2020'ye İstanbul güvencesi

Güncelleme Tarihi:

2020ye İstanbul güvencesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 16:01

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na aday olan İstanbul'un, mevcut haliyle dünyanın en güvenli marka şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ve 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'nda okçulukta altın madalya kazanan sporcu Gizem Girişmen, Conrad Otel'de düzenlenen toplantıda, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun İstanbul'da incelediği 14 tema arasındaki “Paralimpik oyunları”, “Çevre” ve “Emniyet ile güvenlik ve tıbbi hizmetler” temalarıyla ilgili Türk ve yabancı basın mensuplarına sunum yaptılar.

Güvenlik konusunda basın mensuplarına bilgiler veren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, güvenliğin ev sahipliği yapan her kent için önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye'de güvenliğe yönelik açık ve net komuta yapısının olmasından dolayı şanslı olduklarını kaydeden Mutlu, “Vali yardımcısı Aziz Mercan'ı oyunlar güvenlik birimi başkanı olarak tayin ettim. İstanbul'un güvenli ortamından özellikle bahsetmek istiyorum. 2020'de İstanbul'un tamamını kapalı devre televizyon kameralarıyla donatmış olacağız” diye konuştu.

Gerçekleştirdikleri projelerle İstanbul'daki suç oranını azalttıklarını kaydeden Hüseyin Avni Mutlu, şöyle konuştu: “İstanbul'da suç oranları diğer büyük Avrupa kentleriyle karşılaştırıldığında son derece düşüktür. 2009 yılından bu yana cinayet vakalarında yüzde 20, hırsızlık oranında yüzde 20 ve oto hırsızlığı konusunda yüzde 30 azalma gerçekleşmiştir. Ulusal düzeyde son derece üstün istihbarat olduğunu söylemek istiyorum. Olimpiyat oyunları için özel olarak bir istihbarat birimi de oluşturacağız. Bu oyunlar süresince gözlerimizi dört açacağız. Bütünlüklü ve tek bir komuta yapımız olacaktır.”

Londra Olimpiyat Oyunları başta olmak üzere önceki oyunlardan dersler alarak ilerlediklerini anlatan İstanbul Valisi Mutlu, “İstanbul ev sahipliği onurunu elde ederse güvenlikle ilgili her şey hazır” şeklinde konuştu. Çözüm sürecinin güvenlik yönünden İstanbul'un şansını artırıp artırmayacağı yönündeki soruyu ise Mutlu, “İstanbul'un şansı belirtilen konuyla bağlantılı değil. Şansı her zaman yüksek. Son dönemde yaşanmakta olan pozitif gelişmelerin şüphesiz ki yararları olacaktır. Sürecin bundan sonra da devam ediyor olması güvenlik ile ilgili konuları çok rahat noktaya taşıyacaktır. İstanbul mevcut haliyle, herhangi şarta bağlı olmaksızın dünyanın en güvenli marka şehirlerinden biridir” şeklinde yanıtladı.

Mutlu, “Oyunlarda uçuş yasağı gündemde var mı?” sorusuna ise, “Bu konu ihmal edeceğimiz bir durum değil. Ticari uçuşlarla ilgili yasak düşünülmüyor. İhtiyaç duyulursa belli oranda düşünülebilir. Şu anda böyle bir planlama içinde değiliz” diye cevap verdi.

Girişmen: “Paralimpik değerler ülkeye aşılanabilir”
Milli sporcu Gizem Girişmen ise İstanbul'un ev sahipliği yapmasının önemine vurgu yaparak, “Oyunlar çocuklar için büyük fırsat. Bu kişiler gerçek rol modelleriyle tanışabilirler. Paralimpik değerlerini ülkeye aşılayabilirler” ifadesini kullandı. Girişmen, “İstanbul'da tekerlekli sandalye ile gezmeniz sırasında sıkıntı yaşıyor musunuz?” sorusuna, “Bazen sorunlar yaşıyorum. Ancak eskiye göre daha iyi ve giderek daha da iyi olacak. Altyapıyı değiştirecek imkanlarımız var. Bu dönüşümü gerçekleştireceğiz” diye yanıt verdi.

Bu arada Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu da çevre temalı sunum gerçekleştirdi. Kadıoğlu, İstanbul'da çevreye verdikleri öneme dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!