2015'te darbe aldı ama bardağın yarısı dolu

Güncelleme Tarihi:

2015te darbe aldı ama bardağın yarısı dolu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 13:24

Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Euler Hermes, 2015 yılında dolar karşısında yüzde 24 değer kaybetmesi beklenen TL'nin etkisiyle zor bir yılı geride bırakacak olan Türk ekonomisi için bardağın yarısının dolu olduğu ifade edildi. 

Haberin Devamı

İstanbul'da düzenlenen 2015 Uluslararası Ticarete Global Bakış konferansında konuşan kurumun üst düzey yetkilileri 2015 yorumlarını ve 2016 yılı için beklentilerini dile getirildi. 

FED ETKİSİ

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, ABD Merkez Bankası Fed'in önümüzdeki dönemde faizleri artırmasının Türkiye büyümesini 0,5 puan aşağı çekeceğini belirtti. 

Ekonomist, "Brezilya, Rusya, Nijerya, Türkiye ve güney Afrika FED'in faiz artırımından etkilenecek en çok ülkeler olacak. Fed'in faizi artırması Türkiye büyümesinde 0.5 puan aşağı yönlü etki yaratacak" dedi. 

Euler Hermes Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Verstraete de Fed'in faiz artırımından en fazla etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine işaret etti. 

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ

Haberin Devamı

Türkiye'deki asgari ücretin 1300 liraya çıkmasına yönelik soruları yanıtlayan Verstraete, "Asgari ücreti artırmak hizmet sektörü ve inşaat sektörü en fazla insan gücü olan alanlar ve de bu durum bu iki sektörü zora sokacaktır" dedi. 

Asgari ücretin verimlilik de yakın bağlantısı olduğunu söyleyen ekonomist Subran ise yaşam kalitesiyle ve aylık gücüyle ilgili olduğunu söyledi ve bölgesel bir asgari ücretin belirlenebileceğini ifade etti. 

Istanbul ile Türkiye'nin farklı şehirlerindeki yaşam maliyetinin aynı olmadığını belirten ekonomist, bu durumun yaşam kalitesi açısından düşünülebileceğini ifade etti. 

Verstraete, bölgesel asgari ücret konusunda en iyi örneğin ABD olduğunu ifade etti. 

ŞİRKET İFLASLARI

Subran, Türkiye'deki iflas oranlarının 2014'teki yüzde 9 düşüşün ardından 2015'te de yüzde 5 gerilemesini beklediklerini ancak 2016 yılında iflaslarda yüzde 6 yükseliş görülebileceğine işaret etti. 

BELİRSİZLİKLER ALACAK SİGORTASI YAPTIRANKARIN SAYISINI ARTIRDI 

Konferansta konuşan Euler Hermes Türkiye CEO'su Özlem Özüner, son beş ayda Türk ekonomisindeki belirsizliklerin etkisinin Türk şirketler arasında alacak sigortası yaptırma istediğini artırdığını söyledi. 

Özüner, son beş ayda ekonomide adım atılmaması ve siyasi belirsizlik nedeniyle alacak sigortası alanının bu yıl gecen yola oranla yüzde 30 büyümesini beklediklerini ifade etti. 

Haberin Devamı

Özüner, "Bu yıl Eximbank dahil alacak sigortası için ödenen primin 210 milyon liraya çıkmasını bekliyoruz" dedi. 

Özüner, Türkiye'deki iflas riski en yüksek sektörleri inşaat, tekstil olarak sıraladı.

2016'nın Türkiye'deki şirketler için Fırsatlar sunacağına da dikkat çeken Özüner, "2016 ihracat ılımlı bir başlangıç yapacak. En büyük potansiyel Avrupa ve MENA bölgesi, Rusya da ağırlık oluşturuyor. Teksil ve otomotiv Sektörleri AB'deki iyileşmeden faydalanacak" diye devam etti. 

KÜRESEL EKONOMİYE BAKIŞ 

Subran, küresel büyümenin 2015'te de son beş yolda olduğu gibi yüzde 3'lük ortalamanın altında kalacağını söyledi. 

Subran, Çin'deki büyüme oranlarının düşmesinin küresel ekonomik büyüme üzerinde etkili olacağını belirtti ve Asya ülkesinin 2015 için yüzde 4,6, 2017 için yüzde 4,7 büyümesini beklediklerini ifade etti. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!