25 yıl sonra yeniden yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

25 yıl sonra yeniden yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 20:26

19 yaşındayken PKK’dan kaçıp teslim olduğu halde müebbet hapse çarptırılan ve 25 yıldır tutuklu bulunan Serhat Tuğan haksız şekilde karar verildiği gerekçesiyle yeniden yargılanacak. Yeniden yargılama için Adalet Bakanlığı’nın başvurduğu Yargıtay 16. Ceza Dairesi, önceki kararı bozarak, davanın tekrar görülmesi için dosyayı Diyarbakır’a gönderdi.

Haberin Devamı

Dava dosyasına göre Tuğan, 17 yaşında olduğu 1989 yılında PKK‘ya katıldı. İki yıl örgütte kalan Tuğan, 1991’de kendiliğinden silahı ve teçhizatıyla teslim oldu. Diyarbakır 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi 1992 yılında “silahlı örgüt üyeliği” suçundan Tuğan’a 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ailesinin lehte itirazına rağmen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 1994 yılında kararı bozup cezayı yükseltti. Bu kez Tuğan’a, “ülke topraklarından bir kısmını devlet hakimiyetinden ayırmaya matuf silâhlı eylemde bulunmak suçundan” müebbet hapis cezası verildi.

Tuğan’ın avukatlığını yapan ablası Rojbin, 2008 yılında Adalet Bakanlığına başvurarak, yargılamanın yenilenmesini istedi. Başvuruda, sanığın hiçbir silahlı eyleme katılmadığı, bu nedenle örgüt üyeliği suçundan ceza verilmesi gerektiği ifade edildi. Ancak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddetti.
Adalet Bakanlığı’nca 2015’te yapılan yeni incelemeye göre, Tuğan’ın eyleme katıldığını iddia eden tanıkların o tarihte baskı altında ifade verdikleri belirtildi. Bakanlık bu veriler doğrultusunda; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311. maddesi kapsamında yapılacak değerlendirme sonucunda ortaya çıkacak delillerin sanık lehine kabule değer olabileceğini kaydetti. Lağvedilen Devlet Güvenlik Mahkemeleri ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce verilmiş benzer kararlarda askeri hakim üye bulunmasının DGM’nin bağımsızlık ve tarafsızlığını zedeleyeceğine işaret edilerek, Türkiye ‘nin mahkum edildiği hatırlatıldı. Bu nedenle “Sanık müdafiinin iddialarının yargılamanın yenilenmesi yolu ile değerlendirilebileceği gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir” denildi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın yenilenmesi talebine ilişkin 29 Ocak 2009 tarihli kararın bozulması istendi.

Haberin Devamı

Bakanlığın bu talebi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından 8 Nisan 2016’da kabul edildi ve karar bozularak, yeniden yargılama için Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Şimdi Tuğan’ın tahliyesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!