2018’e kalmaz

Güncelleme Tarihi:

2018’e kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2008 00:00

Avrupa Birliği’nin yükselen yıldızı Estonya’nın Başbakanı Andrus Ansip, "2018’de AB Dönem Başkanlığı’nı biz üstleneceğiz. Türkiye’nin üyeliğinin bizim başkanlığımızdan önce gerçekleşeceğini umuyorum. 10 yıl uzun bir süre, bu iş o kadar uzamamalı" dedi. Hürriyet’e konuşan Ansip, NATO bünyesinde ülkesinin hava sahasını koruyan Türk F-16’larına da teşekkür etti.

ESTONYA Başbakanı Andrus Ansip, 15 Mart-18 Mart tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunacak. 17 Mart’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi planlanan Ansip, Türkiye temaslarından önce, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Gerede’de düzenlenecek kayak maratonuna katılacağını ilk kez açıklayan Ansip, Estonya’nın AB sürecinden, geçen bahar yaşadıkları Sovyet anıtı krizine kadar birçok konuya değindi.

Türkiye’ye ziyaret rutin bir resmi gezi mi, yoksa özel bir gündeminiz olacak mı?

Başbakan Erdoğan ile en son Lizbon’daki AB zirvesinde bir araya gelmiştik. Türkiye ile zaten iyi olan ilişkilerimizi daha da geliştirmek amacıyla bu ziyareti yapacağız. Şu aşamada Türkiye ile çok iyi birer ortağız. Bu ilişkileri korumak ve geliştirmek açısından bu tür ziyaretler gerekiyor. Bu da onlardan biri.

GEREDE’DE KAYAK

Estonya, Türkiye’nin üyeliğini AB içerisinde en çok savunan ülkelerden biri. Bu güçlü desteğin kaynağı
/images/100/0x0/55eb24bcf018fbb8f8ae1318
ne?

Her şeyden önce tarihsel bir dostluğumuz var. Türkiye, 1944 yılında başlayıp 1994’te biten Sovyet işgalini asla tanımadı. Bağımsızlığını korumak isteyen Estonyalılara ve diğer Baltık ülkelerine bu jesti yapan çok fazla ülke yoktu. Günümüzde de Ankara ile ikili ilişkilerimiz çok üst düzeyde. Bugün NATO bünyesinde Baltık havasahasını Türk F-16’ları koruyor. Hatta hatırladığım kadarıyla pilotlardan biri, bir Türk kadını.

Estonya, 2018’de AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenecek. Türkiye’nin bu tarihe kadar üye olacağını tahmin ediyor musunuz?

Evet, hatta Türkiye’nin üyeliğinin bizim başkanlığımızdan önce gerçekleşeceğini umuyorum. Bunu cidden çok istiyorum. 10 yıl uzun bir süre, bu iş o kadar uzamamalı. AB sürecinde yıllar geçiren Türkiye üyeliğe çok daha önce hazır olacaktır. Elbette bu biraz da Türkiye’ye bağlı. Ancak AB’ye katılırsanız, bu hem sizin için, hem de Birlik için yararlı olacak. İnancımız ve umudumuz bu. Biz ev ödevini yapan her ülkenin AB’ye kabul edilmesinden yanayız. Bu şans herkese verilmeli. AB de özellikle bu yıldan itibaren enerji, ortak pazar ve benzeri konularda gereken reformları yaparak genişlemeye hazırlanmalı.

Başbakan Erdoğan ile birçok benzerliğiniz bulunuyor. Belediyecilik ve sporculuk geçmişiniz, başbakanlık yaparken işe yarıyor mu?

Bir şehri yönetmek ile ülkeyi yönetmek çok farklı. Biri diğerinden daha zor diyemem. Farklı tıbbi branşlarda doktor olmaya benziyor. Yáni ikisi de çok zor. Sonuçta iki koltukta otururken de her insan gibi 24 saatiniz var.

12 yıl önce geçirdiğiniz ciddi kazaya rağmen sporu bırakmadınız...

Evet, 1996’da bisiklet sürerken, yaklaşık 130 kilometre hızla giden bir otomobil bana çarptı. Ellerim, bacaklarım ve kaburgalarım kırıldı, ama kurtuldum. Spordan hiç kopmadım. Türkiye ziyaretim sırasında da 1. Gerede Uluslararası Kayak Maratonu’na katılmak istiyorum.

Bilgi notu

Gerede Uluslararası Kayak Maratonu’nun ilki 16 Mart 2008’de Arkut Dağı’nda başlayacak. Estonya Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Anadolu Maraton Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenecek olan "Cross Country" stili kayak maratonuna birçok ünlü davetli katılacak.

İsveç kralları arasında Genç Osman

Tallinn’de bulunan 604 yıllık tarihi belediye meclis binası Raekoda’nın halka kapalı bir salonunda, Ortaçağ boyunca ülkeye hükmeden İsveçlilerden yádigar tablolar yer alıyor. İsveç krallarının portreleri arasında tek bir yabancı liderin tablosu dikkat çekiyor: Genç Osman. 17. yüzyılın başında yapıldığı kaydedilen yağlıboya tabloda, İkinci Osman, çok bilinen "genç" hálinden epey farklı olarak, bıyıklı resmedilmiş. Tablonun buraya nasıl geldiği tam olarak bilinmiyor; sadece Dominiken mezhebine bağlı bir Ortaçağ cemaatinin sanat koleksiyonundan alındığı kayda geçmiş.

Belediye sarayının kulesinin, 600 yıl önce, Osmanlı topraklarını ziyaret eden mimarının, minarelerden aldığı esinle yapıldığı yolunda bir efsane var. Kulenin uç kısmı, 1944’teki Rus bombardımanı sırasında yıkılınca, 1952’de yeni bir külah inşa edilmiş.

Estonya dilindeki ilk Kur’an-ı Kerim meáli, 2007’de yayımlandı. Meáli, Estonyalı oryantalist ve İran uzmanı Haljand Udam yaptı. Ülkede kayda değer sayıda bir Müslüman nüfus olmamasına rağmen yok satan meále, İslam’ı kaynağından öğrenmek isteyen açık fikirli Estonyalılar büyük ilgi gösteriyor.

Ortaçağ ve teknoloji içiçe

Estonya’nın başkenti Tallinn, 2011’de, yáni İstanbul’dan bir yıl sonra "Avrupa Kültür Başkenti" olacak. BM’nin "Dünya Kültür Mirası" listesindeki Tallinn şehrinde hükümet ve belediye yetkilileri İstanbul ile işbirliği yapmak istiyor.

E-Stonya

Tüm ülke, wi-fi teknolojisiyle kablosuz internetin kapsamı alanında. Bu hizmet, ülke topraklarının üçte ikisinde ücretsiz; kalanında ise cûzi ücretler uygulanıyor. Dünyanın genel seçimleri internet üzerinden yapan ilk ülkesini, bu teknoloji hamlesi nedeniyle artık "E-Stonya" diye adlandıranlar var. 21 Aralık 2007’de Schengen bölgesine dahil olan ülke, teknolojiye yaptığı yatırımla Avrupa Birliği’nin ekonomik büyüme rekortmeni oldu. Estonya, nüfus ve toprak açısından küçük olmasına karşın, "siber süpergüç" olarak görülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!