2017’nin çevre günlüğü

Güncelleme Tarihi:

2017’nin çevre günlüğü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2018 13:16

TÜRKİYE Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), 2017 yılının çevre olayları listesini açıkladı. Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ovaların koruma altına alınması ve Gökçeada’da altın madeni ÇED başvurusunun geri çekilmesi olumlu gelişmeler arasında yer alırken, çevre savunucularına yapılan silahlı saldırı ve suikastlar ile Mera Kanunu’nda yapılan değişiklikler olumsuzlar gelişmeler arasında yer aldı.

Haberin Devamı

TEMA Vakfı’nın listesinde yer alan olaylar şöyle:

Olumlu çevre olayları örnekleri:

2017’nin çevre günlüğü
- Büyük Ovalar koruma alanı ilan edildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın girişimleriyle 21 Ocak 2017 ve 2 Haziran 2017’de Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararları ile aralarında Konya Cihanbeyli, Şanlıurfa Harran'ın da bulunduğu 57 ildeki toplam 192 ova, ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edildi.

- Zeytinlikleri imara açan düzenleme torba yasadan çıkarıldı
Mayıs ayında TBMM'ye sunulan ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ ile zeytinlik alanların sanayi tesisleri için imara açılması hedefleniyordu. Bu madde tasarıdan çıkarıldı.

Haberin Devamı

- Gökçeada altın madeni tehdidinden kurtuldu
Cittaslow (Sakin şehir) ünvanıyla dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada’da planlanan altın ve gümüş madeninin Çevre Etkisel Değerlendirme Süreci iptal edildi.

- Termik santrale 'Dur' dendi
Samsun Terme’de özel bir firma tarafından kurulmak istenen termik santral iptal edildi. Bölge halkının topladığı 25 bin imza ile 19 Aralık’ta Danıştay son kararını Verdi.

- Doğu Karadeniz’de yaban hayatı canlandı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’nci Bölge Müdürlüğü ekipleri, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde yaban hayatı envanter belirleme çalışması yaptı. Yaban hayatında büyük artış gözlendi. Yöre halkının kaçak avcılığa geçit vermediği görüldü.

OLUMSUZ GELİŞMELER

- Cerattepe’de değişen bir şey yok
Cerattepe’de maden istemeyen yöre halkının çabalarına rağmen karar Temmuz 2017’de Danıştay tarafından açıklandı. 60 binin üzerinde ağaç kesilirken, hafriyat dereleri kirletiyor, eko sistem zarar görmeye başladı.

- Eskişehir’de termik santral için ÇED süreci başladı
Tarım, ve hayvancılık için verimli topraklara sahip Alpu Ovası’nda kömür rezervi bulundu. Bölgenin özelleştirilmesi ve termik santral kurulması için ihale ve ÇED süreci başladı.

Haberin Devamı

- Torba Yasa ile meralar imara açıldı
‘Üretim Reformu Paketi’ olarak bilinen kanun tasarısı kapsamında meralarla ilgili düzenleme Ekim ayında tekrar gündeme gelerek TBMM’den geçti. Meralar, savunmasız kaldı.

- Flamingoların evine otoyol projesi
2008 yılında imzalanan İzmir Kuş Cenneti protokolü sona erdi.
Protokol kapsamında geliştirilen Flamingo Adası projesi sayesinde üremek için adaya gelen flamingoların sayısı rekor kırdı. Kuş cennetine yakın İzmir Körfez Geçişi Projesi, içinde ÇED onayı alarak yapımına başlandı.

- Büyüknohutçu çifti öldürüldü
Toroslar ve Akdeniz Kıyıları Çevre Derneği Taş Ocaklarıyla Mücadele Platformu Sözcüsü olan Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti, 9 Mayıs'ta Finike'deki dağ evlerinde öldürüldü. Çift, Antalya Finike’de taş ve mermer ocaklarına karşı bölge halkının desteğiyle 5 yıldır hukuki mücadele veriyordu.

Haberin Devamı

- Termik santral için zeytinlik yok edildi
Bartın'ın Amasra ilçesinde termik santral için, 200 zeytin ağacı kesildi. Bartın Platformu üyeleri ve köyde yaşayanlar zeytin ağaçlarının sökülmesine tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!