‘E.devlet’te iyi şeyler oluyor

Güncelleme Tarihi:

‘E.devlet’te iyi şeyler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2004 01:41

Türkiye AB’ye uyum sürecinde siyasi hazırlıklarının yanında bir de e.dönüşüm sürecinden geçiyor. ‘E.dönüşüm Türkiye Projesi’ni yürütmek amacıyla DPT’de Bilgi Toplumu Daire Başkanlığı kurulmuş ve siyasi ve stratejik kararları almak üzere üç bakanın da katıldığı bir İcra Kurulu oluşturulmuştu. E.dönüşüm Türkiye projesi her ne kadar tüm Türkiye’nin e.dönüşümünü amaçlasa da, şimdiye kadar ağırlıklı olarak devletin e.dönüşümüyle ilgilenildiği söylenebilir.

TÜSİAD ve TBV geçen yıl söz konusu e.devlet projelerinin gerçekleştirilmesini özendirmek, örnek uygulamalara dikkat çekmek, yenilikçi girişimleri kamuoyuna tanıtmak ve başarılı girişimleri desteklemek üzere e.Türkiye (e.TR) Ödüllerini duyurmuştu. İlk kez geçen yıl verilen bu ödüller, bu yıl da 30 Kasım’da Ankara Hilton Otelinde yapılacak kongrenin ardından sahiplerini bulacak. Bu ödüllere başvuran 20 merkezi hükümet ve 5 yerel yönetim projesinden finale kalanlar kamuoyuna duyuruldu. Ödül kazananlar o gün son anda belli olacak. O nedenle bunlar hakkında ayrıntılı bilgi vermemin doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak söz konusu projelerin genel bir değerlendirmesini yapabilirim.

Teknik çözümün öne çıktığı uygulamaların sayısında bir artış var. Bu gözle baktığımızda açık anahtar altyapısının (e.imza), gezgin teknolojilerin (cep telefonları, GPS gibi) başarıyla kullanıldığını görüyoruz. E.imza yoluyla hem doğru kişi ve kurumun giriş yaptığı, hem de bilgilerin doğruluğu garanti altına alınmış oluyor. Gezgin teknolojileri kullanarak mekandan bağımsız olarak uygulamanızı yürütebiliyorsunuz.

Basit teknik çözümlerin kullanıldığı projelerde de elde edilen katma değerin yüksek olduğu görülmektedir. Web ortamına taşınan bir çok uygulamada, işlemlerin hızlanması ve niteliğinin artması yanında, geniş kesimlerin dünyanın neresinde olursa olsun bu uygulamada sunulan olanaklara kolayca erişebilmesi sağlanmaktadır.

Çoğu uygulamada mevcut iş süreçlerinin gözden geçirilerek web ortamına taşınması, kurum içindeki verimliliğe büyük katkı sağlamakta ve işgücünden önemli tasarruflar elde edilmesini sağlamaktadır.

Uygulamaların bir kısmı doğrudan sokaktaki insanı ilgilendirmiyor olsa da, kurum içindeki ve kurumlar arasındaki bilgi ve belge alış verişini hızlandırdığı için dolaylı olarak vatandaşın işini de kolaylaştırmış olmaktadır.

Yerel yönetim uygulamalarında sayısal haritaların kullanılmaya başlanmış olmasını görmek memnuniyet verici. Sayısal haritalar, yerel yönetimlerde yönetim bilgi sistemlerinin oluşturulması açısından olmazsa olmaz koşullardan biri.

Yerel yönetim projelerinin hemen hepsinde hemşehrilerin belediye olan borçlarını öğrenip İnternet üzerinden bunları ödeyebilme olanağı getirilmiş olduğu görülüyor. Para toplamaya yönelik bu uygulamaya öncelik verilmiş olması doğal karşılanabilir. Ancak bunun yanında saydam ve katılımcı belediyecilik anlayışı doğrultusunda adımlar atıldığını görmek de sevindirici

Bu projeler, kamu kurumlarının e.dönüşüm yönünde umut verici bir yolda olduğunu gösteriyor. Yarışmaya katılmayan başka başarılı örneklerin olduğunu da düşünüyorum. Zaman su gibi akıp gidiyor ve bizim önümüzde koşan birilerini yakalama gibi bir amacımız da var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!