20'li yaşlar için zaman yönetimi taktikleri

Güncelleme Tarihi:

20li yaşlar için zaman yönetimi taktikleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 10:30

Kanada’lı pazarlama uzmanı, yazar ve eğitmen Étienne Garbugli’nin Business Insider’a yazdığı makaleden yirmili yaşlarda keşke bilseydim dediği zaman yönetimi taktiklerini sizler için derledik. Buyurun 74. sayıdaki Güncel sayfamıza!

Haberin Devamı

 

1- Her zaman ‘Zaman’ vardır. Önceliği neye vereceğinizi belirleyin.

 

Garbugli’ye göre zamanı nasıl geçirmek istediğimiz ile, gerçekte zamanı nasıl geçirdiğimiz arasında önemli farklar var. İşe güce, uykuya ve sıkıntıya daha çok zaman ayırmak isterken bunu yapamıyoruz. Tersine günümüzün önemli bir bölümü rutinlerle geçiyor. Bu yüzden hayatımızdaki öncelikleri belirlemek önemli!

2- Her şeyin bir zamanı vardır. Çalışmanın da!

Bazen çalışmanız gerektiğini bilirsiniz. Ama daha çok zaman vardır, öncelikleriniz farklıdır. Kendinizi zorlarsınız ama verim alamazsınız. Üzülmeyin diyor uzmanımız. Çalışma motivasyonunuz varsa daha uzun zaman ve daha verimli bir şekilde çalışırsınız. Bu yüzden hevesiniz geldiğinde uzun uzun çalışmaya bakın!

Haberin Devamı

3- Süpermen olmak yetmiyor, zamanın kıymetini bilin!

Yine günü gününe çalışmak en iyisi tabi. O yüzden Garbugli’nin tavsiyesine uyun ve kendinize günlük bir çalışma planı hazırlayın. Her gün belli saatler boyunca belli şeyleri yaparsanız, vücudunuz ve zihniniz de bu ritme uyum sağlayacaktır.

4- Son dakikaları iyi kullanın!

Evet, en iyisi çalışmayı son dakikaya bırakmayın. Ama son dakikaya kaldıysanız da onu iyi kullanmaya bakın. Birçok araştırma kısıtlı zamanda insanın daha yaratıcı ve daha verimli çalışabileceğini gösteriyor. O yüzden strese girmek yerine çalışmaya odaklanın.

5- Başlamak bitirmenin yarısıdır. Başlayın!

Plan yapmak, hazırlık, bunlar hep iyi şeyler tabi. Ama bir işi bitirmenin en garanti yolu ona başlamak. Belki de finalde tüm kitaptan sorumlu olmayı biraz abartıyorsunuzdur? Siz en iyisi kitabın en başından başlayın. Zamanında tabi!

6- Parçalarına ayırın! (Kitabı değil)

Neresinden başlayacağınızı bilmediğinizde, bütünü parçalara ayırıp, küçük parçalara odaklanmanız işinizi kolaylaştırabilir. Mesela ders notlarını önce konulara, sonra alt başlıklara, sonra madde madde notlara bölerseniz, aslında gözünüzde o kadar da büyütmeye gerek olmadığını göreceksiniz. Yani umarız.

Haberin Devamı

7- Ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle sonuca en fazla etki edecek maddeye odaklanmak hem işinizi kolaylaştıracak hem de içinizi rahatlatacaktır. Hocanın, ‘Kesin çıkar!’ dediği konuyu anlamaya çalışın. En azından oradan puan kazanırsınız. Bazen neyin önemli olduğu kadar neyin önemli olmadığını da bilmek hayat kurtarır.

8- Not Alın! (Sadece derste değil!)

Not almak hem hiçbir şeyi atlamamanızı hem de işleri bir düzene sokabilmenizi sağlar. Kâğıt üzerindeki harfler kafanızdaki soru işaretlerinden daha güzel görünür, emin olun.

9- Mola verin!

Her zaman çalışacak değilsiniz ya! Dinlenmek, çalışmanın en önemli parçasıdır. Arada temiz hava alın, kafanızı dağıtacak bir şeyler yapın. Böylece çok daha kısa zamanda çok daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.

 

Yazan: Soner Sezer

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!