etmiş. İhale sırasında eski şirketimdeydim. Soruları ben gönderdim. İhale dökümanları incelenirse görülür. Oysa kamuoyuna tam tersi sunuldu. Bu iş kontratlarla yürüyor. İdare onayını almadan uçuş güvenliğini sağlamadan hiçbir şey yapamazsınız. Üyesi olduğumuz ciddi kurumlar size nefes aldırmazlar”

Haberin Devamı

‘KUŞ YOLLARI DEĞİŞMEYECEK’
Akçayoğlu, önemli tartışmalara konu olan ‘kuş yollarının değişeceği’ yönündeki açıklamalara ilişkin soruya ise “Şundan emin olun. Dünyada kuşlarla ilgili bu kadar detaylı araştırma yapmış bir başka proje olmadı. Yanlış algıyı da düzeltelim. Kuş göç yollarını değiştirmek diye birşey yok. Biz kuşların, operasyonu etkilemeyecek şekilde yönetilmesinin peşindeyiz. Kuşlar her zaman olacak. Kuş haritasını çıkardık. Yılın belli aylarında kuş göçleri oluyor. şu anda o dönemlerin detaylı çalışmaları yapılıyor. Kuş göç yolu buraya has değil, Atatürk Havalimanı’nda da var. Burası oradan 10 kat güvenli olacak. Bir yıllık datayı topladık. 10 ornitolog çalışyor. En gelişmiş radarları aldık. Uzmanlarımız ABD havaalanlarını bir ay gezdi. Oradaki en gelişmiş sistemlerden yararlanma imkânı yakalıyoruz. Sonuçta, biz kendimizi kuş göç yoluna göre ayarlayacağız” şeklinde yanıt verdi.

BAKMADAN GEÇME!