250 milyon dolarlık Zorlu operasyonu

Güncelleme Tarihi:

250 milyon dolarlık Zorlu operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2006 00:00

Zorlu Holding’de yılın son günlerinde dev bir hisse alışverişi operasyonu gerçekleşti. Bursa Ticaret Mahkemesi’nden dört şirketinin değerini tespit ettiren aile üyeleri bu şirketlerdeki hisselerini Zorlu Holding’e sattı. Holding bu hisseler karşılığında aile üyelerine 250 milyon dolar nakit ödeme yaptı.

ZORLU Holding, 2007’ye son derece sürpriz bir satış operasyonu ile giriyor. Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist’in haberine göre Zorlu Holding’te aile fertleri 250 milyon dolarlık hisse sattı. Zorlu Holding’in kurucuları ve sahipleri Ahmet Zorlu ve ağabeyi Zeki Zorlu ile eşleri ve çocukları, grubun en önemli dört şirketinde bulunan hisselerini Zorlu Holding’e sattı. Zorlu Kardeşler ve aile bireyleri, Zorlu Dış Ticaret, Linens Pazarlama, Zorlu Linen Dokuma ve Korteks’teki hisselerini toplam 250 milyon dolar karşılığında Zorlu Holding’e aktardı. Zorlu Holding’te hisse yapısı Ahmet Zorlu ve aile bireyleri lehine yüzde 51’e yüzde 49 olarak değişti.

ÜÇ BAŞKANLIK VAR: Zorlu Holding, üç ayrı grup başkanlığından oluşuyor. Tekstil Grup Başkanlığı, Vestel Grup Başkanlığı ve Enerji Grup Başkanlığı bünyesinde yurt içinde ve dışında toplam 47 şirket bulunuyor. Başkanlık çatısı altında yer almayan turizm, havacılık gibi alanlarda faaliyet yürüten beş şirketi daha olan Zorlu Holding’te, 2006’nın son ayında gerçekleşen çeyrek milyar dolarlık satışın ana gerekçesini de işte bu dağınık yapı meydana getiriyor. Holding’in kuruluşunun temel direği olan tekstil grubunun lokomotif şirketleri olan Zorlu Linen Dokuma, Linens Pazarlama, Korteks ve Zorlu Dış ticaret’te Ahmet Zorlu, eşi Türkan Zorlu, ağabeyi Zeki Zorlu, eşi Zülal Zorlu ve Zeki Zorlu’nun oğlu Olgun Zorlu ile kızı Selen Zorlu’nun çeşitli oranlarda hisseleri bulunuyor. Aile bireylerine ait hisselerin Zorlu Holding’e satılması fikrinin temelinde kurumsallaşma yatıyor.

VESTEL’İ DE SATACAK: Zorlu’nun 1994’te bünyesine kattığı ve 12 yılda dünya çapında bir dev haline getirdiği Vestel Elektronik’in yüzde 51 hissesi Hollanda merkezli Coller Holding’e ait. Coller Holding’in de yüzde 100 sahibi Ahmet Zorlu. Vestel Elektronik’te de hisse devri için düğmeye basıldı. Vestel’in Coller Holding’e ait yüzde 51 hissesi Zorlu Holding’e satılacak. Satış işleminin birkaç ay içinde gerçekleşeceğini söyleyen Vestel Mali İşler direktörü Cem Kadırgan, "Bu işlem yalnızca değeri tespit edilen bir hissenin devrinden ibaret değil. Vestel’in yüzde 51’ini elinde bulunduran Coller, devir ile yönetim gücünü de devretmiş olacak" diye konuştu.

Aile hisselerini holdinge satmak Zorlu’ya ne getirecek

Kurumsallaşma için en önemli adımlardan biri atıldı.

Artık Zorlu Ailesi’nin değil Zorlu Holding adı öne çıkacak.

50’yi aşkın şirketi bulunan Zorlu’daki tekstil ve elektronik grup başkanlıkları kaldırılacak.

Zorlu Holding tek bir konsolide bilanço ile temsil edilecek, işlem kolaylığı sağlanacak.

Zorlu Holding’in halka açılma süreçleri için önemli bir kolaylık sağlanmış olacak.

Yeni ortaklıklar kurulması kolaylaşacak.

Zorlu Ailesi hisse satışından aldığı 250 milyon dolarla yatırım yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!