2020 raporu açıklandı

Güncelleme Tarihi:

2020 raporu açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2013 15:56

IOC Değerlendirme Komisyonu'nun, 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya aday kentler İstanbul, Tokyo ve Madrid hakkındaki teknik raporu yayımlandı.

Haberin Devamı

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC), 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya aday kentler İstanbul, Tokyo ve Madrid'e ilişkin teknik raporu yayımlandı. IOC'nin internet sitesinde yar alan açıklamaya göre, IOC Asbaşkanı Craig Reedie liderliğindeki EC, 2020 Olimpik ve Paralimpik Oyunları'nın aday kentlerine gerçekleştiridiği 4 günlük ziyaretler sonucu hazırladığı teknik raporu açıkladı.

EC, 4-7 Mart tarihlerinde Japonya'nın başkenti Tokyo, 18-21 Mart tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid ve 24-27 Mart tarihlerinde ise İstanbul'u ziyaret etmişti. Reedie, EC'nin, raporun hazırlanması aşamasında hatasızlık, yansızlık ve adil değerlendirme kriterlerine riayet edildiğini belirterek, "Üç teklifin kalitesinden de çok memnunuz. IOC üyelerinin eylül ayında Buenos Aires'te yapılacak seçimlerde çok zorlanacağı bir gerçek" ifadesini kullandı.

İstanbul, Tokyo ve Madrid'in adaylık komisyonlarının, IOC üyelerine, yapacakları sunumlar öncesi yayımlanan rapor, şehirleri sıralamak için değil teknik konulardaki risk analizine yönelik hazırlanıyor.

İsviçre'nin Lozan kentindeki Beaulieu Kongre Merkezi'nde 3-4 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek sunumlarda, 3 aday şehir, projelerini bir kere daha sunacak ve IOC üyelerinin sorularını yanıtlayacak. Oyunlara ev sahipliği yapacak kent, 7-10 Eylül tarihlerinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenecek 125. IOC toplantısında belirlenecek.

Bakan Kılıç: "Rapor olumlu ve kapsamlı"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun 2020 Olimpiyat Oyunları aday kentleri hakkında açıkladığı raporla ilgili, "Genel kanaatimize göre rapor Türkiye hakkında olumlu ve kapsamlı" dedi. Erkek Milli Voleybol Takımı'nın 17. Akdeniz Oyunları'nda Fransa ile oynadığı maçın öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Suat Kılıç, IOC Değerlendirme Komisyonu'nun raporuna çok kısa göz atabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Rapora yüzeysel olarak göz atma fırsatı buldum. Çok kapsamlı bir rapor hazırlanmış. 2020 heyetindeki arkadaşlarımın görüşlerini aldım. Genel kanaatimize göre rapor Türkiye hakkında olumlu ve kapsamlı. Anlaşılıyor ki, İstanbul'da IOC Değerlendirme Komisyonu'na yönelik sunumlarımız etkisini yaratmış. Beklediğimiz bir çerçeve ortaya çıkmış durumda. Geçmişte hiç olimpiyat gerçekleştirmemiş İstanbul açısından bu rapor bence çok önemli. Eksiklik olarak gördükleri ve dikkati çektikleri bir iki ufak tefek nokta var ama zaten İstanbul'da yapılmakta olan işlerle kısa sürede kapatılacak eksiklikler."

"Görevlerimizin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz"

Komisyonun özellikle İstanbul'un trafik sorunuyla ilgili tespitlerde bulunduğunun altını çizen Bakan Kılıç, trafik sorununun çözümüyle ilgili hayata geçirilen projeleri hatırlatarak, "Üç yıl gibi kısa bir süre içinde İstanbul'un ulaşımını rahatlatmak üzere 50 milyar dolarlık hükumet ve yerel yönetim yatırımı var. Bunlar dikkate alındığında İstanbul, olimpiyat için avantajlarıyla ön plana çıkan bir il olacak. Bu süreçte, IOC'nin ve IOC Değerlendirme Komisyonu'nun kanaatlerine ve değerlendirmelerine çok önem adlettik. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da IOC'nin evrensel kuralları çereçevesinde görevlerimizin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"İstanbul'un şansı, İstanbul'a sevdalı bir Başbakanla bu yola çıkmış olmamız"

Suat Kılıç, olimpiyat adaylığı için ilk imzanın atıldığı gün kadar heyecanlı ve istekli olduklarını aktararak, "İstanbul'un en önemli şanslarından bir tanesi, tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde konumlandırılmış olan merkezi hükümet desteğidir. İstanbul'un bir diğer şansı ise İstanbul'a sevdalı bir Başbakanla bu yola çıkmış olmamız. 13 Ağustos 2011 tarihinde olimpiyat adaylığı için Başbakanımızın ilk imzayı attığı gün heyecanımız neyse bugün de o. İlk günün heyecanıyla bu yola çıktığımız gibi dinamik bir şekilde bu yolu yürüyoruz. İstanbul'u bir olimpiyat kendi yapma kararlılığımız eksilmedi bilakis arttı" ifadelerini kullandı.

Taksim Gezi Parkı odaklı gelişmelerin, olimpiyat adaylığı sürecinde bir parametre olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç, "Son günlerde özellikle Taksim bölgesinde yaşanan bazı sosyal ve toplumsal olayları kesinlikle bu sürecin bir parametresi olarak değerlendirmemek lazım. Türk ve İstanbul halkı olimpiyat istiyor. Türkiye'nin güçlü demokrasisi ufak tefek toplumsal olayları rahatlıkla aşabilecek güce ve deneyime zaten sahip. Finansmanımız var. Genç insan kaynaklarımız kuvvetli. Şu an bile Mersin'de bir olimpiyat provasındayız. Bütün bunlar bir araya getirildiğinde bileşenler, İstanbul'u bir olimpiyat kenti yapmaya yetecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Tokyo 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Takeda: "Raporda, ülkemizin çok güçlü teknik üstünlüğünün onaylanması nedeniyle gururluyum"

Tokyo 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC) raporundan çok memnun olduğunu söyledi. IOC'nin 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na aday 3 kent arasında yer alan Tokyo, İstanbul ve Madrid'e ilişkin yayımladığı teknik raporunun ülkesine ilişkin bölümünü değerlendiren Takeda, "Çok olumlu içeriğe sahip rapordan fazlasıyla memnunum" diye konuştu.

EC üyelerinin Japonya'ya düzenlediği ziyaret sırasında kendilerini tanıtma fırsatı yakaladıklarını ve kentlerinin olumlu yönlerini gösterdiklerini hatırlatan Takeda, "Raporda, ülkemizin çok güçlü teknik üstünlüğünün onaylanması
nedeniyle gururluyum. IOC ile güçlü bir ortaklık sağlayıp sunacağımız şüphe götürmez" ifadelerini kullandı.

Takeda, güçlü bir rapordan daha fazlasını elde etmeleri gerektiğinin farkında olduklarını belirterek, raporda yazılanların yaşadıkları heyecan ve tutkuyu yansıttığını kaydetti. Tokyo'nun vizyonunun, sportif yapıların kent merkezine yakınlığının, güvenliğin ve ulaşım ağının etkinliğinin raporda olduğu gibi yansıtıldığını belirten Takuda, halkın da bu organizasyon için heyecanlandığını dile getirdi.

Tokyo Valisi Naoki Inose ise olimpiyatlar için 4,5 milyar dolar bütçe hazırladıklarını, yer planlaması ve organizasyon kabiliyeti yönünden EC üyeleri üzerinde güçlü bir etki bıraktıklarını vurguladı. Raporun içeriğinden son derece memnun olduğunu belirten Inose, eylülde verilecek son karara kadar çalışmalarına tüm hızıyla devam edeceklerini belirtti.

Madrid 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Blanco, rapordan çok memnun olduğunu bildirdi

Madrid 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Alejandro Blanco, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun (EC) raporundan çok memnun olduğunu bildirdi. Blanco, EC'nin mart ayında Madrid'e yaptığı ziyaret sonrasında bugün açıkladığı teknik raporla ilgili değerlendirme yaptı. Raporun, Madrid'in adaylığı için çok mükemmel olduğunu savunan Blanco, "Bugün, çok büyük bir memnuniyet duyduğumuz bir gün” dedi.

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı organize edecek kentin 7 Eylül'de belli olacağını hatırlatan Blanco, “7 Eylül'de büyük bir test olacak ama o zamana kadar etap etap gitmeliyiz. Raporun sonucu iyi değil, çok ama çok iyi. Ancak şu anda önemli bir zamandayız ve henüz hiçbir şey kazanmadık. Önümüzde halen geçmemiz gereken günler var. Hep birlikte bu projeyi savunmalıyız. Hazırız ve bu oyunları kazanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Madrid Belediye Başkanı Ana Botella da “Bu rapor, Madrid'in adaylığının ne kadar iyiye gittiğinin, özellikle altyapısındaki ön yatırımların ne kadar faydalı olduğunun bir kanıtıdır” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na aday 3 kentin 3-4 Temmuz tarihlerinde İsviçre'nin Lozan kentinde yapılacak sunumlarında Madrid'in adaylığına destek için İspanya veliahtı Prens Felipe, Ekonomi Bakanı Luis de Guindos ve IOC üyesi Juan Antonio Samaranch'ın da katılacağı bildirildi. Ayrıca, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un da 3 Temmuz'da Berlin'den Lozan'a geçerek, Madrid'in adaylığı için IOC'de lobi yapacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!