21 yıl sonra karar: Derhal tutuklayın

Güncelleme Tarihi:

21 yıl sonra karar: Derhal tutuklayın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2017 22:44

Belçika'nın, kendisini izlemekle yükümlü 32 kişilik ekibe rağmen 2006’da elinden kaçırdığı, Sabancı Center suikastı faillerinden Fehriye Erdal’ın cezası, olayın üzerinden geçen 21 yılın ardından netleşti. Bruges Ağır Ceza Mahkemesi, gıyabında yargıladığı terör örgütü DHKP-C üyesi Erdal’a, Türkiye’de işlediği suçlar nedeniyle 15 yıl hapis cezası verdi. Erdal, mahkeme kararı gereği bu cezaya ek olarak 10 yıl sivil ve siyasi haklardan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

Sürecin ilk aşamalarında tavrıyla tartışmalara neden olan ancak son dönemde yaklaşımını Erdal aleyhine değiştiren Federal Savcılık, suikastta üstlendiği rol nedeniyle 30 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası talep etmiş, dosyanın terör boyutuna ilişkin olarak da 15 yıl ek ceza istemişti.

SUÇ TÜRKİYE’DE, CEZA BELÇİKA’DA

Bruges Mahkemesi’nin aldığı karar, Erdal’ın 9 Ocak 1996’da işadamı Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürüldüğü suikast sonrasında kayıplara karışması ve 1999’da Belçika’da sahte pasaportla yakalanmasıyla başlayan yargı sürecinin en önemli aşaması niteliğinde. Kararın bir başka önemli boyutunu ise Türkiye’de işlenen suçlar nedeniyle Belçika’da ceza verilmesi oluşturuyor. Avrupa’da bu tür bir uygulamaya sık rastlanmıyor ve ilgili ülkeler sanıkları suçu işledikleri ülkeye iade etme yolunu tercih ediyor. Belçika ise Türkiye’nin iade taleplerini sürekli geri çevirdi.

Haberin Devamı

ÖLDÜĞÜ DE İDDİA EDİLMİŞTİ

Gerek Belçika’nın dosyaya yaklaşımı gerekse Belçika yargısının dosyayı yorumlama şeklindeki sorunlar nedeniyle yılan hikâyesine dönen sürece ilişkin kararı açıklayan mahkeme, Erdal’ın ‘derhal tutuklanmasını’ talep etti. Bunun mümkün olup olmayacağı ise büyük bir soru işareti. Erdal, 11 yıldır firari durumunda ve ne nerede olduğu ne de yaşayıp yaşamadığı konusunda bilgi yok. Belçika’nın, Bruges Mahkemesi’nin kararı üzerine özellikle Avrupa Birliği ülkelerini bilgilendirip Erdal’ın görüldüğü yerde tutuklanmasını talep etmesi bekleniyor. Erdal için yeni bir kırmızı bülten yayımlanması da gündemde.

15 YIL CEZA ALDI, 11 YILDIR KAYIP

FEHRİYE Erdal kaçtığından bu yana zaman zaman çeşitli iddialar gündeme geliyor. Erdal’ın öldüğü de bu iddialar arasındaydı. Son olarak geçen yıl Erdal’ın Belçika’da görüntülendiğine yönelik haberler çıktı ancak Belçika yalanladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!