2023 hedefleri için inovasyon şart

Güncelleme Tarihi:

2023 hedefleri için inovasyon şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2016 20:50

Türkiye’nin 2023 hedeflerinin ancak yenilikçi bir anlayışın üzerine inşa edilebileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her alanda büyük bir dönüşüm, değişim geçiren Türkiye’nin inovasyon konusunda da aynı performansı ortaya koyacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ayağa kalkmadan, bölgenin de medeniyetin de ayağa kalkamayacağının her vesileyle anlaşıldığını vurgulayarak, “Üzerimizdeki yük, sorumluluk ağırdır ama bir o kadar da şereflidir” dedi. Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 5’inci Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde, İnovalig Ödülleri’ni kazanan kişilere, kuruluşlara teşekkür ederken, ilk yıl 460 firma, geçen yıl 488 firmanın katıldığı İnovalig’e bu yıl 761 firmanın başvurmasının önemli bir gösterge olduğunu vurguladı.

EYLEM PLANI HAZIR

Erdoğan, 2023 Türkiye İnovasyon Stratejisi Çalışması’nın eylem planının hazırlanmasının da sevindirici olduğunu aktardı. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Yaratmak elbette sadece Allah’a mahsustur. Bize düşen kendi kabiliyetimiz çerçevesinde çalışmak, elimizden gelen gayreti ortaya koymak ve en iyisini elde etmeyi ummaktır. İşte bu anlayışla İslam medeniyetinin 7. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar süren parlak döneminde her alanda bitmek bilmez bir iştiyakla araştırmalar yapılmış, ortaya çok önemli ürünler konmuştur. Bu çalışmalar insanlığın bugün sahip olduğu birikimin altyapısını oluşturuyor. İnovasyon, her ne kadar kavram olarak bize dışarıdan gelmiş olsa da içerdiği anlam itibarıyla kendi öz malımızdır, öz değerimizdir. Türkiye’nin 2023 hedefleri ancak yenilikçi bir anlayışın üzerine inşa edilebilir. Her alanda büyük bir dönüşüm, değişim geçiren Türkiye’nin inovasyon konusunda da aynı performansı ortaya koyacağına inanıyorum. Bu konuda ümit verici gelişmeler görmekle birlikte, henüz kat etmemiz gereken büyük bir mesafenin bulunduğu açık. İnovasyon, hayatımızın bir parçası haline gelmezse, işin asıl kaymağını başkalarına bırakıp sadece hamallığını yüklenmekten kurtulamayız.”

Haberin Devamı

Son dönemde kat edilen mesafenin hiç de küçümsenemeyecek seviyede olduğunu aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: “2001’de 76 bin olan Ar-Ge insan kaynağı sayımız, 2016 itibarıyla 224 bini geçti. 2001’de yüzde 0.54 olan Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılamız içindeki payı, 2016’da yıllık 20 milyar lirayı aşarak yüzde 1.06 seviyesine yükseldi. Yeterli değil. Hedef, yüzde 3. Bunu başarmamız lazım. 2002-2015 arasındaki yerli patent başvuru sayısı 37 bini geride bıraktı. Geçtiğimiz yıl itibarıyla imalat sanayindeki girişimlerin yüzde 55’i, hizmet sektörünün ise yüzde 47’si yenilikçi faaliyetler yürütür hale geldi. Küresel inovasyon endeksinde 128 ülke içinde 42. sıraya yükselmiş bulunuyoruz ama endüstriyel tasarım alt başlığında Çin, İtalya ve Kore ile birlikte ilk sırada bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

BAZILARI GERÇEKLERİ GÖRMEK İSTEMİYOR

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, bazılarının döviz kurunun artmasının arkasındaki gerçekleri, oynanan oyunları, kimlerin bunu niye yaptığını görmek istemediğini belirterek, “Döviz yerine milli paramızı kullanma kararımız, bir başka ülkenin ekonomisi aleyhine bir faaliyet asla değildir. Biz, kendi ülkemizle birlikte dünyanın her köşesindeki insanların da refah ve huzur içinde yaşamalarını istiyoruz” dedi.

KANAL İSTANBUL’UN TEMELİ 2017’DE

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedeflerine doğru taviz vermeden devam edeceklerini ifade ederek, bütün engellemelere rağmen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü hizmete açtıklarını, 20 Aralık’ta açılışı yapılacak Avrasya Tüneli ile İstanbul’un trafiğinin ciddi anlamda rahatlayacağını söyledi. Çanakkale Köprüsü’nün temelini 18 Mart’ta atacaklarını, Karadeniz’i Marmara Denizi’ne bağlayacak Kanal İstanbul’un ihalesini 2017 içinde yapacaklarını belirten Erdoğan, “Bununla da kalmayacağız, 2018’in ilk çeyreğinde de dünyanın bir numaralı havalimanının açılışını yapacağız. Nerelerden nerelere geldik. Daha güzelleri de olacak. Türkiye, şu anda sadece geleceğe bakıyor, ama geçmişten ders alarak bunu yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

ESENYURT’TA 111 ESERİN AÇILIŞINI YAPTI

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Esenyurt’ta da yapımı tamamlanmış 111 eserin açılışına katıldı. Buradaki konuşmasında Türkiye’nin büyümesini engellemek için silah dahil her türlü yola, kan dökmek dahil her türlü yönteme başvurulabileceğini 15 Temmuz’da hep birlikte yaşayarak gördük” diyen Erdoğan şöyle şunları söyledi: “Bir ilçe değişirken, dönüşürken eğitim altyapısının, ibadethanelerin, sağlık, spor ve sosyal tesislerinin aynı kalması düşünülemez. İnşallah önümüzdeki dönem Esenyurt çok daha büyük, çok daha güzel projelerle gelişmeye devam edecek.”

 

İNOVALİG ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovalig 2016 Şampiyonlarına ödüllerini de takdim etti. Ödüllerini Erdoğan’ın elinde alan Türkiye İnovalig 2016 şampiyonları şöyle:

Haberin Devamı

İnovasyon stratejisi kategorisi 1’incisi: CMS Jant ve Makina Sanayi AŞ Genel Müdürü Gürsel Can

İnovasyon organizasyonu ve kültürü kategorisi 1’incisi: Ford Otomotiv Sanayi AŞ adına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç

İnovasyon döngüsü kategorisi 1’incisi: Genomize Bilişim ve Biyoteknoloji AŞ Genel Müdürü Erşen Kavak

İnovasyon kaynakları kategorisi 1’incisi: Temsa Global Sanayi ve Ticaret AŞ adına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı

İnovasyon sonuçları kategorisi 1’incisi:  VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi AŞ CEO’su Ercan Varlıbaş.

 

TIRMANIYORUZ

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedeflerine ulaşmamızda gençlerin inovatif girişimlerinin büyük rol oynayacağını belirterek, “Türkiye, dünya inovasyon liglerinde üst sıralara tırmanıyor. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında bu yıl 16 basamak yükselerek 42’nci sıraya ilerledik. AB İnovasyon Birliği 2016 Endeksinde ‘orta seviyede inovatif olan ülkeler’ grubuna yükseldik. Ülkemizi daha üst sıralara taşıyacağız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!