22. Kış Olimpiyat Oyunları Sochi'de

Güncelleme Tarihi:

22. Kış Olimpiyat Oyunları Sochide
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2007 11:18

2014 yılında yapılacak 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nı düzenleme hakkını Rusya'nın Sochi kenti kazandı.

Guatemala'nın başkenti Guatemala City'de dün gece yapılan oylamada en çok oyu alan Sochi, 2014 Kış Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını elde ederken, Rusya, tarihinde ilk kez bir kış oyunlarına ev sahipliği yapacak.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin yaptığı oylamada Güney Kore'nin Pyeongchang kentiyle yarışan Sochi, en yüksek oyu almayı başarırken, Avusturya'nın Salzburg kenti bir kez daha ilk tur gizli oylamasında elendi. Salzburg, 2010 Kış Olimpiyatları için de aday olmuş, ancak yine oylamanın ilk turunda elenmişti.

İlk turunda 97 oyun kullanıldığı oylamanın 2. turuna Avusturya'dan da delegeler katıldı. İkinci turda toplam 100 IOC delegesi oy verirken, Sochi ve Pyeongchang'ın aldığı oy oranları açıklanmadı. Rusya'da ilk kez bir kış olimpiyatlarının düzenlenecek olması, Sochi'nin kazanmasında etkili oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, oylama öncesi Guatemala'ya gelerek lobi faaliyetlerinde bulundu.

Putin, İngilizce olarak IOC üyelerine yaptığı konuşmada, “Deniz kıyısına geldiğinizde güzel bir bahar gününü, biraz yukarılara, dağlara çıktığınızda kışı yaşayabilirsiniz. Gerçek karı garanti ediyoruz. Olimpiyat hazırlıklarını zamanında tamamlamayı garanti ediyoruz. Söz veriyorum trafik de olmayacak” diyerek Sochi için oy istedi.

Putin daha önce yaptığı konuşmalarda Sochi'nin geliştirilmesi ve kış sporlarına uygun hale getirilebilmesi için 12 milyar dolarlık bir yatırım sözü vermişti.

Son 8 kış olimpiyat oyunlarını düzenleyen şehirler şöyle:
1980 Lake Placid-New York (ABD)
1984 Saray Bosna (Yugoslavya)
1988 Calgary-Alberta (Kanada)
1992 Albertville (Fransa)
1994 Lillehammer (Norveç)
1998 Nagano (Japonya)
2002 Salt Lake City (ABD)
2006 Torino (İtalya)
Oyunları düzenleme hakkı kazananlar:
2010 Vancouver (Kanada)
2014 Sochi (Rusya)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!