Modanın kalbinde 3 boyutlu yazıcılar enerji sektörüne verimlilik katıyor

Güncelleme Tarihi:

Modanın kalbinde 3 boyutlu yazıcılar enerji sektörüne verimlilik katıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2016 14:16

3 boyutlu baskı fabrikası Bespoke, İtalya'da modanın kalbinin attığı yerde bu kez petrol ve gaz endüstrisini destekliyor

Haberin Devamı

İtalya'nın Como Gölü kıyılarında kumaş fabrikaları, on yıllar boyunca Milano'daki moda evlerini ipeklerle bezedi. Bugün ise, boru hatları yoluyla petrol ve gaz taşıyan, elektrik üreten gaz türbinlerinin parçaları, modanın kalbinde yeni bir imalat şekliyle harekete geçiyor.

Endüstri standartlarındaki 3 boyutlu yazıcıların ve bilgisayarla kontrol edilen mobil robotların bulunduğu fabrika, dünyadaki en gelişmiş endüstriyel santrallerden biri olmayı hedefliyor. Fabrikayı inşa eden GE’nin Petrol ve Gaz iş alanında Turbo Makine Üretim Genel Müdürü olan Davide Marrani "Küçük bir yerden söz ediyoruz ama burada çok iyi işler gerçekleşecek" diyor.

Talamona isimli küçük bir kasabada bulunan santralde yakıt ve hava karışımlarını ve türbine güç veren yakma hücrelerinin küçük ama kritik derecede önemli bileşenlerini üretmek için doğrudan metal lazer eritme makineleri adı verilen lazer destekli yazıcılar kullanılıyor.

Bu bileşenlerin yapısı basit gibi görünse de inanılmaz düzeyde karmaşık bir tasarıma sahip. Tasarımda yapılan küçük değişiklikler, çok büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlayabildiği için mühendisler, tasarımları sürekli olarak geliştiriyor.

Ancak 3 boyutlu baskılama, Talamona'da saklı tek imalat hazinesi değil. Fabrikadaki bir diğer hazine ise, türbin parçalarını üreten robotların oluşturduğu hat. Uzun bir ağ üzerinde çalışan uzun sarı kollu iki robottan oluşan gruplar, türbin parçalarını 14 farklı imalat istasyonu arasında taşıyor. Santrallerde karmaşık şekiller üretmek, lazer ışını ile kaynak yapmak ve lazerle denetim gerçekleştirmek için elektrik akımı kullanan üst düzey kalitede makineler bulunuyor.
Marrani, bu hat sayesinde ekibinin üretim döngüsünü üç ila sekiz hafta aralığında, yani neredeyse üçte iki oranında azaltabildiğini söylüyor. GE, yazılım ve veri uyumlu bu üretim yerine akıllı fabrika adını veriyor. "Eskiden tedarik zincirimiz çok parçalanmış haldeydi. Bu hattın güzelliği, her şeyi artık tek bir çatı altında toplamış olmamızdan geliyor" diyor Marrani.

Bu aynı zamanda yeni üretim hatları için daha sadece başlangıç. Marrani'nin gelecekte daha fazla 3D yazıcı ekleme ve portföylerini genişletme planı var. Marrani, GE'nin Küresel Araştırma Merkezleri ve şirketin Nisan ayında Pittsburgh'da açılan yeni Katmanlı İmalat Teknolojisi Geliştirme Merkezinin verdiği destekten güç almaya devam ediyor. Böylesine bir uzmanlığın kendilerine inanılmaz bir hız kattığını belirtiyor.

 

Haberin Devamı

GE Blog’u ziyaret etmek için http://geturkiyeblog.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Haberin Devamı

Sponsorlu İçerik

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!