2019'a kadar yarı başkanlık

Güncelleme Tarihi:

2019a kadar yarı başkanlık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 23:43

AK Parti, MHP’yle görüşmelerde ‘başkanlık sisteminin’ ana unsurlarıyla ilgili pürüzleri gidermek için formüller geliştirirken bir yandan da 2019’a kadar olan sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin ayrıntılı çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Bu çalışmanın ana eksenini mevcut Cumhurbaşkanı ve mevcut hükümetin durumunun ne olacağı oluşturuyor. Bu konuda iki alternatif üzerinde duruluyor: m2019’daki seçimlere kadar yarı başkanlık benzeri sistem uygulanacak; Başbakan ve Bakanlar Kurulu varlığını sürdürecek. Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek, bakanları atayıp görevden alabilecek. Mevcut Cumhurbaşkanı, yeni düzenlemenin yetkilerini sınırlı kullanacak. mİkinci öneride ise başbakanlık makamı ortadan kalkacak ve cumhurbaşkanlığı sisteminin uygulanmasına fiili olarak başlanacak. Bu alternatifte, 2019’a  kadar parlamentodan kabineye bakan alınması söz konusu olabilecek. Siyasi kulislerde, ikinci önerinin MHP’yi de sürece dahil etme sonucu doğuracağı konuşuluyor. Kulislerde, anayasaya geçici madde konularak, parlamenter sistemde seçilen cumhurbaşkanı ve hükümetin sahip olduğu yetkilerin değiştirilemeyeceğini ve bunun ciddi sorun yaratacağını dile getirenler de bulunuyor. 

YILDIRIM İLE BAHÇELİ BUGÜN GÖRÜŞÜYOR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, bugün bir araya geleceklerini açıkladı. Yıldırım ve Bahçeli saat 14.00’te Çankaya Köşkü’nde görüşecek. Aktay, “Öyle zannediyorum ki yarın (bugün) itibarıyla metne son şekli verilerek en kısa sürede TBMM’nin gündemine sunulacaktır. Tamamen yönetim şekli üzerine odaklanmış bir revizyon. Mutabık olunan bir metin deklare edilebilir” diye konuştu.       

 

 

BAKMADAN GEÇME!