3 Aralık - Hadi, toplu vicdan rahatlatmaya

Rolleri çok değil, yalnızca iki dakikalığına değiştirelim.

Haberin Devamı

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, ben bir yandan değerli sanatçımız Metin Şentürk' ün elinden DEV – Dünya Engelliler Vakfı ve WDU – Dünya Engelliler Birliği tarafından layık görüldüğüm “Küresel Sosyal Farkındalık Ödülü”mü almaya hazırlanırken bir yandan da burukluk duyuyorum.

365 gün boyunca engelleri ve engellerinin getirdiği zorlukları yaşamak zorunda kalan bu insanları sadece yılda bir gün hatırlayarak toplu vicdan rahatlatmaktan burukluk duyuyorum.

Onların değil birey olma, toplumda var olma, eğitim, erişebilirlik sorunlarını çözmek onlara karşı kullandığımız ifade sorununu dahi çözememiş olmaktan derin bir burukluk duyuyorum.

Haberin Devamı

Gel arkadaşım, engelli bir bireye “ÖZÜRLÜ” demekten vazgeç.

Gel kardeşim, engelli bir bireye “SAKAT” demekten vazgeç.

Gel dostum, engelli bir bireye “TOPAL” demekten vazgeç.

Rolleri çok değil, yalnızca iki dakikalığına değiştirelim. Bir engelli olarak hayal edin kendinizi ve size iki dakika boyunca “özürlü, sakat” diye hitap edildiğini düşünün.

Özürlü, sakat”
“Özürlü, sakat”
“Özürlü, sakat”
“Özürlü, sakat”
“Özürlü, sakat”
“Özürlü, sakat”

Şu an yüzlerinizi göremiyor olsam bile nasıl bir ifade şeklini aldığını tahmin etmekte zorlanmıyorum.

Düşünün;

Gündelik hayatlarında sürekli bu kelimelerle anlamlandırılan bir engellinin – ki şahsen ben engelli kelimesini dahi doğru bulmuyorum - ruhsal durumu ve motivasyon seviyesi sizce ne olur? Sizce bu dostlarımız dışarıdan gelen bu tür ifadelerle sıfatlandırılıp sınıflandırılırken değil iş hayatında yer bulmak, sokakta aktif bir şekilde yer alabilirler mi daha doğrusu yer almayı isterler mi?

Çözüm aslında basit fakat uygulamada eksiğiz. Bu dostlarımızın sadece yüreklendirilmeye ve özgüven kazanmaya ihtiyaçları var ve biz malesef toplum olarak daha baştan “özürlü, sakat” vb. sıfatlarla yüreklerini zincirliyor, bin bir güçlükle oluşturmaya çalıştıkları özgüvenlerini ise baştan yerle bir ediyoruz.

Haberin Devamı

Biraz daha kelimelerimizi doğru seçmenin, en önemlisi de empati yapmanın zamanı gelmedi mi sizce?

Engelli dostlarımızın ne bu sıfatlara ne de acınası gözlerle bakılmaya ihtiyaçları var. Onların sadece yüreklendirilmeye ihtiyacı var! E hadi o zaman, toplu vicdan rahatlatmaya değil 3 Aralık Dünya Engelliler EMPATİ GÜNÜNÜ bol bol empati yaparak kutlamaya!

Sevgilerimle
Ayça Akın
www.aycaakin.com

Yazarın Tüm Yazıları