‘3 aylık evliliğin nafakası olur mu’

Güncelleme Tarihi:

‘3 aylık evliliğin  nafakası olur mu’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 22:50

Beş yıl önce, 3 aylık evlilikten sonra boşanan H.E.’nin karısı çalışmadığı için mahkeme yoksulluk nafakası ödemesine hükmetmişti. Yeniden evlenip çocuk sahibi olan ve 5 yıldır ayda 500 lira nafaka ödeyen H.E., mahkemeye başvurarak nafakanın kaldırılması veya düşürülmesini talep etti. Ankara 5’inci Aile Mahkemesi Hâkimi Şerafettin Şanver, kocayı haklı buldu ve Medeni Kanun’un ilgili maddesine ilişkin Anayasa’ya aykırılık başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Hâkim Şanver iptal başvurusunda şu değerlendirmelere yer verdi:

‘ERKEKLER SGK DEĞİLDİR’

“3 ay evli kalan davacının, süresiz karşı tarafa çalışmaması halinde yoksulluk nafakası ödemesi, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına aykırı bir durumdur. Nitekim davacı yeniden evlenmiş ve bir çocuğu olmuştur. Bir daha yüzünü göremeyeceği, aralarında çocuk bağı da bulunmayan kişiye süresiz nafaka ödemesi, maddi ve manevi varlığını geliştirmeye de engel olacaktır. Bu nafakalar genellikle erkekler tarafından kadınlara ödenmektedir. Ayrıca boşanan eşler arasındaki husumeti de devam ettirmektedir. Kadın cinayetlerinin bir kısmı da bu gerekçelerle işlenmektedir. İptali istenen hüküm, erkeği bir sosyal güvenlik kurumu gibi gören bir hükümdür. ”

AYM REDDETTİ

Haberin Devamı

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), 17 Haziran’da oy çokluğuyla talebi reddetti. AYM kararında, TMK’nın 175/1 maddesinin 17 Mayıs 2012’de esastan reddedildiği anımsatıldı. Kararda, reddedilen bir kanunla ilgili yeni bir başvuru yapmak için 10 yıl geçmesi gerektiği, bu süre dolmadığı için Hâkim Şanver’in itirazının esasa geçmeksizin reddedildiği bildirildi. Üye Serruh Kaleli, karşı oy verdi. Hâkim Şanver, AYM’nin bu kararı üzerine H.E.’nin nafakanın kaldırılması veya düşürülmesi talebini reddetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!