2018’de Ali Koç'la sarı lacivert devrim olacak

Güncelleme Tarihi:

2018’de Ali Koçla sarı lacivert devrim olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 21:58

Hürriyet Futbol Konseyi, ilk toplantısında son günlerin en çok konuşulan konularını ele aldı, haftaya Ali Koç’un damga vurduğunda birleşti.

Haberin Devamı

KONSEYiN BU HAFTAKi GÜNDEMi

1- Milli Takım çalkantılı bir dönem yaşıyor. Terim-Arda krizİ nasıl sonuçlanır?

2 - Milli Takım ve G.Saray’ın en büyük çözümü Terim oldu. Terim, bizim büyük çaresizliğimiz mi?

3- Terim’in yerine Güneş’in Milli Takım’a geçip final yaşatması mıBeşiktaş ile Avrupa’da finali mi?

4- Aziz Yıldırım başarısız mı, bırakmalı mı? F.Bahçe,Yıldırım’ın yerini doldurabilir mi?

5- Orhan Atik’in lisansı olsaydı Riekerink, altyapının başında olacaktı. tercih doğru muydu?

6- Galatasaray başkanı Dursun Özbek’in bir  karizma sorunu var mı?

7- Beşiktaş her cephede iyi gidiyor. Futbolumuzda siyah beyaz bir devrim mi yaşanıyor?

8- Beşiktaş'ta Aboubakar golleri atmaya başladı. Gomez ve SOSA’nın yeri doldu mu?

9- SİYAH BEYAZLILAR Şampiyonlar Ligi’nde gruptan çıkabilir mi? Kaç puan lazım?

Haberin Devamı

10- Hoffenheim’ın Nagelsmann’ı gibi 29 yaşında bir hoca bizde olur mu?

11- Ferguson’un, Sam Allardyce ile birlikte maç izlemesi Sir’lüğüne yakıştı mı?

12- Fenerbahçe’nin, ATİKER Konya galibiyeti yeniden zirve hesabıyaptırır mı?

13- Ali Koç’un Fenerbahçe başkanlığına aday olacağını açıklaması için ne diyorsunuz?

 

MEHMET ARSLAN:

TERİM BIRAKSA, MİLLİ TAKIM İÇİN EN BÜYÜK ADAY GÜNEŞ OLUR.

1- KRiZiN KAZANANI YOK

BU kriz aslında sonuçlandı. Ve ne yazık ki bu krizin kazananı olmadı. Terim bundan böyle Arda’yı çağırsa da problem, çağırmasa da problem. Maalesef küçücük bir kıvılcımı el birliğiyle büyüttük. Bu kriz artık çözülemez bir noktadır. İçten içe yanmaya devam edecektir.

2- BiZDE KiMSE ELEŞTiRiLEMEZ!
ELBETTE değil. Ama futbolun pek çok aktörü dünyanın son insanıymış ve sanki dünyanın en büyük sorununa çare buluyormuş gibi toplumdan karşılık bulmayı ve topluma bu karşılığı göstermeyi çok seviyor. Böyle bir durumda da başkan eleştirilemez, teknik adam erişilemez, futbolcu dokunulamaz noktaya çıkarılıyor. Ve bunların tümü bizim en büyük mecburiyetimiz olarak gözüküyor ama aslında en büyük yanılgımız.

3- KEŞKE iKiSi BiRDEN OLSA
TERİM bıraksa en büyük adaylardan biri Şenol Güneş olur. Soru net ama böyle bir tercih yapılamaz. Keşke ikisi birden olsa. Ama milli takım teknik direktörlüğünün yeniden yorumlanmaya ve görev tanımının değiştirilmesine ihtiyaç var. Yılda 5-6 maçta ne milli takım heyecanı yaşatılabilir, ne de bir teknik adam kendini geliştirebilir.

Haberin Devamı

4- BAKIŞA BAĞLI!
AZİZ Yıldırım’ın başarı kriteri nereden baktığınıza bağlı. Eğer tesisleşme gibi çok büyük hamlelerden söz ediyorsak çok başarılı. Ama Fenerbahçe’yi daha geniş kitlelere yayma, Fenerbahçe’yi ülkenin en sevilen kurumu haline getirme gibi kriterleri devreye koyarsanız ne yazık ki burada başarısız. Sempatiklikten, sürekli tartışan ve kavga eden bir kuruma evrildi F.Bahçe. Aziz Yıldırım’ın yeri doldurabilir mi bakın Ali Koç şimdiden aday bile oldu.

5-ZAFER KAZANAN HAKLIDIR
YANILMIYORSAM Churchill’in sözüydü; “Zafer kazanan her zaman haklıdır”. İki kupa kazandı. Bu sezon tek yenilgiyle zirvenin adaylarından. Eğer yine kazanacaksa kupaları yönetimin tercihi sorgulanabilir Riekerink için? Sezon sonuna gelirsek ben finalde Şenol Bey denme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

6- BiLiNEN MANADA YOK
EĞER görme yetinizi kaybetmişseniz Allah size müthiş bir duyma yeteneği bahşeder. Şunu anlatmaya çalışıyorum. Evet, Dursun Özbek’in anladığımız manada bir karizması yok. Ama o bu eksiğini engin hoşgörüsü ve mütevazılığı ile başka bir avantaja dönüştürüyor.

7- YÖNETiM, SAHADAN ÖNDE
EĞER sözünü ettiğiniz Şenol Güneş ve öğrencilerinin hayata geçirdikleriyse buna bir devrim demek mümkün değil. Ama Fikret Orman ile transferlerinden söz ediyorsanız, Finansal Fair Play’den en güzel dersi alan ve bu noktada transfer becerisi sergileyen Beşiktaş’tan söz etmek mümkün. Unutmayın ki düşünsel ve felsefi altyapısı olmayan bir devrimden söz edilemez. 

Haberin Devamı

8-GOMEZ GERiDE KALDI
HERAKLEİTOS’un sözüdür; “Aynı nehirde iki kez yıkanamazsınız”. Ben Gomez olayını da buna benzetiyorum. Ve tıpkı Mevlana’nın söylediği “Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım”. Sosa’nın yeri de Gomez’in yeri de Beşiktaş için dolmuştur.

9-ÇIKMA iHTiMALi YÜKSEK
BUNU bilebilseydim Şampiyonlar Ligi’ni oynatmazdım. Çıkma ihtimallerinin yüzde 60-70’lerde olduğunu görüyorum.

10-BiZiM iÇiN KÜÇÜK HAYAL
BİRAZ ağır olacak ama Türkiye’de futbol, başkan egemen bir anlayışa sahip. Çünkü kulüplerin kazançları Türkiye’de başkanların iktidarını simgeliyor. İktidarını ikinci plana atacak bir başkan şu anda görünmüyor. Dolayısıyla 29 yaş Nagelsmann olayı bizim için küçük bir hayal.

Haberin Devamı

11-NE DÜŞÜNDÜ ACABA?
DOĞRUSU, ne düşündüğünü bende merak ediyorum. Bu bir destek miydi yoksa zorunluluk muydu bilmiyorum. Ama eğer destek ise Sir’ün unvanını ben geri aldım. 

12-FENERBAHÇE YARIŞIN iÇiNDE
TABİ ki yaptırır. Ben Fenerbahçe’nin zirve yarışından koptuğunu ya da kopacağını hiç düşünmedim. Bir dezavantajı var ama yarışın her daim içinde.

13-YILDIRIM’IN RESTiNi GÖRDÜ
2020 oyunları için, Buenos Aires’e gittiğimizde, Ali Koç’un nasıl tutkulu bir insan olduğunu bizzat gördüm. Birincisi böylesine donanımlı, değerli ve vizyoner birinin aslında sporda F.Bahçe dahil hiçbir kulübün ve hiçbirimizin çaresiz olmadığının en büyük göstergesi. İkincisi F.Bahçe gibi bir camianın nasıl bir zenginliğe sahip olduğunun da en güzel göstergesi. Aziz Yıldırım’ın aday olacaklar buyursun açıklasınlar restini hem de Aziz Bey’i kırmadan gören ilk isim oldu. 2018’de sarı lacivert devrim kapımızı çalıyor.

MEHMET ARSLAN:

HAFTANIN OLAYI: Ali Koç’un adaylığını açıklaması.
HAFTANIN EN KÖTÜ OLAYI: Alpay Özalan’ın takımını sahadan çekmesi.
HAFTANIN OYUNCUSU: Onur Kıvrak.
HAFTANIN TAKIMI: M.Başakşehir
HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Abdullah Avcı.
HAFTANIN HAKEMİ: Arda Kardeşler.

 

MEHMET DEMiRKOL:

AZİZ BAŞKAN BAŞARISIZ DEĞİL, EN BAŞARILILARDAN. AMA HER ŞEYİN SONU VAR.

 

1-YARARSIZ BiR KAVGA
YENİLECEKSEN en iyi takımınla yenil. Kendi icadın bir takımla çıkıyorsan kazanmak zorundasın. Temel kural bu. Aslında sorun milli takımın kaybetmesinden çok Arda’nın performansı oldu. Terim’in, Arda’nın böyle bir sezon başlangıcı yapacağını tahmin etmediği açık. Buradan dönüş var olur mu? Olabilir ama herkesi yaralar. Terim istifa etse sorumlu Arda olacak. Kalsa eleştiri büyüyecek. Kazananı olmayan bir kavga bu. Yararsız.

2-TARTIŞMASIZ EN BAŞARILI
BİZ çoğu zaman Terim’i taze bir başlangıçla getirmek için görevine son veriyoruz. Tartışmasız en başarılı hocamız o.

3- iKi iŞi, iKiSi DE YAPAR
İKİSİ birden. Milli Takım teknik direktörlüğü insanı formdan düşüren bir iş. Nasıl oyuncular milli takıma, Advocaat da dişçisine gidiyor. Terim ya da Güneş de iki işi aynı anda yapabilir.

4- HiKAYENiN SONUNA GELDiK
YILDIRIM başarısız değil. Belki de en başarılılardan biri. Ancak hikayenin sonuna geldik gibi duruyor. Her şeyin bir sonu var. Aziz Başkan 18 yılda 17. teknik direktörüyle çalışıyor.  “Takımı zaten Denizli şampiyon yapmadı, Aykut ben burada olduğum sürece gelemez, Ersun benden sonra da gelemez. Pereira takımı çalıştırmıyordu, Zico Avrupa Şampiyonası’na torununu görmek için gitmedi.” vs vs.  Seçtiği hocalar arasında beğendiği tek bir isim yok Yıldırım’ın. İyi de bunları seçen ben değildim ki. Bu bir başarısızlık itirafı değil mi? Zico’nun Avrupa Şampiyonası’na değil evine gittiği için yollandığını bizzat kendisi söylüyor. Advocaat her ay bir hafta evine gidiyor. Buna ne yapacağız. Duygusal açıdan taraftarla Başkan arasında bir kopma var. Bu açık. Ayılıp ayrılmama kararı kendisinin ve kongrenindir. Demokratik süreçlere saygı göstermek lazım. Ancak duygusal kopuş elle tutulur seviyede.

5- KENDiSi iÇiN BiLE ŞAŞIRTICI
HERKESiN teknik direktörlüğe başlama öyküsü farklı. Riekerink Bey’inki de böyle oldu. Futbol böyle bir oyundur. Kendisi için dahi şaşırtıcı bir durum. 10 bin Euro’ya bir iş buluyorsun 2 ay sonra terfi edip 75 bin Euro oluyor maaşın. Masal gibi.

6-KARiZMA, RiVA’DIR

BİR doğal karizma olgusu var. Bir de kazanılmış karizma. Dursun Bey babacan ve anlayışlı bir insan. Ben karizması olmadığını düşünmüyorum. Ama Kurtlar Vadisi Cumhuriyeti’nde böyle analiz edilebilir. Dursun Özbek takım başarılarıyla karizma kazanabilir. Şenol Güneş örneğinde olduğu gibi. Kimse artık Şenol Güneş’in vizyonsuz, misyonsuz ve karizmasız olduğunu düşünmüyor. Ünal Aysal karizmalıydı, Riva yetkisini alamadı. Ama Özbek aldı. Kazanılmış karizma bu işte.

7- HER TÜRLÜ AVANTAJLILAR
G.SARAY ve F.Bahçe’nin saçma tartışma ve kavgalarının arasından Beşiktaş’ın sıyrılmasını bekliyordum. Her anlamda avantajlılar. Bu bir devrime dönüşür mü? Bunu 5 yıl içinde anlarız.

8-GÜNEŞ FARKIN, FARKINDA
GOMEZ ve Aboubakar her anlamda farklı oyuncular. Şenol Hoca bunun farkında. Bu yüzden sadece bir oyuncu değişikliği olarak bakmıyor, oyunun genelini yeniden kurguluyor.  Sosa-Talisca konusunda da durum böyle. Aboubakar daha genç bir oyuncu belki 3 yıl içinde santrfor olarak zirveyi bulabilir. Gomez ise hala striker-golcü. Başka başka oyuncular. İkisinin de şansı ‘tazeleyici’ Güneş. Hocanın dünyada az örneği var.

9- BENFiCA GALiBiYETi YETER
ÇIKABİLECEĞİNİ düşünüyorum. Bu Benfica’yı yendiği anda sorun kalmayacağı anlamına geliyor. 9-10 puanla üst turu görürler.

10- ROMANTiZME KAPILMAMALI 
GEREKSiZ romantizme kapılmamak lazım. Türkiye’de ambulansa yol vermeyi öğrenecek miyiz? Ya da galibiyete sevinirken kızımızı vurmadığımız bir yıl olacak mı? Bunlara evetse, ona da evet

11-YARGILAMAK iSTEMiYORUM
SİR Alex hiçbir şeyi planlamadan ve düşünmeden yapmaz. Big Sam’in haksız bir lince uğradığını düşünüyor olmalı. Yakıştı mı? Kendisi bilir. O artık aktif değil ve ben de onu ‘hall of fame’in en parlak köşesinde görüyorum. Onu yargılamak içimden gelmiyor.

12- TARiHiN EN BÜYÜK SÜRPRiZi OLUR 
Bu galibiyet zirve hesabından ziyade kulüp siyaseti açısından önemli. Ali Koç’un başkanlık adaylığını açıkladığı akşam gelecek bir yenilgi iklimi iyice sertleştirirdi. Peki, takım yarışta var mı? Lens dışında bir hücum planı yok takımın. Eğer şampiyon olurlarsa tarihin en büyük sürprizlerinden biri olur. 

13- ALi KOÇ FARKLI KAZANIR!
Yıldırım kendisinden sonraki başkan adayı olarak takdim etmişti Ali Koç’u. Belki Ali Koç tek aday çıkacak ya da Koç ile Yıldırım başkanlık yarışına girecek. Ali Koç yarın da seçim olsa, 2018’de normal seçim de yapılsa “Adayım” dedi. Koç’un seçim için çalıştığı konuşuluyordu. Güzel oldu bence.

 

MEHMET DEMİRKOL:

HAFTANIN OLAYI: Caner’in kötü sakatlığı ve Başakşehir’in ligin en zor deplasmanını geçmesi. Aynı şekilde Kasımpaşa’nın Osmanlı’yı yenebilmesi. 
HAFTANIN EN KÖTÜ OLAYI: Kuşkusuz Caner’in sakatlığı.
HAFTANIN OYUNCUSU: Bursaspor kalecisi Harun.
HAFTANIN TAKIMI: Kasımpaşa. Ve tabii ki Beşiktaş ile M.Başakşehir.
HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Abdullah Avcı ve Şenol Güneş.
HAFTANIN HAKEMİ: Yok öyle bir şey.

 

2018’de Ali Koçla sarı lacivert devrim olacak

 

UĞUR MELEKE:

FENERBAHÇE’NİN KAYBI HENÜZ 12. BU DURUMDA YİTİRİLMİŞ BİR ŞEY YOK.

 

1- MESELEYi BÜYÜTEN TERiM
- 63 yaşında bir teknik adamın, 29 yaşında bir gençle bu kadar uzun vadeye yayılan bir sorunu olmamalı. Meseleyi büyüten de, galiba büyümesinden ve konuşulmasından hoşlanan da bizzat Terim’dir artık bana göre.

2-BARONLAR iSTEMiYOR
ANTRENÖR yetiştiremiyoruz, çünkü medyanın baronları söz birliği etmişler, sisteme yabancı antrenör sokmuyorlar. Gireni de el birliğiyle doğruyorlar. Terim de tek kalıyor haliyle.

3-BAŞKA ADAY ÇOK
GÜNEŞ’in uzun vadeli bir Beşiktaş projesi. Ulusal takım için Aykut Kocaman, Ertuğrul Sağlam, Igor Tudor var. Milli takımın Güneş-Denizli-Terim kısır döngüsünden çıkması gerek artık.

4-YILDIRIM’IN GOLÜ YOK!
SON 28 ayda 4 teknik adam değiştiren, 25 futbolcu gönderip-25 futbolcu alan, Alex, Gökhan, Caner gibi oyuncularla meselelerini kişiselleştiren bir başkanın futbol takımına faydalı olduğunu düşünmüyorum artık ben. Alex 200 gol 200 asist yaptı, onun yerinin dolması kolay değil tabii. Bildiğim kadarıyla Aziz Yıldırım’ın henüz golü yok.

5- UZUN SÜRE ŞANSI HAK EDiYOR
YETENEK iki türlü. Doğal yetenek ve geliştirilmiş yetenek. Riekerink’in doğal antrenörlük yeteneği kısıtlı ama kendini geliştirmeye çok açık. Daha uzun süreli şansları kesinlikle hak ediyor.

6- ALAŞAĞI ETMEK ADALETSiZCE
TARKAN ya da Kıvanç Tatlıtuğ’u sırf karizmatikler diye yönetici yapmadığımıza göre, Özbek’i de karizmatik değil diye alaşağı etmek adaletsizce. Bence gayet başarılı gidiyor Özbek.

7-GELiŞTiRiCi MODEL DEVRiMi
BEŞİKTAŞ bir Porto, bir Lyon modeli oturttu. Geliştirici bir model bu. 1-2’ye aldığı oyuncuları geliştirip, rehabilite edip 10-15’lik futbolculara dönüştürüyor. Bunun adına devrim denebilir rahatlıkla.

8-GOMEZ ÇOK ÖZELDi
GOMEZ özel bir santrafor. Beşiktaş skoru paylaştırarak doldurabilir onun yerini. Aboubakar da paylaşıcılardan biri. Talisca, Sosa’nın muadili değil.

9-iÇERiDE YENiLMEMELi
GRUP üçlüye döndü, Dinamo Kiev iddiasızlaştı. Beşiktaş’a Napoli ve Benfica’ya yenilmeden 5-6 puan daha lazım.

10-OYUNCUDAN BÜYÜK OLMALI
NAGELSMANN çok ekstrem bir örnek. Antrenörlerin futbolcuların genelinden birkaç yaş da olsa büyük olması gerekir bence.

11- MUTLU OLMADIM
İkiliyi bir arada görünce şaşırdım doğrusu. Ferguson’u yargılayamam ama o kareyi görmekten de çok mutlu olduğumu söyleyemem.

12-YiTiRiLMiŞ BiR ŞEY YOK
ORTALAMA şampiyonluk puanının 75 olduğu düşünülürse bir takımın 25-27 kayıp kredisi var. Fenerbahçe’nin kaybı henüz 12. Ortada yitirilmiş bir şey yok bence.

13- BÜYÜK BiR ŞANS
ALİ Koç’un adaylığını açıklaması sadece Fenerbahçe için değil Türk sporu için de büyük bir şans.

 

UĞUR MELEKE

HAFTANIN OLAYI: Milan’ın 17 ve 18 yaşındaki iki yıldızıyla Juventus’u yenmesi.
HAFTANIN EN KÖTÜ OLAYI: Eskişehirspor’un “küstüm oynamıyorum” demesi.
HAFTANIN OYUNCUSU: Tosic.
HAFTANIN TAKIMI: M.Başakşehir.
HAFTANIN TEKNiK DİREKTÖRÜ: Şenol Güneş.
HAFTANIN HAKEMİ: Karasev - Bastien.

 

2018’de Ali Koçla sarı lacivert devrim olacak

 

UĞUR VARDAN

MİLLİLERİN GRUP MAÇLARI YOLCULUĞUNDAKİ SEYRİ TERİM’İN KADERİNİ BELİRLER.

 

GELiŞMELER SONUCA ENDEKSLi
Terim’in bu olayda geri adım atmayacağı kanaatindeyim. Malum, futboldaki gelişmeler sonuca endekslidir. Milli Takım’ın grup yolculuğundaki seyri, Terim’in kaderini belirleyecek. 

SiSTEMiN MESELESi
Eğer sistem yenilere hayat hakkı tanımıyorsa bence bu Terim’in değil sistemin dinamiklerinin meselesidir.

GARANTiSi YOK
GÜNEŞ’in Milli Takım ya da Beşiktaş’ta final garantisi olduğu kanısında değilim. Futbolda geçmişin, başarı için hiçbir garantisi yoktur.

TELAŞLIK DURUM YOK
TÜRKİYE’de sistem zaten üç büyük takım etrafında biçimleniyor. Bazı sezonlar üçlüden biri yarışı çabuk terk ediyor ve bu mücadele diğer iki büyük etrafında sürüyor. Tartışmalar, Fenerbahçe’nin sanki bu görüntüyü veriyor gibi algılanmasından kaynaklandı ama matematik olarak ortada telaşa mahal verecek bir durum yok.

DOĞRU TERCİH YAPTILAR
BENCE yönetimin tercihi doğru, oyunun her daim farklı yüzlere ve ruhlara ihtiyacı vardır. Sezon sonunda ‘Riekerink Bey’ denilme ihtimali üç büyükler dağılımı gereği yüzde 30’dur (yüzde 10’u da Başakşehir’e ayırıyorum!)

BEKLENEN DÜZGÜN İŞ
DURSUN Özbek’ten beklenen işini doğru düzgün yapması, başkanı olduğu camianın takımlarını (futbol, basketbol, voleybol, yüzme vs.) ait olduğu kulvarlardaki yarışlarda etkin kılması, kulübün ekonomik yapısında dengede tutması. Bunları gerçekleştirdiği sürece gerisi laf-ı güzaf. 

DOĞAL BİR SÜREÇ
ORTADA devrim falan olduğu düşüncesinde değilim, sistemin dinamiklerinden biri tarihsel reflekslerine göre sahne alıyor, bu da zaten doğal bir süreç.

PROBLEM YOKKEN ARANMAZLAR
BEŞİKTAŞ ligde geçen sezonki performansının altında değil, Şampiyonlar Ligi’nde de an itibariyle iyi bir konumda. Bu çizgiler korunduğu sürece kimse aranmaz, problem yaşandığı andan itibaren de eski defterler açılır.

ÜST TURA ÇOK YAKIN
İçerideki Napoli ve Benfica maçlarından alınacak puanların maksimizasyonu, bir üst turun kapısını aralayacak.

BiZDE O HAMLE OLMAZ
TÜRKİYE’de böyle bir hamlenin şansı zor görünüyor. Biz nice genç değeri ‘Stajyer’ diye aşağılayan bir neslin ahvadıyız.

BANA GERÇEKÇi GELMiYOR
Evet, ideali bu görüntüyü reddetmek yönünde bir beklenti doğuruyor ama ikili arasındaki dostluğun temelleri hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapmak bana pek gerçekçi gelmiyor.

DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ
Henüz sekizinci haftadayız ve malum, lig uzun maraton. Zirve yarışının ortakları hâlâ ‘Üç büyükler’ ve bu sezon itibariyle de Medipol Başakşehir.

SON DERECE OLUMLU
Demokratik teamüller gereği Ali Koç’un Fenerbahçe başkan adaylığını açıklaması son derece olumlu...

UĞUR VARDAN

HAFTANIN OLAYI: Eczacıbaşı’nın ikinci dünya şampiyonluğu.
HATANIN EN KÖTÜ OLAYI: Caner’in sakatlığı.
HAFTANIN OYUNCUSU: Aboubakar.
HAFTANIN TAKIMI: Trabzonspor.
HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ: Abdullah Avcı.
HAFTANIN HAKEMİ: Arda Kardeşler...

 

BAKMADAN GEÇME!