3 günde alıyor 33 günde satıyor

Güncelleme Tarihi:

3 günde alıyor 33 günde satıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2017 23:59

Evini satmak ama alıcı beklemek istemeyenler için harekete geçen ‘Evtiko’ adındaki girişim, 48 saatte teklif veriyor ve 3 gün içinde de satın alıyor. Markafoni’nin kurucu ortakları arasında yer alan Afra, “Emlakçı komisyonu veya tapu harcı gibi masraflar yok. Satın aldığımız evleri ortalama 33 günde sattık. Şu anada kadar 44 ev satın aldık” dedi.

Haberin Devamı

3 günde alıyor 33 günde satıyor
İSTANBUL’dan bir yılda yaklaşık 240 bin civarında ev satılıyor. Bunların yarısı yani 120 bini ikinci el olarak gerçekleşiyor. Ve satılan bu ikinci el satılan evlerin ortalama satış süresi 142 gün. Başka bir deyişle ‘evimi satıyorum’ dediğiniz anda yaklaşık 142 gün sonra satılmış oluyor. İşte evini satmak isteyenlerin bu sorununa sorun çözmek için bir girişim yola çıktı. Adı ‘Evtiko’. Daha önce Markafoni’nin kurucuları arasında olan ve aktif bir yatırımcı olan Sina Afra tarafından kurulan Evtiko, evini satmak isteyenlerin evine 48 saat içinde teklif veriyor, teklif satıcı tarafından kabul edildiğinde ise evi 3 gün içinde satın alıyor.

48 SAATTE TEKLİF
Evtiko ile yeni bir girişimcilik macerasına atılan Afra, Evtiko’nun işleyişini şu şekilde anlattı: “Evtiko.com’a girildikten sonra evini satmak isteyenler evin detaylarını siteye giriyor. Detaylar tamamlandıktan sonra 48 saat içinde bizim kriterlere uyuyorsa teklif veriyoruz. Mesela şu anda 1 milyon TL’nin değeri bulunan evleri satın almıyoruz. Satıcı teklifimizi kabul ederse, parayı 3 günde satıcının hesabına gönderiyoruz. Daha sonra evdeki temizlik ve renovasyon çalışmalarını yapıyoruz. Evi birinci el düzeyine getirmeye çalışıyoruz. Daha sonra evin satışı için harekete geçiyoruz. Şu anda ortalama 33 günde aldığımız evleri satıyoruz. Ayrıca evi satanlar, emlakçı komisyonu veya tapu harcı gibi masrafları da ödemiyor.”

TEKLİF ALGORİTMADAN
İşin arka planında yoğun bir teknoloji kullanımı olduğuna dikkat çeken Afra, teklif sürecinin algoritmalar tarafından yapıldığına dikkat çekti. Afra, “Kullandığımız algoritmalarla değerini belirliyoruz. Evin değerini belirlemedeki en önemli ölçü, evin konumuyla alakalı. Evin manzarası ve metroya yakınlığı gibi birçok kriterimiz var. Algoritma bu kriterlere göre bir değerlendirmede bulunuyor ve teklif oluşturuyor. Kimsenin eli değmiyor. Teklif çıkmadan önce ben de mutlaka bir bakıyorum. Sistemin bilemediği bir şey olabilir diye kontrol ediyorum. Genellikle yüzde 5-6 altına teklif veriyoruz” dedi.

Evtiko’ya şu anda 40-50 civarında evin geldiğini belirten Afra, “Geçtiğimiz yıl İstanbul’da 240 bin daire satılmış. Bunun yarısı sıfır, yarısı ikinci el. Bu da ayda ortalama 10 bin ev demek. Şu anda Evtiko’ya ayda ortalama 50 ev geliyor. Yılda 1500 ev demek. Satışa çıkan evlerin yüzde 10-15’i kadarı Evtiko’ya düşüyor” diye konuştu.

Hedefinin 3 yıl içinde İstanbul’daki evlerin yüzde 1’inin Evtiko üzerinden el değiştirmesi olduğunu aktaran Afra, “Bu da 2 bin 400 evlik bir pay ve 1 milyar TL’lik hacim anlamına geliyor. İlk hedeflerimizden beri İstanbul dışına açılmak. İstanbul’dan Avrupa’ya açılan bir startup olmak istiyoruz. Şimdi Barcelona ve Roma için planlarımız var. Barcelona’da ve Roma’da doğru ekibi kurmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hürriyet Emlak ile işbirliği
Satın aldıkları evi üç farklı kanaldan satışını yaptıklarını söyleyen Afra, bunlardan ilkinin geleneksel yöntemler olduğunu ve branda, broşür gibi yöntemlerle yapıldığını ifade etti. Afra, “Ayrıca ilan sitelerini kullanıyoruz. Bu kapsamda Hürriyet Emlak’ı ve Sahibinden.com’a ilan veriyoruz. Kendi sitemizdeki ilanlardan bir ev ilanına tıklandığında Hürriyet Emlak’a veya Sahibinden.com’a yönlendiriyoruz. Sitelerdeki ilanlarımızı da alıp Facebook üzerinden profilleyerek doğru kişilere ulaşmasını sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Evi nakit için satıyoruz
EVTİKO, 2017’nin ilk dört ayında elde ettiği verileri sonuçlarını açıkladı. Evtiko’nun 856 emlakçı ve 530 emlak ofisinin dahil olduğu veritabanında, evini satmak isteyenler arasında yapılan değerlendirmede, birincil motivasyonun yüzde 26 ile nakit ihtiyacı, yüzde 19 ile yatırım, yüzde 14 ile yeni daire almak, yüzde 13 ile semt değişikliği ve yüzde 12 ile şehir değişikliği olduğu ortaya çıktı. Evtiko’ya gelen talep doğrultusunda hazırlanan dört aylık verilere göre, en fazla satış talebi yüzde 11 ile Esenyurt’tan geliyor. Esenyurt’u yüzde 6’yla Beylikdüzü, yüzde 5’le Ümraniye ve Kadıköy takip ediyor. Sonraki sıralama ise şöyle: Bahçelievler, Maltepe ve Pendik yüzde 4, Şişli, Başakşehir, Kartal, Ataşehir ve Fatih yüzde 3. Oda sayısı açısından değerlendirildiğinde ise satış talebi ile gelen evlerde ilk sırada yüzde 38 oranıyla 2+1 evlerin olduğu görülürken en çok değerlemesi yapılan evler yüzde 40 oranında 80-120 m2 arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

8 ayda 44 ev aldı
EVTİKO projesi için 8 ay önce harekete geçtiklerini aktaran Afra, şunları söyledi: “İlk 3 ayımız zaten sistemin kodlanması ve ekip kurulmasıyla geçti. Şu ana kadar 44 ev aldık, yarısını sattık. Ciro anlamında büyüklük çok fazla. Bunun da sebebi ev satın almak isteyen kullanıcıları daha önceki ev ve yaşam profillerine göre segmente etmemiz bulunuyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!