250 milyar dolarlık savaş

Güncelleme Tarihi:

250 milyar dolarlık savaş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milyonlarca futbol tutkununun heyecanla beklediği Dünya Kupası Finalleri, tekrar futbol pazarını gündeme getirdi. Senede 250 milyar doların döndüğü bu pazara bir de dünya kupası gelirleri eklendi. Televizyon reklamlarından, bira satışlarına kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayan Dünya Kupası pastası için tüm ülkeler hazırlığını yaptı. Dünya Kupası organizasyonuyla ilgilenen herkesin amacı pastadan daha fazla pay kapmak.

Business Week Dergisi'nin haberine göre, Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Fransa, 250 milyar dolarlık bu dev pazardan aslan payını alacak. Dünya Kupası maçlarını seyretmek için Fransa'ya 2.5 milyon futbol tutkunu gelecek. Ayrıca televizyon istasyonları, stadyumlara ve Fransız medyasına reklam vermek isteyen firmalar da yaklaşık 130 milyon dolar harcayacak. Fransa, daha şimdiden tren yollarının döşenmesi, stadyumların yenilenmesi için 1.5 milyar dolar harcadı. Bu arada, sadece televizyon istasyonlarının FİFA'ya ödeyecekleri para ise 1 milyar doları bulacak.

BİRA SEKTÖRÜ KAZANACAK

Dünya Kupası'ndaki karşılaşmaları bu yıl toplam 37 milyar kişi seyredecek. Futbol maçlarını izlemek üzere Fransa'ya gidemeyenler ise pub'lara akın edecek. Yapılan anketlere göre maçları izlemek üzere Fransa'ya gidemeyecek 21 milyon İngiliz, Dünya Kupası maçlarını Ünlü İngiliz Pub'larında izleyecekler ve adam başı 25 pound harcayacaklar. Böylece İngiltere'de Dünya Kupası nedeniyle sadece biraya harcanacak para 525 milyon pound (850 milyon dolar) olacak. Almanya, İspanya ve İtalya'da da Dünya Kupası Finali nedeniyle bira içenlerin harcayacağı paranın İngiltere'dekinden daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

130 MİLYON DOLAR AZ GELDİ

1998 Dünya Kupası Finalleri için sponsor olmak isteyen firmaların sponsor ve tedarikçi olarak iki kategoride değerlendirilmesi, global sponsorlardan 30 milyon dolar talep edilirken tedarikçilerden 100 milyon dolar alınması tartışmalara neden oldu.

Bu satışa FİFA Başkanı Havelange'nin tek başına karar verdiğini iddia eden FİFA üyeleri, sponsorluk ücretlerinin çok düşük olduğunu, 2002 yılındaki 17'nci Dünya Kupası'na 1 milyar dolarlık sponsor bulunabileceği görüşündeler.

2002 İÇİN YARIŞ BAŞLADI

Dünya çapında milyarlarca dolarlık pazar yaratan bu büyük organizasyona 2002 yılında ev sahipliği yapmak için Japonya ve Güne Kore şimdiden harekete geçti. Japonya 3 milyar dolar harcayarak 10 adet yeni stadyum inşaa ederken, Güney Kore 1.1 milyon dolar yatırım yaparak, 2002'den aslan payını kapmak istiyor.

FIFA Başkanı'na mafya babası benzetmesi

1974 yılından beri FİFA Başkanlığı'nı kimseye bırakmayan Havelange, sık sık eleştiriliyor. Havalange'ı eleştirenler Başkan'ın artık 82 yaşında olduğunu ve FİFA Başkanlığını bir diktatör gibi yaptığını iddia ediyorlar. İngiltere'de Brighton Üniversitesi'nde FİFA konusunda dersler veren Profesör John P.Sugden, Havalange ile görüşmesini bir mafya babasıyla görüşme yapmaya benzetiyor. Kapısında her zaman otmatik tüfekli iki kişinin beklediği Havalange; beyaz saçları, kuruvöze takımı ve diktatöryel tavırlarıyla bir ‘‘baba’’yı çağrıştırıyor.

FİFA içinde Brezilyalı Havelange'a muhalif olanların arasında bir başka Brezilyalı Pele de var. Pele'nin Havalenge'yi FİFA Başkanlığından indirmek için Brezilya'da yaptığı faaliyete, Havelange'in yanıtı çok sert oldu. FİFA Başkanı, Pele'nin kendisine yönelik eleştiri ve faaliyetlerini sürdüğü taktirde, Brezilya'yı Dünya Kupası'ndan çıkarma tehdidinde bulundu. Ancak daha sonra, Brezilya'dan ve dünya kamuoyundan yükselen seslerin neticesinde 82 yaşındaki ihtiyar kurt, tehdidini geri almak zorunda kaldı.

Havalange'in FİFA içerisindeki en önemli rakipleri İsveçli Johanson ile İsviçreli Blatter. Her ikisi de dünya futbol camiasının yakından tanıdığı isimler olan Johanson ve Blatter, Havalange'den sonra FİFA başkanlığını kapmaya çalışıyor

Fransa 98 için hatıra parası

Darphane, Fransa'da düzenlenecek yüzyılın son dünya kupası nedeniyle Alman MDM (Richard Borek) firmasına gümüş hatıra parası bastı. Almanya'ya ihraç edilen gümüş paralardan 3 bininin ise Darphane'ye üye koleksiyonculara satılmasına dünden itibaren başlandı.

Kenarları tırtıllı olan ve sanatçı Hakkı Baha Çavuşgil tarafından hazırlanan hatıra paraları, 3 milyon lira karşılığı satışa sunuldu.

Fransa’da grev şoku

Fransa Devlet Hava Yolları Air France’a bağlı pilotların greve başlaması üzerine uçuş trafiği hemen hemen durdu. Grevin Dünya Kupası’nı etkileyeceği belirtiliyor. Havaalanı kaynakları, şirketin uçuşlarının yaklaşık yüzde 85’inin iptal edildiğini belirtiyorlar. Air France’ın Dünya Kupası bağlantılı 100 bin yolcu taşıması planlanıyordu.

30 milyon dolar ödeyen global sponsorlarCoca-Cola, Adidas,Opel, Mastercard,Canon , Fuji Film, Gillette, JVC, Mc Donald's ,Philips Snickers , 100 milyon dolar ödeyen tedarikçiler Credit Agricole, Danone EDS, France Telecom, Hewlett Packard, French Post Office, Man Power, Sybase.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!