3, 2, 1... Dön bir bak şu haline

Güncelleme Tarihi:

3, 2, 1... Dön bir bak şu haline
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2004 22:52

Yüzlerce insanı yönetiyor, milyon dolarlara imza atıyorlar. En yüksek maaşları alıyor, en pahalı villalarda oturuyorlar. Ancak başarının bedeli var. Bu bedel zamanla sağlığını yitirmek. Uzun yemekler, sigaralı, içkili toplantılar, sık seyahatler, stres altında çalışmak yöneticileri her gün biraz daha 'tehlikeye' atıyor. İşte onları bekleyen hastalıklardan bazıları: Hafıza ve konsantrasyon kaybı, uykusuzluk, kronik yorgunluk, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak şikayetleri, alerji...

Yoğun tempoda çalışma ve stres insanların özel hayatlarını etkilemesinin yanında, sağlık sorunlarına da davetiye çıkartıyor. Yoğun çalışma temposu içindeki iş insanları sağlıklı yaşamın gereklerini yerine getiremiyor. Fiziksel ve zihinsel stresin vücutta yaptığı çeşitli organik bozukluklar ve sık seyahatin getirdiği riskler de 'işin çabası' haline geliyor.

Doktorlar, bu tarz bir çalışma temposu içinde bulunan yöneticilerin ve iş insanlarının hafıza ve konsantrasyon kaybı, uykusuzluk, kronik yorgunluk, mide ve bağırsak şikayetleri, kalp sorunları bulunduğunu belirtiyor.

Bazı şirketler, bu durumu görerek yöneticilerinin sağlığı için önlem alıyor. CEO, direktör, genel müdür, genel müdür yardımcıları gibi üst düzey yöneticilerinin her yıl check-up'tan geçmelerini sağlıyorlar. Ak Emeklilik, Koç Holding, Tofaş, Koçbank, Arçelik, Turkcell, Finansbank yöneticilerine özel check-up hizmeti sağlayan şirketlerden. Koç Grubu gibi Sabancı Grubu bünyesindeki şirketler de üst düzey yöneticilerine executive check-up imkanı sağlıyor.

STRES BAŞ AKTÖR

Amerikan Hastanesi 1975'den beri yöneticilere yönelik check-up programlarına sahip. Hastanenin check-up servisi şefi Dr. Hayri Aydın, bu programların kişiye yönelik olarak yapıldığını ve şirketin kaynaklarıyla ilgili olduğunu söylüyor. Çok uluslu şirketlerin çalışanlarına yönelik her yıl düzenli olarak check-up yaptırdığını, özellikle yönetici konumundaki kişilerin ülke değiştireceği zaman daha detaylı check-up'lardan geçtiğini dile getiriyor.

Dr. Aydın, 40 yaşın üstündeki yöneticilerde en çok rastlanan ölüm nedeninin kalp, damar hastalıkları olduğunu kaydediyor: ‘‘Diyet ve egzersiz önerilen bir yoğun yönetici, yoğun stres altında bir de diyet stresini kaldıramıyor. Bunlar birçok batılı şirkette şirket politikası olarak ele alınıyor. Şirketlerde spor salonları kuruluyor. Yöneticiler şirket tarafından takip ediliyor.‘‘

Florence Nightingale Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları uzmanı Dr. Demet Erciyes, kendini işine kaptırmış kişilerin, ufak tefek uyarıcı olabilecek şikayetlerini işlerine engel olabileceği düşüncesiyle göz ardı ettiklerini söylüyor. ‘‘İşte başarının bedeli sağlığınız olmasın‘‘ uyarısında bulunuyor: ‘‘Kalp ve damar hastalıkları teşhis ve tedavisi mümkün olan geç kalındığında ve ihmal edildiğinde ölüm ile sonuçlanabilen hastalıklar. Çabuk sinirlenen, strese dayanıksız yapıdaki iş insanlarının dikkatli olmaları gerekiyor.‘‘

SEYAHAT SENDROMU

International Hospital Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şahin, iş yoğunluğu olan ve stresli işlerde çalışan herkesin sağlığını tehdit eden ortak nedenler bulunduğunu açıklıyor. Bunları yetersiz ve düzensiz uyku, iş yemekleri nedeniyle dengesiz beslenme, sigara-alkol kullanımı, sürekli strese maruz kalma şeklinde sıralıyor. International Hospital İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Mamçu, iş gereği çok sık seyahat eden iş insanlarının sık seyahat nedeniyle karşılaşabilecekleri risklere dikkat çekiyor. Seyahat süresine bağlı ekonomik klas sendromu, taşıt tutmaları, zaman farkına bağlı sersemlik hali (jet lag) durumlarının basit önlemlerle azaltılabileceğini belirtiyor.

Yoga, ruh ve beden sağlığıma iyi geliyor
Meral Ak Egemen, Ak Emeklilik Genel Müdürü
10 yıldır her hafta üç gün düzenli spor yapıyordum. Son iki yıldır bunu aksattım. Yoga ruh ve beden sağlığıma iyi geliyor. Meditasyonla zihin yorgunluğumu gideriyorum. Sağlıklı beslenmeye dönük diyet yapıyorum. Karbonhidrat ve protein dengesini kurmaya çalışıyorum. Baharla birlikte sabahları erken saatte bisiklete biniyorum. Sporun çok faydasını görüyorum. Güne daha zinde başlamama neden oluyor. Dönemsel olarak E ve D vitamini takviyeleri alıyorum. Altı ayda bir check-up yaptırıyorum. Şirketimizde üst düzey yöneticilerin sağlık sigortaları check-up'ı da kapsıyor.


Seyahatte spor çantam yanımda olur
Emin Hitay, Teknoloji Holding Yönetim Kurulu Bşk.
Her yıl düzenli check-up yaptırıyorum. Yurtdışına gittiğimde yanımda mutlaka spor ayakkabı, şort, tişört bulunduruyorum. Sabahları yürüyüş bandında altı kilometre hızla 45 dakika yürüyorum. Bunun dışında yiyecek düzenimi mümkün olduğunda bozmamaya çalışıyorum. Sindirim sistemi için mutlaka sebze ve meyve yiyorum. Uzun seyahatlerde saat farkı etkisini gidermek için iki gün boyunca 3mg. Melatonin kullanıyorum. 10 yıl sonrasını bilemem ama yoğunluk bende şu ana kadar herhangi bir olumsuz etki yaratmadı.

Ne olursa olsun neşeyle çalışırım
Altan Demirdere, Novartis İlaç Genel Müdürü
Düzenli olarak check-up yaptırırım. Spor yapmaya önem veriyorum. Her gün bir saat yüzerim, bir saat hızlı yürüyüş ve 45 dakika fiziksel egzersiz yaparım.Gece 12'den sonra yatmamaya çok dikkat ediyorum. Sabahları 05:45'de ayaktayımdır. Hayata bakış açım enerjimde ve pozitif yaklaşımımda etken. Ne kadar büyük olursa olsun özel sorunlarımı evde, iş sorunlarımı işte bırakırım. Hataları anlayışla karşılamaya çalışırım. Her şartta neşe içerisinde çalışmaya çaba gösteririm. Yorgunluğum birikirse hafta sonları uyku kürü uyguluyorum.

Bol bol balık, sebze ve meyve yiyorum
Umut Oran, Türkiye Giyim San. Derneği Bşk.
Düzenli, disiplinli ve bir sporcu gibi yaşıyorum. Uykuma, beslenmeme ve spor yapmaya çok dikkat ediyorum. 13 yıl sporla uğraşmıştım. Bir sporcu gibi hareket etmeye devam ediyorum. İş insanları olarak dekatloncu gibiyiz. Her gün yeni engellerin, sorunların aşılması gerekiyor. Sürekli toplantıda ve seyahatteyim. Haftada yedi gün, günde 13-14 saat çalışıyorum. Bu tempoda çalışmaya devam etmek için sağlığımı korumam gerekiyor. Balık, sebze ve meyve yemeğe dikkat ediyorum. İş yemekleri de olsa insan isteyince beslenmesine dikkat edebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!