29 yıldır hâlâ can yakıyor

Güncelleme Tarihi:

29 yıldır hâlâ can yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2015 01:26

26 NİSAN 1986 sabahının erken saatlerinde, o zamanlar SSCB’nin bir parçası olan Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santralı’nın 4 numaralı reaktöründe büyük bir nükleer kaza oldu.

Haberin Devamı

Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombasından birkaç yüz kat fazla radyasyonu atmosfere salan bir kaza. Çıkan yangın bile, 6 Mayıs’a kadar kontrol altına alınamadı. Çernobil, tarihe, dünyanın en kötü nükleer kazası olarak geçti. Sonuçlarına tüm Avrupa katlanmak zorunda kaldı. Etkisi 29 yıl sonra, bugün bile devam ediyor.

Türkiye’ye etkisi büyük

Bölgede arazi kullanımı ve gıda üretiminde halen kısıtlama tedbirleri var. Radyasyon nedeniyle yaşanan hastalık ve ölümler hem o arazide, hem de felaketten etkilenen Türkiye’de devam ediyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre lösemi vakaları, 1986’dan sonra 0.7’den yüzde 2’ye çıktı. Ukrayna’da 18 bin km2’lik tarım toprakları radyoaktif kirlenmeye maruz kaldı. Ülke ormanlarının yüzde 40’ı kirlendi.

Haberin Devamı

Güneşin yüzde 3’ünü kullanıyoruz

NÜKLEERİN hâlâ en tehlikeli enerji üretim biçimi olduğunu vurgulayan Greenpeace avukatı Deniz Bayram “Mersin Akkuyu projesinden dönülmeli. Güneş ve rüzgâr potansiyelinin sadece yüzde 3’ünü kullanan Türkiye bu riski almak zorunda değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!