22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın ardından

Güncelleme Tarihi:

22. Kış Olimpiyat Oyunlarının ardından
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2014 13:53

22. Kış Olimpiyat Oyunları'nda sporcuların birçok yarışta kazandıkları madalyaların farklı anlamları da oldu.

Haberin Devamı

Rusya'nın Soçi kentinde 17 gün süren oyunlarda, elde edilen bazı dereceler bir ilk olarak Kış Olimpiyat Oyunları tarihindeki yerini alırken, aynı yarışta mücadele eden iki kardeşin madalyaya uzanması ve çok sayıda mücadelede ilk üç sırayı kapatan ülkeler dikkati çekti. Alp disiplini kadınlar iniş yarışında iki sporcunun da altın madalya elde etmesi bir ilk olarak tarihe geçti. Rosa Khutor Alp Disiplini Merkezi'ndeki yarışı 1.41.57'lik süreyle tamamlayan Slovenyalı Tina Maze ve İsviçreli Dominique Gisin altın madalya kazandı.

İsveçreli sporcunun 8., Slovenyalının 21. sırada kaydığı yarışta, sporculara 2 altın ve 1 bronz madalya verildi, gümüş ise madalya boşta kaldı. Saliselerin bile çok önemli yarışlarda, buna benzer bir gelişme de yine Alp disiplini erkekler süper büyük slalomda yaşandı. Norveçli sporcu Kjetil Jansrud'un 1.18.14'lük dereceyle şampiyon olduğu mücadeleyi 1.18.67'lik dereceyle tamamlayan iki sporcu Kanadalı Jan Hudec ve ABD'li Bode Miller bronz madalya elde etti.

Madalyalı kardeşler

Kış Olimpiyat Oyunları'nda aynı branşta veya ikili branşlarda beraber yarışıp madalya sevinci yaşayan kardeşler de yer aldı. Serbest stil kayak kadınlar mogulda Kanadalı Justine Dufour-Lapointe ve Chloe Dufour-Lapointe kardeşler birinci ve ikinci sırayı alarak altın ve gümüş madalya sevinci yaşadılar.

Sürat pateni erkekler 500 metre mücadelesinde ise Hollandalı ikizler altın ve bronz madalyayı boyunlarına taktı. İkizlerden Michel Mulder birinci, Ronald Mulder ise üçüncü oldu. Biatlon kadınlar 4x6 kilometre bayrak yarışında altın madalya kazanan Ukrayna takımında, ikiz kardeşler Vita Semerenko ve Valj Semerenko da yer aldı.

Luge çiftlerde birlikte yarışan Avusturyalı kardeşler Andreas Linger ve Wolfgang Linger kardeşler ikinci olarak gümüş madalya elde ettiler. Linger kardeşler Torino 2006 ve Vancouver 2010'dan sonra aynı branşta 3. kez olimpiyat şampiyonu oldu. Yine luge çiftlerde birlikte yarışan Letonyalı kardeşler Andris Sics ve Juris Sics 3. olarak bronz madalya kazandılar.

Haberin Devamı

İlk üç sırayı kapatan ülkeler

Haberin Devamı

Soçi 2014'teki toplam 7 yarışta aynı ülke sporcuları ilk 3 sırayı alarak rakip ülkelere madalya göstermedi. 4 yarışa ise Hollandalı sporcular adeta ambargo koydu. Erkekler 5000 metrede ilk 3 sıra Hollandalı sporcuların oldu. Sven Kramer altın, Jon Blokhuijsen gümüş, Jorrit Bergsma ise bronz madalya aldı.

Erkekler 500 metrede yine Hollandalı sporcular ilk 3 sıraya isimlerini yazdırdılar. Michel Mulder altın, Jan Smeekens gümüş ve Ronald Mulder ise bronz madalyanın sahibi oldular. Kadınlar 1500 metre yarışında Hollandalı Jorien ter Mors altın, Ireen Wust gümüş, Lotte van Beek de bronz madalya elde ettiler.

Hollandalı sporcular son olarak erkekler 10.000 metre mücadelesinde ilk üçün sahibi oldular. Jorrit Bergsma altın, Sven Kramer gümüş ve Bob de Jong bzonz madalya kazandı. Serbest stil kayak erkekler slope stilde ilk 3 sıra ABD'li sporcuların oldu. Joss Christensen altın, Gus Kenworthy gümüş, Nicholas Goepper de bronz madalya kazandı.

Serbest stil kayak erkekler kros yarışında da ilk 3'e Fransız sporcular isimlerini yazdırdı. Jean Frederic Chapuis altın, Arnaud Bovolenta gümüş, Jonathan Midol bronz madalya elde ettiler. Kayaklı koşu kadınlar 30 kilometre serbest toplu çıkış mücadelesinde ilk 3 sırayı Norveçli sporcularda kaldı. Marit Bjoergen altın, Therese Johaug gümüş, Kristin Stoermer Steira bronz madalya kazandı.

Haberin Devamı

Japon Kasai madalya için 20 yıl bekledi

Artık veteran olarak adlandırılan 41 yaşındaki Japon sporcu Noriaki Kasai, 7. kez olimpiyat tecrübesi yaşadığı Soçi 2014'te kariyerinin ilk bireysel madalya sevincini yaşadı. Yaptığı açıklamalarda olimpiyatlara 8. kez katılmak istediğini açıklayan, kayakla yüksek atlama sporcusu Kasai, oyunlara ilk kez katıldığından bu yana geçen 22 yılın ardından bireysel anlamda ilk madalyasını büyük tepe mücadelesinde kazandı.

Albertville 1992 ile başlayan olimpiyat kariyerinde Lillehammer 1994'te büyük tepe takım yarışında gümüş madalyanın sahibi olan Kasai, Soçi 2014'te büyük tepe bireysel yarışında 277.4 puanla ikinci sırayı alarak, bireysel olarak ilk olimpiyat madalyasını boynuna taktı. Kasai, kayakla yüksek atlama takım yarışında 3. olan Japonya ekibinde de yer aldı.

Haberin Devamı

ABD'li Williams, yaz oyunlarından sonra kış da madalya kazandı

ABD'li sporcu Lauryn Williams, Yaz Olimpiyat Oyunları'nda elde ettiği iki altın madalyanın ardından, Kış Olimpiyat Oyunları'nda da madalya sevinci yaşadı. Bobsled kadınlar mücadelesinde Elana Meyers ile yarışarak gümüş madalya kazanan ABD'li, olimpiyat tarihinde hem yaz hem de kış oyunlarında madalya sahibi olan az sayıdaki sporcu arasına kendisini yazdırdı.

Williams daha önce yaz oyunlarında Londra 2012'de 4x100 metre bayrak yarışında altın, Sydney 2004'te de 100 metrede gümüş madalya elde etmişti. Hem yaz hem kış oyunlarında altın madalya kazanan sporcu da yine bir ABD'li. Eddie Eagan, Antwerp 1920 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda boksta kazandığı altın madalyanın ardından Lake Placid 1932 kış oyunlarında yarış kızağında şampiyonluk elde etti.

Haberin Devamı

Aynı disiplinde üst üste 6 madalya

Tek erkekler kızakta bronz madalya kazanan İtalyan Armin Zoeggeler, hem kış hem de yaz olimpiyatları tarihinde yapılan bireysel yarışmalarda bir branşın aynı disiplininde üst üste 6 madalya elde eden ilk sporcu oldu.

Sanki Sliding Center'da 39 sporcunun yer aldığı tek erkekler kızak (luge) mücadelesinde, 4 yarış sonunda yakaladığı 3.28.797'lik derecesiyle Alman Felix Loch ve Rus Albert Demchenko'nun ardından 3. olan 40 yaşındaki İtalyan sporcu Armin Zoeggeler, olimpiyat tarihine geçti.

Finlandiya 2002'den sonra ilk altın madalyasını aldı

Kış sporları geleneği ve geçmişi olan, Soçi 2014'e toplam 104 sporcuyla katılan Finlandiya, iki olimpiyat sonra altın madalya sevinci yaşadı. Kayaklı koşu klasik sprint takım yarışında altın madalya kazanan Finlandiya, bundan önceki son altını Salt Lake City 2002'de elde etti.

2002'yi 4 altın, 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere 7 madalya ile tamamlayan, Torino 2006'da 6 gümüş, 3 bronz, Vancouver 2010'da ise 1 gümüş 4 bronz madalya alan Finlandiyalı sporcular, 12 yıl aradan sonra olimpiatlarda ülkelerine altın madalya kazandırdı.

Ukrayna 20 yıl sonra altın buldu

Ukraynalı kadın biatloncular da ülkelerine tarihi bir madalya kazandırdı. Biatlonda kadınlar 4x6 kilometre bayrak yarışında altın madalya kazanan Ukrayna, Kış Olimpiyat Oyunları'nda bundan önceki altın madalyasını Lillehammer 1994'te artistik buz pateni tek kadınlarda Oksana Baiul ile elde etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!