2016 ALES sınav giriş yerleri belli oldu!

Güncelleme Tarihi:

2016 ALES sınav giriş yerleri belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 10:26

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi sınavı olarak bilinen ALES için geri sayım başladı. 2016 ALES sınavı 8 Mayıs'ta yapılacak. ALES için başvurular Mart ayında sonlanmıştı. ÖSYM, ALES sınav giriş yerlerini belirledi. ALEs giriş yerini öğrenmek isteyen adaylar internet üzerinden sorgulama yapabilecekler.

Haberin Devamı

ALES sınav giriş yerleri açıklandı. 8 Mayıs'ta yapılacak olan ALES sınavları için giriş yerleri ÖSYM'nin sayfasında yayınlandı. ALES giriş yerlerini öğrenmek isteyen adaylar aday işlemleri sayfasından ALES giriş yerlerini öğrenebilirler.

2016-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2016 ALES- İlkbahar Dönemi) 8 Mayıs Pazar günü yapılacak. ALES'e başvuran adayların, sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini T.C. nimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden edinebilirler. 

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır.

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır.

Haberin Devamı

Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütmem (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

SINAVLAR NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik
okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Haberin Devamı

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.

ALES SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

8 Mayıs'ta yapılacak olan ALES sınavlarının sonucu 25 Mayıs'ta belli olacak. Adaylar sınav sonuçlarına ÖSYM sınav sonuçları açıklama sisteminde görüntüleyebilecekler. Sınav sonuçları adreslere gönderilmeyecek.

 

BAKMADAN GEÇME!