2016 ikinci ehliyet sınavı ne zaman? Ehliyet sınav sonucu sorgulama!

Güncelleme Tarihi:

2016 ikinci ehliyet sınavı ne zaman Ehliyet sınav sonucu sorgulama
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 15:06

13 Şubat 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilen MTSK-1 sınavının ardından adaylar tarafından büyük bir merakla beklenen ehliyet sınavı sonuçları 25 Şubat 2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 70 ve üzerinde puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazandı. Peki, 2016’nın ikinci ehliyet sınavı ne zaman? Sınav sonuçları nasıl öğrenilir? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Haberin Devamı

25 Şubat tarihinde açıklanan ehliyet sınavı sonuçlarının ardından istenen puanı alan adaylar direksiyon sınavına girip ehliyet almaya hak kazandı. Ancak sınavda başarılı olamayan adaylar ise ehliyet alabilmek için tekrar sınava girmek zorunda kaldı. MEB 2016 senesinin sınav tarihlerini açıkladı. Bir sonraki ehliyet sınavı ne zaman?

2016 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ

Her sene 6 kez uygulanan ehliyet sınavının 1 tanesi geride kalırken, bu sene içinde yapılacak diğer ehliyet sınavlarının tarihleri şu şekildedir;

MTSAS-2 (14 Mayıs 2016)

MTSAS-3 (16 Temmuz 2016)

MTSAS-4 (27 Ağustos 2016)

MTSAS-5 (8 Ekim 2016)

MTSAS-6 (10 Aralık 2016)

EHLİYET SINAVI SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?

13 Şubat tarihinde yapılan ehliyet sınavının sonuçları açıklandı. Sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen adayların http://www.meb.gov.tr/sinavlar/sorgu/Surucu/Ss/2016/2016_1_7kywxs6/Ss_Surucu.asp web sitesine giriş yapmaları gerekmektedir. T.C. Kimlik no ve Güvenlik kodu bilgilerinin girilmesinin ardından adaylar sınav sonuçlarını öğrenebilmektedir. Sınavdan 70 ve üstü puan alan adaylar direksiyon sınavına girerek ehliyet almaya hak kazanacaklar. Ancak bu puanın altında kalan adayların tekrar sınava girmeleri gerekecek.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAVI ÇIKMIŞ SORULARA NASIL ULAŞIRIM?

Her ehliyet sınavının ardından belirli bir süre sonra soru ve cevaplar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır. Ehliyet sınavına girecek olan adayların çıkmış soruları çözmeleri yararlı olacaktır. Daha önce çıkmış sorulara ulaşmak için ise http://www.meb.gov.tr/meb_sinavindex.php?KATEGORI=10-11-12-24&B=2 web sitesinin kullanılması gerekmektedir. Aşağıya doğru indikçe geçmiş aylarda yapılan ehliyet sınavlarının soru ve cevaplarına ulaşabilirsiniz.

DİREKSİYON SINAVI TARİHİ BELLİ OLDU MU?

Direksiyon sınavları ile alakalı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Direksiyon sınavı tarihleri adayların bağlı olduğu ilçe emniyet müdürlüğü tarafından belirlenip sürücü kurslarına bildirilmektedir. Bu nedenle de her sürücü kursunun direksiyon sınavı tarihi farklı olmaktadır. Direksiyon sınavı tarihini öğrenmek için kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVI İLE ALAKALI NELER BİLİNMELİ?

2016 senesinde yapılan yeni değişiklikle beraber artık direksiyon sınavları 35 dakika boyunca uygulanacak. Sınavın ilk 5 dakikasında araç tanıma ile alakalı sorular adaylara yöneltilecek. Soruların 5 tanesine yanlış cevap veren adayların sınavları geçersiz sayılacak.

Direksiyon sınavına ilk giriş için adayların 70 TL ödemesi gerekmektedir. Ancak adayların direksiyon sınavından kalması halinde, sınava tekrar girmek için 70 TL + 2 saatlik direksiyon eğitimi ücretini ödemeleri gerekmektedir.

STAJYER EHLİYET – STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI NEDİR?

2016 senesiyle beraber ehliyetle alakalı bir çok değişiklik yapılmıştır. Bu değişikliklerden biri de stajyer ehliyet uygulamasıdır. Stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isim olan stajyer ehliyet ile sürücü adaylarının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması gerekmektedir. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine girecek. Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekecek. Sürücüler tarafından sık tekrarlanan hataların ceza puanları ise aşağıdaki gibidir;

Haberin Devamı

- Araç kullanırken telefonla konuşmak/10 Ceza Puanı

- Kırmızı ışıkta geçmek/20 Ceza Puanı

- Emniyet kemerinin trafikteyken bağlanmaması/15 Ceza Puanı

- Belirlenen hız sınırlarını aşmak/10 Ceza Puanı

- Araç muayenesi yapılmamış araçla trafiğe çıkmak/10 Ceza Puanı

- Park yasağına uymamak/20 Ceza Puanı

- Geçiş üstünlüğü olan yerlerde yayalara yol vermemek/20 Ceza Puanı

BAKMADAN GEÇME!